CIVILITZACIÓ MINOICA

La civilització minoica es va desenvolupar a Creta, l'illa més gran de Grècia. S'anomena minoica en honor al rei Minos, que va ser rei de l'illa, i tenia una poderosa flota, amb la que podia conquerir mars pel seu benefici. Aquesta civilització va viure entre els anys 2400 i 1400 aC. 
Els primers homes en arribar a l'illa de Creta van ser precedents d'Anatòlia.
Era una societat pacífica, amb grans edificis, sense muralles i amb grans avenços tècnics, com clavegueres, aigua corrent... El palau era el centre polític i cultural de la ciutat, i les restes més significatives que han quedat d'aquesta civilització són els palaus, en concret el palau de Cnosos, Fest, Malia i Zakro. Aquests palaus tenien un gran pati central, on hi havia les habitacions més importants destinades al culte. En aquest pati es feien les cerimònies religioses, les festes i els torneigs esportius. 
Podem fer-nos a una idea de fins a quin punt la civilització minoica va desenvolupar l'arquitectura i l'enginyeria, mirant la planificació i construcció dels complexos palaus, camins pavimentats, sistemes de rec, el clavegueram..
També tenien una gran destresa amb el treball de metalls, com el bronze, i fins i tot amb soldadures.

                                            Dibuix del palau de Cnosos quan va ser acabat de construir 

Coneixien l'escriptura: jeroglífica (amb discos de Festos) i lineal A (sil·làbica), tot  que mai va ser desxifrat. L'economia es basava en l'agricultura, la cera mica i el comerç per tot el Mediterrani. Mirant des del punt de vista religiós, tenien culte al toro (salts i acrobàcies) i a una deessa mare de la Natura, també anomenada com "La Gran Dama del Laberint", que estaven representades amb estàtues petites femenines enroscades amb una serp.  
                                                           Disc de Festos


Cap a l'any 1750 aC. es van destruir els palaus a causa de l'erupció d'un volcà de l'illa propera de Thera i per una invasió enemiga. L'any 1450 els micènics ocupen el palau de Cnosos. Poc després, s'abandonen tots els palaus i es produeix la desaparició de la cultura minoica. Posteriorment van ser reconstruïts alguns palaus.
Volcà de Thera
Karina Szabo
4t ESO

Comentaris

Berta Dong Reixach ha dit…
No s'havia que s'anomenava així en honor de Mitos. Podem veure que eren una civilització bastant unida i avançada, la qual tenia grans edificis i molts palaus. També s'ha de dir que els palaus eren enormes i eren com la part més important de la ciutat.
Quina pena que el 1750 es destruïssin tants palaus igualment que més tard es van reconstruir alguns quants, però no és el mateix.

Bona entrada!
Alba Le Riera ha dit…
Quina llàstima que no s'hagin pogut conservar els edificis, ja que segur que haurien set una part molt important per a la cultura de l'illa.
Tenia dubtes sobre d'on era Anatolia, així que ho he buscat. És l'actual Àsia Menor, una península del sud-oest d'Àsia.
No havia sentit mai a parlar d'aquesta ciutat, molt interessant!
Bruna Villegas ha dit…
Estic segura que tots aquests edificis destruïts haguéssin estat una gran font de cultura de l'illa, quina llàstima que ja no hi hagi els originals. Tot i això, mai havia sentit a parlar d'Anatolia. Molt interessant, Karina!
Júlia Sabat ha dit…
És un tema molt interessant del que mai havia sentit a parlar.
És trobat que la cultura minoica és la primera civilització europea de l'Edat de Cobre i de Bronze.
Molt interessant i bona entrada!
No coneixia aquesta civilització i m'ha sobtat que es digui minoica degut al rei Mitos. És una llàstima que no es conservi cap edifici ja que possiblement hagués estat una font d'informació important pels historiadors. Molt interessant!
Judith Rodríguez ha dit…
Havia sentit a parlar d'aquesta civilització ja que és mencionada en alguns mites grecs, tot i així és veritat que mai havia fet la reflexió sobre l'origen del nom de la civilització. Sap molt greu veure com edificis que contenen tanta història han sigut destruïts amb el pas del temps, i tot i que es facin reconstruccions d'aquests, mai tindran el mateix valor.
Bona feina!
Anònim ha dit…
No coneixia la civilització minoica, però m'ha agradat saber que es va desenvolupar a Creta i que el nom era en honor al rei Mitos, conèixer la seva escriptura i la seva economia, entre altres coses. Una llàstima que ja no es conservin els edificis. Bona feina!
Judit Contreras ha dit…
Mai havia sentit parlar de la civilització minoica, m'ha semblat molt interessant ja que he aprés una cosa nova molt curiosa. Tot i això es un llástima que no s'hagin conservat tots els edificis.. segur que eren espectaculars!
Meryem Merimi ha dit…
Mai havia sentit sobre aquesta civilització, i la veritat és que m'ha semblat molt interessant de conèixer! Havia llegit en algunes fonts d'internet sobre la desaparició de la civilització minoica, un gran misteri per resoldre, ja que no existeixen interpretacions sobre el seu idioma escrit. Les hipòtesis parlen d'invasions, crisis internes i desastres naturals. La teoria més fiable es recolza en els possibles terratrèmols que van poder esdevenir a Creta, un lloc propici per a aquest tipus de desastres. Per això, és la raó principal per la qual es creu que va desaparèixer la civilització en 1450 aC, a causa del terratrèmol que va produir l'erupció volcànica a l'illa de Tera.
Carla Erra ha dit…
És molt interessant poder veure com en aquells temps tenien una tecnologia tan avançada. Si avancem al temps podem veure que a l'edat mitjana careixien de moltes infraestructures d'aquestes com ara els sistemes de clavegueram, ja que això feia que hi hagués una millor higiene a la ciutat. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)