ÀRTEMIS

Fou una de les principals deesses, equivalent a la deessa romana Diana. Era filla del déu Zeus i de Leto, germana bessona del déu Apol·lo. Fou la deessa de la caça i el regne animal, també fou la del part, la castedat, de la naturalesa i de les collites. Se la representa amb una túnica llarga i cabellera solta i molt llarga. Es diu que restà verge i eternament jove, com jove verge tenia molts homes i déus que estaven per ella, però només Orió el seu company de caça tenia el seu cor, però ella, enganyada pel seu germà, el va matar.
Es diu que fou una deessa amb molt caràcter i molt venjativa, ja que foren moltes les víctimes que patiren els seus atacs de còlera, com per exemple, els fills de Níobe. També es diu que fou una de les primeres dones que formava part en els combats amb gegants.

Aquesta deessa era famosa per tenir al seu càrrec a vuitanta nimfes, les quals eren encarregades de ajudar-la a vigilar les muntanyes, boscos... Hi ha una llegenda que explica la història entre Àrtemis i Acteó. El que succeí fou que un dia quan la deessa i les seves nimfes estaven relaxant-se en un llac després d'un llarg dia. Aquell dia Acteó estava caçant en una zona propera al llac on havia les nimfes i la deessa, aquest en comptes de fer mitja volta va quedar-se mirant la deessa despullada. Àrtemis finalment el castigà convertint-lo en cérvol, ja que aquest acte fou imperdonable per la deessa.

En totes les regions de Grècia era honorada però els seus llocs de culte més importants van ser Delos (el seu lloc de naixement) i Braurón on les noies d'Atenes en edat de matrimoni anaven al santuari a servir la deessa. El seu cèlebre santuari era el de Efes. Antigament fou personificada com la lluna que va errant les muntanyes. Per altre banda, en el panteó la deessa ocupà el lloc de "La senyora de les feres" però també ocupa el lloc de la protectora de les amazones, guerreres i caçadores com ella. 


Aquí us deixo un vídeo sobre la vida d'Àrtemis.






"Diane de Versalles", estàtua d'Àrtemis situada al Louvre










                                            


Temple d'Àrtemis Efes, Turquia










Melina Maschio
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit…
Hola, l'entrada és molt informativa i m'ha agradat molt, ja que per un cop més he descobert una deessa de més, no pensava que l'Àrtemis fou una deessa venjativa, i també la cosa més curiosa és que no sabia que era germana del déu Apol·lo.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)