EL LLATÍ , LA LLENGUA DE L'IMPERI

L'origen i expansió del llatí
El llatí, és una llengua de la branca itàlica, que va ser parlada en l'Antiga Roma i, posteriorment, a l'Edat Mitjana i l'Edat Moderna, arribant fins i tot a l'Edat Contemporània, ja que es va mantenir fins i tot com a llengua científica fins al segle XIX. El seu nom deriva d'una zona geogràfica de la península itàlica on es va desenvolupar Roma, el Laci (Latium).
ubicació del Laci (Latium) actualment

Entre els segles III aC i II dC, el llatí va esdevenir la llengua de la gran part dels pobles que constituïen el regnat romà, com a part del transcurs de la romanització. El llatí anava substituint de manera parsimoniosa la majoria de les llengües assentades de la meitat ponent de l'Imperi.
Es va desenvolupar fins esdevenir a les llengües romàniques, que són les següents:
    * La península Ibèrica: castellà, català, portuguès i el gallec.
    * França: francès i occità.
    * Itàlia: italià i sard.
    * Suïssa: francès.
    * Llevant d'Europa: romanès.
Mapa de les llengües romàniques al s. VII d.C
Les etapes del llatí
 Està format per 8 etapes, que les explicaré a continuació: 
  - Llatí Prohistòric: Van sorgir les primeres inscripcions conegudes del llatí.
  - Llatí Arcaic: Comença amb els primers testimonis de textos literaris, és a dir és l'època de la formació del llatí.
  - Llatí Clàssic: Aparèixen noves modalitats d'escriptura, acaba el període de la formació de la llengua i és la llengua principal en la parla de les ciutats de Roma.
   - Llatí Postclàssic: Innovacions d'estil d'escriptors com Sèneca o Tàcit. Reflexió en les seves obres la llengua popular, com Petroni.
   - Llatí Tardà: El llatí i la llengua parlada, són percebuts com dues entitats diferents. S'integrarà el llatí cristià, que introdueix els manlleus i canvis de significats per a la necessitat d'anomenar conceptes propis de la nova religió cristiana.
    - Llatí Medieval: És la llengua escrita, però la poc parlada.
   - Llatí Humanístic: Grup d'individus que volen recuperar el llatí, tan la llengua escrita com parlada, també volien imitar als antics.
    - Neollatí: És el llatí actual, normalment són paraules associades a aparells  tecnològics i a la societat.
Aquí teniu un vídeo sobre la difusió del llatí:



Meryem Merimi
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
No tenia ni idea que la llengua llatina estigués dividida segons la funció que va fer o fa actualment. Però tinc un dubte, per quin motiu el llatí es va estendre tant? Va ser per un tema de colonització per part dels llatins?
Unknown ha dit…
El llatí és la base de la nostra parla i sempre és interessant aprendre'n més. A part d'això, m'ha sobtat que la llengua estigués dividida senguns l funció que va fer (sorpresa que comparteixo amb la meva companya Marta). Molt bona entrada!
Anònim ha dit…
És una llàstima que el llatí hagi davallat tant com a llengua parlada i escrita. Costa imaginar-se que un idioma fos gairebé únic en tot el continent europeu, ja que actualment tenim una Europa on, gràcies (o per culpa) del llatí, es parlen centenars de llengües importants que van des de l'anglès, parlat per centenars de milions de persones, fins al català, parlat per deu milions de persones tot i ser no molt destacada.
Bona entrada!
Meryem Merimi ha dit…
Hola Marta ! Certament sí. Segons els meus coneixements i recerques que he fet per internet, el llatí va ser expandit perquè els Romans van conquistar moltes terres. I no només la llengua llatina, sinó també la cultura.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)