ARC DE BERÀ

Els arcs de triomfs que construïen els romans eren per commemorar alguna victòria, en canvi aquest, és per elogiar l'emperador August. És un arc honorífic dedicat a l'emperador August, va ser construït a causa de que Luci Licini Sura, un ciutadà romà i que es pot trobar inscrit el seu nom a l'arc, ho va posar al seu testament. Està situat al municipi de Roda de Berà i es troba a uns 20km del nord-est de Tarragona a l'antiga Via Augusta, actualment a la carretera N-340. Es va construir a finals del segle I aC, pels anys 15 aC i 5 aC.

El que permet afirma que va estar construït durant aquest període de temps és la tècnica de construcció, l'estructura del monument, l'escriptura que hi ha als capitells i la distribució dels elements. Però aquest arc no sempre ha estat igual, sinó que ha estat modificat varis cops, un dels primers cops que en tenim constància escrita és el 1525. 
I entre el 1984 i 1992 va estar al punt de mira de diferents treballs de recerca i es va poder extreure molta informació. El motiu de la seva construcció, es creu que fou per unes reformes a la Via Augusta, però principalment fou construïda per la iniciativa de Luci Licini Sura en honor a l'emperador August.

L'Arc de Berà fa 12'30 metres d'alçada, 2,40 metres d'amplada i 12 metres de llargària. Està construït amb pedra local i aixecat per dos pilars units per l'arc de mig punt.

Normalment els arcs de triomfs eren construïts per motiu d'alguna victòria, però aquest concretament fou construïda per senyalar els límits d'aquell moment a la ciutat de Tàrraco i com a regal per l'emperador August.

L'arc de Berà és un símbol i un element molt important ja que ha estat molt important pel n
ostre coneixement de l'època romana.
És declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des del 2000.





Judit Font
1r batx

Comentaris

Maria González ha dit…
Molt interessant! m'ha agradat que fos sobre l'arc de Berà, vaig a aquest poble des que era petita i no en sabia pas la seva història...

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)