PERICLES

Pèricles era fill d'un gran estrateg militar reconegut com a Xàntip d'Atenes, vencedor de la batalla de Mícale, i d'Agarista, neboda de Clístenes, fundador de la constitució atenenca. 
Pèricles va néixer el 495 aC, va ser un home atenenc molt important, degut a a la seva importància va donar lloc a tot el segle V aC. 
Fou el líder del partit democràtic d'Atenes, va aconseguir que la seva ciutat fos líder polític i cultural de la zona. 

Com a cap dels demòcrates, Pèricles va intentar que tot els ciutadans atenencs participessin en el govern. Va ser l'introductor del fet de que s'escollís als membres del consell entre tots els ciutadans atenencs. 
Sota el poder de la Lliga de Delos, formada com a defensa contra les agressions de Pèrsia, els atenencs van ser els dirigents de la gran força naval que es creà. Pèricles fou el màxim dirigent de la ciutat d'Atenes durant quinze anys.
Va restaurar els temples que havien estat destruïts pels perses i en va contruir de nous, el més espectacular a ser el Partenó, en l'Acropolis. Aquest edifici va proporcionar treball als ciutadans més pobres i va fer d'Atenes la ciutat més magnífica de l'època. La polis va obtenir un valor literari i artístic destacable durant el lideratge de Pèricles. 

La seva superioritat va despertar els gelos d'altres ciutats-estats gregues, en especial d'Esparta. Les ciutats temien el gran projecte de Pèricles i van intentar ensorrar la dominació atenenca. Després d'esclatar la Guerra del Peloponès al 431 a.C. Pèricles va reunir als residents de l'Àtica (regió de Grècia) a Atenes i va permetre que l'exèrcit peloponès destruís les diferents zones del país. 
L'any següent va esclatar la pesta a la molt poblada ciutat, el que va acabar amb a confiança del poble. Pèricles va ser destituït de seu càrrec per frau de fons públics, però més tard al 429 a.C. va ser reescollit com a estrateg. 
Va morir al mateix any a Atenes a causa de la pesta. 


Bust de Pèricles, copia romana de l'original grega-430 a.C.












Judith Rodríguez Bares
1r de Batx

Comentaris

Pericles com be has dit, fou un home amb una gran importància en època antiga i això ho demostra que se l'hi arribés a dedicar un Segle. També m'ha semblat molt curiosa la seva mort ja que s'assembla a la mort de Sòcrates.
Molt interessant!
Bruna Villegas ha dit…
Deixa'm afegir que Pericles també és conegut per no treure's mai el seu casc. Bé, això era degut a que tenia un complexe amb el seu cap perquè era molt gran! Bona feina!!
Crec que Pèricles va aportar grans avenços en la societat d'Atenes ja que va intentar reflectir el significat de democràcia amb els seus actes intentant que tots els ciutadans participessin en el govern. Tot i que la pesta va fer que els atenesos perdessin la seva confiança. Molt interessant!
Berta Dong Reixach ha dit…
Podem veure que Pèricles va ser un dels homes més importants del S.V abans de Crist. Va fer moltes coses per la seva ciutat, per tal de que tothom es sentís bé. Per això és va convertir en la ciutat més magnífica. Quina pena que el final es destruís tot el que havia construït.
Molt interessant!
Alba Le Riera ha dit…
És increïble com una persona va poder fer grans canvis en una societat tant reprimida. Com ara, ressaltar el tema de la democràcia. A causa dels avanços que va suposar per la ciutat, va ser considerat "el primer ciutadà d'Atenes".
Bona feina.
Jana Casacuberta ha dit…
És sorprenent com Pèricles va aconseguir canviar la mentalitat de tanta gent o, almenys, poder obrir una mica més les ments de les persones que el rodejaven. Per sort sempre ha existit gent com ell, gents amb ganes de canvi i de evolució, gràcies a això, actualment vivim en una societat moderadament benestant. Bona feina!
Fernanda Paredes ha dit…
Una entrada realment interessant, no en s'havia de la seva exsistència. He dir que és increïble la manera en que va aconseguir que la gent cambiés la seva manera de pensar, o de que obris la ment. Bona feina.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)