LES OBRES PÚBLIQUES

Els romans eren uns arquitectes experts, coneixien molt bé tots els materials que feien servir i per això han pogut construir obres de gran magnitud, com ponts i aqüeductes. Volien que les seves construccions fossin útils i grans per això no sempre són boniques. Per aquesta raó, als romans se'ls considera enginyers abans que artistes. 

LES TERMES

Les termes eren establiments públics de bany col·lectiu amb tres cambres de diferent temperatura: frigidarium, la de bany fred, tepidarium la de bany tebi i caldarium la de bany calent. També hi avia altres estances com el oleatoria, cambra on es posaven olis, el distractoria, cambra de massatges, biblioteques, botigues...

Les termes més famoses van ser les de Caracal·la i les de Dioclecià a Roma, i Stabianes a Pompeia. A Catalunya una de les més importants són les de Caldes de Montbui, al Vallès Oriental.

Les termes de Caldes de Montbui, Vallès Oriental.
LES BASÍLIQUES

Basílica de Constantí, Alemanya
Edificis que solien estar al fòrum o a prop d'ell. La gent s'hi reunia, era com una mena de centres de negoci. També s'hi feien judicis. Solien ser de planta rectangular i a vegades tenien un absis. Es dividien en tres o més naus; una nau central i dues de laterals. 


ELS TEMPLES
La Maison Carrée, França

Els primers temples eren circulars o de planta quadrada però amb el temps, a causa de la influència grega, es van començar a construir de planta rectangular sobre un podi. Els temples es dedicaven a déus i se suposa que hi residien. Els fidels no hi podien pas entrar, només els sacerdots.


Via Augusta, Hispània

LES CALÇADES

Els romans donaven molta importància a les vies de comunicació ja que consideraven que un bon control dels territoris es basava en bones xarxes de comunicació. Les comunicacions es feien per les calçades o pel riu i pel mar. A Hispània hi havia una extensa xarxa de vies de 10.000 km de longitud, la més destacada és la via Augusta.



ELS PONTS
Pont sobre el Llobregat, Martorell
Se solien construir de pedra i s'utilitzaven per travessar rius o terrenys molt accidentats. Les estructures dels ponts eren bastant uniformes i es basaven en l'arc de mig punt. Molts dels ponts de la Península es conserven en bon estat, alguns s'han reconstruït i d'altres encara s'utilitzen.



ELS AQÜEDUCTES

Els aqüeductes es van construir per poder fer arribar l'aigua a les ciutats. Començaven allà on hi havia l'estany o el riu i s'acabaven a la ciutat en un castell d'aigües on es depurava i des d'on es repartia cap a les cases i les fonts mitjançant canalitzacions. Els aqüeductes podien tenir de una a tres fileres d'arcs, depenent de fins on havia d'arribar (d'altura) l'aqüeducte. 

Aqüeducte de Segòvia
Port d'Empúries
ELS PORTS

A la Península hi havia ports que realitzaven comerç. Els objectes trobats a les costes catalanes són proves d'aquesta gran activitat. S'hi han trobat àmfores i atuells de ceràmica. Des de Catalunya s'exportava vi, oli, plom i productes de l'activitat marinera.


ELS FARS
La Torre d'Hèrcules, A Coruña
El s.IX aC els grecs ja n'havien construït i els romans van continuar amb la tradició. Eren llocs o edificacions elevades amb torxes a dalt de tot per il·luminar en la foscor i indicar als mariners on és la costa i els indrets per on era perillós passar-hi. Hi ha fars de molt renom, com el d'Alexandria. 


Ioana Sofrea
1r batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES