11 de gener del 2019

LA LLEGENDA DE PÈRSEFONE

Pèrsefone era la filla de Zeus i Demèter.

La llegenda comença quan un dia Pèrsefone estava al camp collint flors, concretament narcisos, i de sobte la terra es va obrir i va aparèixer el seu oncle, Hades.
Aquest va decidir reptar-la i emportar-se-la cap a l'infern amb la finalitat de fer-la la seva esposa ja que n'estava bojament enamorat.

                        El rapte de Prosèrpina, Pedro Pablo Rubens

Quan la seva mare, Demèter, es va assabentar de la seva desaparició es va posar molt nerviosa, ja que Hades, se l'havia endut d'una manera molt discreta i sense deixar rastre pel camí.

La mare, despareda, va estar nit rere nit buscant a la seva filla fins que a la desena nit va optar per demanar ajuda al déu Hèli.
Aquest li explicà tot el que sabia i la dura veritat, la que Zeus havia sigut còmplice del rapte.

Al cap del temps, Zeus s'adonà del mal que li havia fet a Demèter i les repercussions que estava tenint, i així doncs, va decidir anar a  parlar amb el seu germà Hades perquè retornés a la seva filla amb la seva mare, però ja era massa tard, Pèrsofone ja havia pres al gra de magrana que la deixaria per sempre més lligada allà abaix.

Finalment el mite acaba prou bé.
Demèter i Hades van arribar a un acord. Aquest tracte consistia en què una tercera part de l'any la viuria amb Hades i la resta amb la seva Mare.



Berta Dong Reixach
4t ESO

10 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Com ja has esmentat, Zeus va ser còmplice del famós rapte de Persèfone ja que va prometre ajudar Hades, el seu germà. Això va ser perquè, com ja sabem, Hades va ser el germà que es va quedar amb la part més inferior i carregosa, ja que Zeus i Posidó es varen repartir el món dels mortals i Hades el món dels morts. Per recompensar-lo, Zeus va dir-li que escollís la dona que més li agradés i que immediatament la tindria com a muller, i aquest va escollir a la jove Persèfone.
Bona feina!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Possiblement, Zeus es sentia malament per haver-li deixat a Hades l'Inframón, tal com ha comentat la meva companya Judith, però tenint en compte que Persèfone era filla de Zeus, podria haver fet que el seu germà triés una altra noia i no fes que Demèter es desesperés. Bona feina!

Jana Casacuberta ha dit...

Sempre he pensat que aquest mite és molt cruel ja que no es té en compte l'opinió de Persèfone i aquesta és tractada com un objecte. També podem veure com Zeus no és tant bo com sembla ja que en aquest i molts més mites es còmplice de la desgràcia d'un o més personatges.

Gabi Núñez Gómez ha dit...

D'aquest mite en surt el naixement de l'hivern, que comença quan persèfone marxa a l'inframón i el començament de la primavera, quan aquesta torna amb la seva mare a la terra dels vius.

Molt interessant!

Alba Le Riera ha dit...

És molt sorprenent que, segons aquest mite, a causa de l'estat d'ànim de la mare en perdre la filla, influís tant en la mare naturalesa i que així fos capaç de crear les quatre estacions, i explicar el perquè del mal temps i la mala fertilització de la terra.
Bona feina!

Fernanda Paredes ha dit...

He d'afegir que per motiu d'aquest segrest i desgraciat matrimoni forçat la mare de Persèfone, Demeter, començà el mite de les estacions. Trobo que has abreujat massa el mite i que poder li faltava una mica més contingut, però tot i així, bona feina!

Anònim ha dit...

Coneixia aquest mite, Persèfone és sempre vinculada amb Hades, déu de l'inframón. Hades va ser molt astut, ja que va aconseguir complir el seu desitg. Llàstima per Demèter que l'ajuda del déu Hèli arribés massa tard. Desconeixia que el mecanisme que va dur a terme Hades per què Persèfone és quedés amb ell va ser fer-li prendre un gra de magrana. Bona feina!

Bruna Villegas ha dit...

M'agradaria afegir que tota aquesta moguda té un motiu. Abans del rapte de Persèfone, els tres germans (Zeus, Hades i Posidó) s'havien repartit el món. Zeus es quedà el cel, Posidó els mars i Hades l'inframón. Hades, descontent amb la seva recompensa, es queixà a Zeus. Aquest li permeté escollir una dona, la que ell vulgués, i seria seva. Hades, com es pot predir, trià a Persèfone. Bona feina!

Karina Szabo ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Karina Szabo ha dit...

Molt sorprenent el nombre de filles que té Zeus a conseqüència de les seves infidelitats. Tot i volguer ajudar al seu germà, hauria de tenir en compte que és la seva filla i que no estaria còmode i seria infeliç casant-se amb l'home que ella no vol, i a sobre amb el seu tiet, tot i que en la mitologia ser familiar no era un problema molt important. Molt bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts