13 de gener del 2022

TATUATGES A L'ANTIGA GRÈCIA

Actualment creiem que el fet de tenir tatuatges és una cosa de l'actualitat per un tem a estètic o bé un capritx. 

El primer cos tatuat que se'n té constància és el de Ötzi, on se li conserven 61 tatuatges. És conegut també per ser l'home de gel o la mòmia més antiga. Duia els tatuatges repartits per tot el cos, les cames, braços, esquena, però sempre en punts molt concrets. Els tatuatges que duia creien principalment no tenien una finalitat estètica, sinó que ho feien servir com a remei curatius, com a punts medicinals o fins i tot com una manera d'acupuntura. 

Històricament els tatuatges es practicaven en pobles "bàrbars". Els grecs van aprendre la tècnica de tatuatge provinent dels perses. Els grecs els utilitzaven per poder marcar els esclaus i presoners per tal de tenir-los identificats en cas que es volguessin escapar. En canvi molts pensadors com podria ser el gran Plató, defensava que els tatuatges eren un càstig, que tothom que es portés malament, havia de ser tatuat i expulsat del poble. Més tard aquesta tècnica també arriba als romans, que a diferència del grecs feien servir els tatuatges per marcar els desertors dels exèrcits. És a dir per marcar als traïdors dels exèrcits i així no podien tornar a formar-ne part.

Disseny d'un tatuatge del canell
per identificar a traïdors dels exèrcits

Més tard durant una època els tatuatges van ser una cosa molt mal vista i per tan van deixar de realitzar-se.

Quant a la tècnica abans utilitzaven una agulla lligada amb fil, a diferència de l'actualitat on les màquines de tatuar són molt professionals i van amb mecanismes automàtics.

Finalment, aclarir que avui en dia els tatuatges són una cosa que es prescindible per viure, i que els fem purament per estètica o bé per un significat personal, es poden fer dibuixos, frases, fins i tot en color i amb diferents tipologies de línies. En canvi abans just era un color, ja que les tintes es feien de formes naturals i molts cops les línies eren desiguals i mal fetes per la falta de professionalitat i tècnica. Per tant els tatuatges no són tan moderns com pensem, de fet han existit des de fa molts anys però amb diferents utilitats.  

Agulla de tatuar a l'antiga Grècia.

Laia Bardolet

1r BAT

5 comentaris:

Anònim ha dit...

A més a més de ser marques de "estatus social" o d'ús medicinal... podien tenir algun significat personal com ara en l'actualitat?

Doae Boussatta ha dit...

És curiós com a la llarga del temps hagi passat de ser un càstig o medicina fins avui que s'utilitza per l'estètica, sobre la higiene, no s'infectava la pell? Utilitzaven algun mètode per cuidar-se el tatuatge?

fatima kachout ha dit...

Bon dia,
però quan l'utilitzaven com a medicina, la tinta tenia algun tipus de medicines o era només tatuatge normal i tenien la creença que es medicina?

Neus Llovera ha dit...

Una entrada molt interessant! És molt curiós que els tatuatges ja s'utilitzessin a l'Antiga Grècia però amb utilitats molt diferents que les d'avui en dia com per exemple en forma de càstig o com a medicina.

Tigist Masllorens ha dit...

UAU!! Trobo molt interessant aquest tema. No sabia ni m'imaginava que això dels tatos vingués de tant temps endarrere. Crec que està molt ben explicat! Tinc una petita pregunta; quan deixaven de ser esclaus o bé tenien ja amo, els destatuàven? O es quedaven tatuats per sempre?
Moltes gràcies per compartir aquest tema!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts