26 de gener del 2018

LES CRIATURES A HARRY POTTER

Com ja deveu haver vist, m'agrada molt Harry Potter, i en aquesta tercera entrada referent a la saga de llibres escrita per J. K. Rowling, us parlaré sobre les criatures fantàstiques que hi apareixen, les quals estan relacionades amb la cultura clàssica.

FLUFFY

Fluffy és el gos de tres caps encarregat de guardar la pedra filosofal, el qual té origen en el ca Cèrber, qui s'encarrega de custodiar l'Inframón.

A aquest l'adormen amb música, com ho feia el personatge mitològic Orfeu, que adormia a les bèsties amb la seva lira.



BASILISC

El basilisc, en la mitologia clàssica, té la capacitat de petrificar amb la mirada, com la gorgona Medusa.

El nom d'aquesta criatura prové del grec βασιλίσκος, que significa "petit rei" (entre les serps).


BUCKBEAK

És una criatura hipogrif, és a dir, un encreuament entre un griu i una euga. En les novel·les, apareix tirant del carro del déu del sol i les arts, Apol·lo / Febo.


THESTRAL

Són cavalls alats com el famós Pegàs, el company del heroi grec Bel·lerofont (i no d'Hèrcules).


FAWKES

És l'au fènix de Dumbledore, i prové de la cultura egipcia. El seu nom, tot i això, ens ha arribat a través del grec: Φοῖνιξ.


CENTAURES

Els centaures són unes criatures molt importants en la mitologia clàssica, i apareixen a Harry Potter nombroses vegades.
Quirón és el tutor dels herois.
Nessos és el centaure que va aconseguir matar a Heracles enganyant a la seva esposa.

GEGANTS
El germà del personatge Hagrid és un gegant.

En la mitologia grega, els gegants són uns éssers que lluiten contra els déus olímpics en l'anomenada Gigantomàquia.




Marta Orte
1r Batx

9 comentaris:

Unknown ha dit...

M'ha agradat aquesta entrada Marta. És impressionant tota la informació que hi podem treure en una sola pel·lícula. Es nota que a J.K Rowling li agradava tot aquest món de la mitologia al escriure aquests llibres ja que entre els encanteris i alguns d'aquests personatges hi estan totalment vinculats.

Angie Pérez ha dit...

En el mite de Nessos i l'assassinat d'Hèrcules, Nessos s'ofereix a ajudar a creuar el riu a l'esposa d'aquest mentre es dirigien a visitar el germà d'ella, Deianira. Durant el trajecte el centaure s'enamorà d'ella i volgué raptar-la, i violar-la, així que Hèrcules enfurismat li va disparar una fletxa que el va matar. Abans de morir, però, Nessos li va dir a l'esposa de l'heroi que prengués una mica de la seva sang i que, si algun dia sentia que el seu marit la deixava d'estimar la fes servir com a filtre amorós, cosa que Deianira un dia va fer sense saber que en realitat era un parany pe posar fi a la vida d'Hèrcules.

Unknown ha dit...

Ostres Angie, no tenia ni idea que el mite anava així. Que rebuscats eren antigament, segons veiem en la mitologia. Gràcies per explicar-m'ho, ho tindré present :)

Unknown ha dit...

És molt interessant veure fins a quin punt arriba l'enginy de la J.K.Rowling. A totes ens van fascinar aquests animals fantàstics, i no m'imaginava que també em fascinarien els noms. Moltes gràcies, per cert, Angie, per l'explicació del mite. Molt bona entrada Marta!

Helena ha dit...

No només trobem similituds en els noms dels personatges sinó que també en els personatges en si. No tenia ni idea que Harry Potter anés tant íntimament lligat amb la mitologia, així doncs li dóna un punt molt interessant i curiós. Es curiós com, l'argument de Harry Potter no te res a veure amb la mitologia, però pel contrari, altres petits elements són iguals. Molt bona entrada!

Anònim ha dit...

Amb aquesta entrada fas pal·lès el teu interès per Harry Potter. Després d'una entrada realment sorprenent sobre l'origen dels noms dels trucs de màgia de la saga de J.K. Rowling, ara ens fas aquesta entrada que demostra la gran influència que va tenir la mitologia en els llibres i les pel·lícules.
Bona entrada, Marta!

Nora Prado ha dit...

La veritat es que jo no sóc fanàtica de Harry Potter però és increible que només amb una sola pel.licula hi hagi casi com a principal el tema mitològic i el fantàstic, brutal!

Martina Vilar ha dit...

La veritat és que sóc una gran fan d'en Harry Potter. No ho sabia que aquestes criatures tinguessin alguna relació amb la cultura clàssica. El que m'ha sorprès més podríem dir que són els gegants, perquè quan has dit que els gegants són uns éssers que lluiten contra els déus olímpics. No havia arribar mai a pensar que tinguessin alguna relació amb els déus olímpics. Una entrada super interessant!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Tot i que he vist les pel·lícules de Harry Potter, no sabia que algunes de les criatures que has explicat, estaven relacionades amb la mitologia. El que més coneixia és el que està inspirat amb el Ca Cèrber però no m'havia adonat de la relació amb Orfeu. Molt interessant!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts