17 de gener del 2015

PEGÀS, L'INDOMABLE CAVALL BLANC

Pegàs, era un cavall blanc, indomable amb ales que va néixer del coll decapitat de Medusa, quan Perseu la matà. Aquest cavall tenia el do de que el lloc on trepitjava, de la petjada en sortís aigua, i poc temps després que nasqués va fer sorgir una font al mont Helicó, que va servir per inspirar els déus i des d'aquell moment les muses van cuidar d'ell.
Bellerophon is sent to campaign against
the Chimera, Alexandre Andreyevich Ivanov
Era un cavall desitjat per tothom, ja que era indomable i ningú l'havia pogut muntar. 
Bel·lerofont fou un heroi el qual li va agafar una obsessió amb el cavall blanc, tanta era l’obsessió que tenia, que va anar a buscar un endeví perquè li donés consell de com capturar-lo i domar-lo. L'endeví li va dir que anés el temple d’Atena a dormir-hi una nit, i així ho va fer. 

Aquella nit se li va aparèixer la deessa la qual li va donar una brida d’or i li va explicar que amb aquella brida li seria més fàcil poder domar el cavall. I així ho va fer, l'heroi va anar amb la brida en un dels prats preferits per pasturar de Pegàs, ell es va acostar a l'animal i aquest es va deixar muntar tranquil·lament i pacíficament. Des d’aquell moment, Pegàs va acompanyar a Bel·lerofont a tot arreu. Es diu que gràcies a Pegàs, l'heroi va aconseguir triomfar en totes els seves aventures.

Bel·lerofont estava tant orgullós d’haver-lo pogut domar, que va voler volar fins arribar a l’Olimp, però aleshores, el cavall blanc el va abandonar en mig del viatge. Pegàs, va acabar ajudant a Zeus transportant el tro i el llamp, i finalment el rei dels déus, va convertir el cavall en una constel·lació.


Constel·lació de Pegàs
Aquí us deixo un vídeo per si voleu tenir una idea encara més bona de Pegàs.



 Judit Font
 1r Batx

4 comentaris:

Anònim ha dit...

No n'havia sentit mai a parlar d'aquest mite i és molt bonic i ens enssenya que l'avaricia trenca el sac, quan Bel·lerofont vol arribar cavalcant fins a l'Olimp. No en tenia prou amb que Atenea l'ajudés a poder muntar Pegas.

Lioba Sallés Graus ha dit...

És una entrada preciosa Judit! Sempre m'ha agradat el Pegàs perquè l'he trobat sempre un animal molt noble i bell però em pensava que només podia volar, així que desconeixia per complet aquest do tan meravellós que té i que, a més, sigués indomable (tot i que Bel·lerofont ho va aconseguir i segons el vídeo les persones que tenien bon cor). Cal remarcar que, com he esmentat abans de que desconeixia que el Pegàs sigués indomable, quan Bel·lerofont el va poder domar se'n va aprofitar per poder viatjar fins a l'Olimp, això ens demostra com l'avarícia trenca el sac, paraules textuals citades per la Ioana Sofrea al primer comentari, i estic totalment d'acord amb ella. És impressionant com una criatura tan bella i majestuosa pogués sortir del repugnant cap de Medusa. Trobo molt agradable que Zeus convertís Pegàs en una constel·lació, tot i així me l'he mirat cops i cops però no li trobo res de semblant.
Respecte al vídeo, la informació també és bastant entenedora i m'ha agradat molt!

Moltes gràcies per aquesta magnífica entrada!

Anònim ha dit...

Lioba, és normal que no li trobis semblances amb Medusa, però recorda que abans que Medusa tingués el cap plè de serps, era una hermosa donzella. Recordes?

Unknown ha dit...

Altres mites ens expliquen que no va ser Pegàs el que va abandonar Bel·lerofont, sinó que va ser Zeus que el va fer caure de sobre Pegàs. UNa entrada molt interessant!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts