10 de gener del 2015

HÈRACLES, NEIXEMENT I INFANTESA

Hèracles fou fill de Zeus i Alcmena, una reina mortal i fill adoptiu d’Amfitrió. Va rebre el nom del seu avi Alceu i no va ser fins a la seva edat adulta que rebé el nom, imposat per Apol·lo,  d’Hèracles per indicar que estava al servei d’Hera.

És l’heroi més conegut de la mitologia grega caracteritzat per la seva força, el seu coratge, orgull i vigor. Degut a això tenim molt relats mitològics d’ell que apareixen primer en les obres d’Homer i Hesíode. El relat més famós són els dotze treballs.


Hèracles en el seu tercer treball, matar la cerval de Cerinea, de Adolf Schmidt.

Zeus es fa passar pel marit d’Alcmena i estigué amb ella durant tres dies. Per això quan Hera s'assabentà de la seva infidelitat va fer que ell jurés que el primer nen que neixés aquella nit fos el rei de Micenes. El déu no dubtà perquè estava segur que el seu fill Hèracles naixia aquella nit però Hera va avançar un altre part on va néixer Euristeu impedint així que Hèracles fos rei.



Zeus seduint a Alcmena.

A més ordenà a la deessa dels parts que no anés al d’Alcmena per ajornar-lo durant 9 dies fins que una criada li assegura que ella havia ajudat  Alcmena al part encara que no fos veritat per així aconseguir que els nens poguessin néixer.

Primer va néixer Hèracles i al dia següent Ificles, fill d’Amfitrió.  Però la seva mare no els podia alimentar als dos així que Hèracles fou enviat a Hera per a que ella l’alimentés. Mentre ella l’alimentava ell la va ferir així la deessa va fugir deixant un rastre de llet al terra, aquest és conegut com la Via Làctia.


L'origen de la Via Làctia de Tintoretto, 1575. 

Com a venjança Hera envià dues serps per matar-lo mentre dormia però Hèracles les va matar amb les seves mans i el dia següent jugava amb elles demostrant així que era fill de Zeus i tenia una gran força.


Hèracles matant les serps, escultura del museus Capitolins de Roma. 


Els bessons van créixer junts i Hèracles fou tolerat per Amfitrió fins que el semidéu matà al seu professor trencant una lira al cap. Després d’aquest esdeveniment, malgrat que no va ser condemnat, Amfitrió l’envia a viure al cap prop de Micenes on cuidà bous ja que temia per l’altre bessó perquè per la seva força desmesurada Hèracles podia arribar a matar al seu germà Ificles.

Aquí teniu un vídeo on trobareu mes informació sobre la seva vida.

Valery Valencia
1r Batx

3 comentaris:

Míriam El Mouhadab Carbonell ha dit...

Ostres Valery, m'ha encatat la teva entrada! És molt interessant. D'Heràcles només havia llegit coses sobre els seus 12 treballs i el seu naixement i infantesa realment condicionen molt el seu futur.

Unknown ha dit...

M'interessa molt.
podries donar-me alguna referència bibliogràfica dels clàsics que expliquen la mitologia d'Hercales?

Unknown ha dit...

Heràcles és el nom original, però, de fet, amb romà és Hèrcules, que és un nom més conegut. LA seva història és famosa,i potser és el més cèlebre de tots els herois. Tot i així, cal recordar sempre la seva història. Molt bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts