6 d’abril del 2021

MITE DE TENES

En la mitologia grega hi ha molts mites, la majoria centrats en les importants divinitats o en herois molt coneguts. Però hi ha mites que han passat desapercebuts, tot i que en alguns casos la seva importància és molt més de la que se'ls hi dona. 

Aquest és un cas, per exemple, del mite de Tenes:

Tenes era fill de Pròclia i Cicne (rei de Colones), tot i que també se'l considerava fill d'Apol·lo. Segons diu el mite, després que la seva mare morís, Cicne es va casar amb Filònome. El problema va arribar quan Filònome es va enamorar de Tenes. La dona va intentar acostar-se al noi, però ell s'hi va negar i a causa d'això Filònome es va enfadar i va acusar a Tenes d'haver-la intentat violar. Tot i ser una acusació falsa Cicne va creure a la seva esposa ja que un flautista anomenat Eumolp va corroborar la falsa història.

Tenes va ser desterrat junt amb la seva germana Hemítea. Junts van acabar arribant a una illa (Tenedos) que Tenes va acabar governant.

Es diu que el seu pare va acabar descobrint que ell era innocent i va anar a visitar l'illa per reconciliar-se amb el seu fill. En algunes versions el va perdonar i en altres no. Temps després els grecs van atacar l'illa i tan pare com fill van morir a mans d'Aquil·les.

Aquil·les desafia a Cicne, de Virgil Solis

Hemítea que va presenciar l'atac dels grecs va començar a fugir, però Aquil·les la perseguia amb intencions de violar-la. Hemítea va demanar ajuda al déu Apol·lo i aquest va obrir la terra, fent així que Hemítea caigués i se salvés d'Aquil·les. 

Una curiositat sobre aquest mite és que, tot i que sembla estar aïllat de la resta de mites, no és així, sinó que connecta directament amb la guerra de Troia. Tetis, qui era la mare d'Aquil·les, li va explicar al seu fill que si matava algun fill d'Apol·lo, aquest acabaria morint a Troia. Com que Aquil·les va matar a Tenes (que era suposadament fill d'Apol·lo) va acabar tenint el destí que coneixem: morint a Troia per una fletxa al taló.

Peter Paul Rubens: La mort d'Aquil·les

Aquí adjunto un vídeo que explica més bé la història d'Aquil·les i com va ser la seva mort:


Lídia Poyato
4t ESO

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Però després de llegir aquesta entrada, m'ha sorgit un dubte:
Com és que Eumolp va corroborar la falsa història? Com el va convèncer Filònome perquè ho fes?

Anònim ha dit...

Responent a la Clàudia, el mite explica que Filònome el va subornar per tal d'aconseguir el que volia.

Anònim ha dit...

Bona entrada.
Però tinc un dubte, per què la germana de Tenes, Hemítea també va ser desterrada?

Anònim ha dit...

No n'havia sentit mai a parlar d'aquest mite, m'ha agradat molt. Però tinc un dubte, quan dius que Apol·lo va obrir la terra perquè Hemítea caigués et refereixes a que caigués a l'inframón?

Anònim ha dit...

Responent a la Martina, el mite no explica exactament perquè també van desterrar a Hemitea, però segons he trobat la raó era perquè Hemitea no es creia la versió de Filònome, així que defensant el seu germà, la van condemnar també a ella.

Anònim ha dit...

Responent a la Paula, el que el mite diu és que cau a un "abism". Les interpretacions poden ser diverses, però no s'especifica exactament si es refereix a l'Inframón.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant i entenedora. M'era ben desconegut aquest mite, només conec els més populars i aquest no és un d'ells. D'altra banda, m'agradaria comentar que la mare de Tenes, Pròclia, era filla de Laoedont, el rei mític de Troia que va construir les muralles de la ciutat.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts