25 de gener del 2018

ART ROMÀ

L'art romà va ser un detonant per l'art de més tard, ja que, juntament amb altres poblats, van formar una base artística increïble.

Les obres d'art de l'Antiga Roma denoten influències d'estils artístics dels pobles conquerits, com per exemple regnes hel·lenístics o l'art etrusc.

LES CIUTATS

L'art romà va ser fonamentalment urbà, ja que les ciutats eren on s'hi passava més temps. Això és reflexa en que les ciutats romanes solien tenir un traçat regular, i en l'espai intern, el qual s'organitzava entorn el cardus i el decumanus (els dos carrers principals que es creuaven al centre, on hi havia el fòrum).

Es van pavimentar els carrers, construir clavegueres i conduccions d'aigua i els habitatges dels ciutadans més rics (les domus), que eren decorats amb pintures i mosaics. També es van construir les insulae, cases de pisos on hi vivia més d'una família.


Ciutat de Tàrraco

L'ARQUITECTURA

Els romans van adoptar les formes externes de l'art grec i van introduir exitosament recursos com l'arc, la volta i la cúpula.

Els materials més utilitzats per tal que els edificis romans fossin molt sòlids van ser principalment el formigó, els maons i les pedres. Tot i això, no eren suficients per resistir-ho tot, així que les parets exteriors dels edificis es recobrien amb marbre.

A part d'aquests materials, l'interior dels edificis podia estar decorat amb pintures murals i mosaics.

Les grans obres arquitectòniques romanes tenien sempre una utilitat pràctica, és a dir, per satisfer les necessitats de la població. També acostumaven a ser molt grans per tal de donar una imatge de poder. Els edificis més importants se situaven al fòrum.

Els edificis més destacables de l'arquitectura romana són els temples, les basíliques, les termes, els amfiteatres, els circs, els teatres, les tombes monumentals, els monuments commemoratius i les obres d'enginyeria.


Circ de Tàrraco

ELS ROMANS I L'ART DE LA IMATGE

Tot i l'arquitectura ser la manifestació artística més exitosa, l'escultura, la pintura i el mosaic també s'han de destacar.

L'escultura va ser molt influenciada per la tradició grega i hel·lenística, i es va caracteritzar pel seu realisme. Les estàtues s'acostumaven a fer de marbre i de bronze, però també en altres tipus de pedra. El més important de les escultures era el cap, el qual s'intentava imitar el més semblant possible.


Escultura de Marc Aureli

Marta Orte
1r Batx

5 comentaris:

Unknown ha dit...

L'art roma és imponent, i ha deixat una gran marca en el món d'avui dia. M'ha agradat molt veure com fins i tot les ciutats tenien la seva par d'art i majestuositat. Una entrada molt interessant, Marta!

Unknown ha dit...

Avui en dia hem rebut molta influència de l'art romà, i no ens podem queixar perquè és molt bonic i majestuós. A més moltes ciutats estan estructurades de manera com els romans les van construir. Molt interessant i molt bona l'entrada!

Anònim ha dit...

Haver pogut passar un cap de setmana turístic a Tarragona és d'una gran sort tal com deus imaginar havent escrit aquesta entrada. Tàrraco va ser una font artística molt important que ens ha deixat una herència fantàstica de la qual en podem gaudir com si fos una joia a Catalunya mateix.
Quan ho visitem a l'abril, serà una bona oportunitat per disfrutar dels secrets de l'antiga ciutat romana. En gaudirem molt!

Martina Vilar ha dit...

L'art romà ens ha deixat petjades aquí, a la nostra terra, Catalunya. Pels romans, en aquella època, era molt important l'estructura de la ciutat, eren molt perfeccionistes a l'hora de construir pobles i ciutats. Molt bona entrada!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Podem veure que els romans eren molt exigent amb l'estructura de la ciutat i realment és una de les civilitzacions més perfeccionistes en aquest aspecte. Tenim sort que alguns dels monuments que van ser construïts per ells encara es conservin. Bona feina!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts