ELS FUNERALS

Així que algú moria, els seus familiars començaven els rituals fúnebres cridant el seu nom. Un cop rentat, banyat en oli i vestit amb les millors robes, el cos s'exposava durant diversos dies al pati de la casa als ulls de parents, amics i coneguts que hi acudien. Era un gest de pietat i també una mesura higiènica. Com també era de pietat fer-li l'últim petó o tancar-li els ulls. 
El dia del funeral acompanyaven el mort a través dels carrers fins a la sepultura, amb músics, ploraneres professionals i un maniquí ajagut en un llit que simulava el difunt. Si el difunt era noble, en la processó hi participaven també actors o esclaus amb els rostres coberts per les imagines o màscares dels seus avantpassats, i es pronunciava un elogi fúnebre del mort en el fòrum. Després de donar-li sepultura, es feia un banquet fúnebre. Al cap nou dies es tancava el dol amb un sacrifici. 
Sepultures al Museu de Badalona (S.G.).
Làpida comúna trobada al columbari. 
"Als déus de l'inframón
Per Julia Chrestes
Junius Phoebion
per a la seva esposa
així merèixer-
ell ho va fer. "
TIPUS DE TOMBES:

Escollir un tipus o un altre depenia de la importància i riquesa del finat. Podem trobar:

  • Tomba en caixa: Una construcció basada en teguale posats verticalment i d'altres posats horitzontalment per fer una coberta.


    • Tomba de doble vessant: tegulae com a base i com a coberta, recolzades les d'un costat a les d'un altre. En les juntes hi havia imbrex (teules) que segellaven els espais. Vistes de front tenen forma de triangle.

    • Aixovar:compost per elements que descrivien la vida del mort: les seves eines o les seves armes. També ho acompanyaven al més enllà ofrenes, ungüentaris, gots amb aliments o estatuetes de divinitats protectores.

    Berta Malet
    4t ESO

    Comentaris

    Dahua Lin ha dit…
    L'autor ha eliminat aquest comentari.
    Dahua Lin ha dit…
    Això de que " el difunt un cop rentat, banyat en oli i vestit amb millors robes", tothom d'aquella època ho podien fer d'aquesta manera?. I qui podia utilitzar cadascun d'aquests tipus de tomba, o si hi havia algun tipus de normes o classificació per la utilització de tombes?
    Dahua Lin ha dit…
    L'apartat del TIPUS DE TOMBES, penso que esta molt bé que expliquis de com estan fetes, i utilitzar paraules llatines per fer l'explicació.
    Dahua Lin ha dit…
    L'apartat del TIPUS DE TOMBES, penso que esta molt bé que expliquis de com estan fetes, i utilitzar paraules llatines per fer l'explicació.
    Unknown ha dit…
    Dels funerals el què més m'ha soprès ha estat que la velada al mort tingués una durada de nou dies, també que els tancaven els ulls i els feien un petó, o bé que llogaven gent per plorar per tota la ciutat. És un tema molt ampli en el què mai m'havia parat a pensar però és molt interessant de saber ja que comparat amb avui en dia ha canviat molt!
    Maria González ha dit…
    Al igual que la meva companya Irene el que més m'ha sorprès és la durada que tenien els funerals i tots els ritus que ho acompanyaven. Si els comparem amb els d'avui dia podem veure com en són ara de simples...

    Entrades populars d'aquest blog

    LA SOCIETAT ROMANA

    LES CASES ROMANES

    L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)