CASES ROMANES

Hi ha quatre tipus d'habitatge bàsics on se separaven segons el nivell econòmic i si estava en una ciutat o en un camp.
  • Domus (casa senyorial).
  • Insulae (blocs de pisos).
  • Villa rústica.
  • Villa urbana.
La domus i la Villa urbana eren les més riques per la decoració i els mobles.

DOMUS
És la típica casa romana en la qual poques famílies hi podien viure, la grandària i el luxe de la casa es basava a partir de les possibilitats de cada família.
Eren d'un pis i com a màxim dos i la planta era rectangular i no disposaven de gaires finestres. L'atri era d'on entrava la calor i al seu voltant hi havia diverses dependències. 

La porta d'entrada estava situada a la meitat del passadís on es comunicava el carrer i l'atri.
Quan tenien visites esperaven a ser rebuts al vestibulum, a través del vestíbul es passava del atri al peristylum o pati envoltat d'un porxo on era sostingut per columnes.
Les dependències principals del peristylum eren:
  • Cubicula (habitació per dormir)
  • Culina (cuina)
  • Balneum (bany)
  • Cella (rebost)
  • Exedra (sala d'estar gran)
  • Oecus (sala d'estar petita)
Casa romana (domus)
INSULAE

Hi vivia la gent amb pocs recursos i normalment eren habitacions llogades, eren més altes que les domus, arribaven als 4 o 5 pisos i es construïen amb materials barats i per això el perill d'ensorrament era més probable.
Estaven al costat del pati interior perquè es ventilessin i per permetre que la llum entri a les habitacions que no donaven al carrer, tenien balcons exteriors. 


Normalment no disposaven de conduccions d'aigua per tant havien d'anar a buscar-ne a les fonts públiques.

Insulae


VILLA RÚSTICA i VILLA URBANA


Era destinada a l'explotació agrícola, hi convivien els treballadors i el bestiar i per tant era com una mena de granja.

Normalment era una cabanya amb una sola habitació i un pati amb una cisterna per recollir l'aigua de la pluja.

Disposaven de un menjador, l'habitatge per els esclaus, els estables dels animals... 

La villa urbana es construïa en un lloc privilegiat al costat dels boscos, llacs o a les vores de rius i platges.

La disposició d'elles eren semblants a les domus.

Judit Osuna

1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit…
Deixa'm afegir que, segons el portal xtec, a les grans ciutats com la mateixa Roma s'amuntegava en cases de pisos de lloguer agrupades en illes (insulae), semblants a les cases modernes, segons mostren les excavacions realitzades a Òstia, el port de Roma, i els textos d'alguns autors.
Èlia Vilà ha dit…
Trobo molt còmic veure com el diner sempre ha regit la societat i la manera que té de viure.
També m'ha agradat molt la insulae, ja que crec que viure en comunitat és millor que només viure amb algun familiar. Penso que els llogaters es podien beneficiar uns dels altres, i si jo hi visqués, probablement em sentiria més segura estant envoltada de gent. Què n'opines?
Helena ha dit…
La seva arquitectura ha servit de base i fonaments per a la que construïm avui en dia. Personalment em faria por viure en una casa amb probabilitats altes d'ensorrament i em costaria haver d'anar a buscar a l'aigua per a qualsevol necessitat, tot i així, si vivien en comunitat segur que s'ajudaven molt mútuament. Molt interessant!
Unknown ha dit…
Es pot veure clarament la diferència de classes, i com els que no tenien diners havien d'aguntar cases amb situacions com que se t'estigui a punt d'ensorrar. Tot i així, avui en dia encara hi ha gent que viu en aquestes mateixes condicions, i no fem res per ajudar-los. Una entrada molt interessant!
Unknown ha dit…
Mai m'havia plantejat, on vivien els romans, i tampoc com s'organitzaven alhora de viure en una casa. Com he pogut veure en aquesta entrada les diferencies de les classes socials és veien segons on i com vivies. Bona entrada!
Bruna Villegas ha dit…
Deixa'm afegir que a la Domus no només hi vivia la família, és a dir, els propietaris, sinó que també s'hi allotjava el servei de la casa. Deixant de costat que els esclaus estaven obligats a fer tot el que els seus amos li manaven, eren com un membre més de la família ja que tenien la seva habitació i convivien amb ells.
Montse ha dit…
Moltes gràcies, ja l'hem corregida.
kawtar el mouden ha dit…
L'arquitectura de las cases romanes sempre m'han semblat increïbles. Una entrada molt interessant. He vist que avui en dia hi ha molta gent que viu en les mateixes condicions que abans. Hi han moltes coses en comú. Una entrada molt bona!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)