23 de gener del 2015

EL MITE D'EROS I PSIQUE

Segons la mitologia grega Psique era una jove, filla menor del rei d’Anatòlia. Era realment guapa i elegant així que tothom desitjava obtenir la mà d'aquesta noia tant bella. La seva bellesa va fascinar als habitants del poble fins al punt que aquests van deixar de admirar a Afrodita. 

La divinitat, plena de gelosia i ràbia va enviar al seu fill Eros, o bé Cupido, el déu de l'amor, a disparar una fletxa vella al ser més fastigós, fent que aquest s'enamorés bojament d'ella. Però Eros en un moment donat, es va ferir a si mateix i al acte s'enamorà de la princesa d'Anatòlia. 
El rapte de Psique de William-Adolphe Bouguereau
El rei li va preguntar a l'Oracle de Delfos perquè la seva filla no es comprometia amb cap home. Aquest li va ordenar a portar la Psique a una muntanya liberaria un ser pel mateix Zeus. Un cop allà, Psique es va quedar sola i adormida quan una brisa se l'endugué cap a un prat.
Al llevar-se es va veure dins d'un palau envoltada de menjars deliciosos, roba elegant i joies brillants, però tot i així encara no havia conegut al home el qual la cuidaria. A plena nit, la filla del rei d'Anatòlia va aconseguir que ella l'estimes amb totes les forçes, dient-li que ell la tractaria com una princesa però a canvi mai podria veure la seva cara.
Escultura Antonio Canova, Eros i psique.
No era gens fàcil viure així , ja que les germanes de Psique tenien molta enveja de la seva vida. No paraven de originar intrigues sobre de l'anonimat del seu suposat marit. I proposar idees com esperar que l'home s'adormís plàcidament i Psique agafés un ganivet i un llum per matar-lo, així descobriria el seu rostre, que segur que era fastigós i lleig. Així que aquella mateixa nit, Psique intrigada va esperar fins a mitja nit a destapar el rostre mai vist del marit. Al destapar-li el rostre va veure la bellesa que amagava.

Ell, decebut, va marxar i deixar la muller sola i enamorada.Psique va quedar més destrossada que mai, el penediment la va dur dins al temple d'Afrodita per demanar-li ajuda. Aquesta, li va presentar un seguit de proves les quals les va superar sense problemes, menys la quarta prova que va tocar el punt dèbil de Psique, la curiositat. Afrodita li va encarregar que visités el regne dels morts a veure Persèfone, per obtenir l'essència de la immortalitat. I així ho va fer, un cop allà Persèfone li va donar l'essència dins d'una caixa recoberta d'or amb la condició que havia de mantenir-se tancada. Però malauradament la filla del rei d'Anatòlia va obrir la caixa i es va adormir profundament.

Finalment, Eros va despertar a psique amb una de les seves fletxes, ja que li va demostrar valentia i un amor incondicional amb les proves realitzades. A més, Eros va demanar al gran déu Zeus el desig de viure junts per sempre més a l’Olimp.


Berta Malet
4t ESO

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquest mite em fa pensar molt en Pandora. Tan ella com Psique s´pn molt curioses, a les dues se'ls hi entrega una caixa i les dues l'obren. Desconeixia aquest mite. Molt interessant.

Anònim ha dit...

M'encanta aquesta història d'amor. Sincerament la trobo molt bonica. Sort que hi ha un final feliç en aquesta història.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts