22 de gener del 2015

ELS ÀPATS ROMANS

Quins eren els seus àpats?

Els àpats romans principals eren tres: 

Ientaculum: Aquest era l'esmorzar, es prenia a primera hora del matí i consistia bàsicament amb pa, formatge, ous, hortalisses, olives, vi pur, i mel. Els nens també podrien menjar galetes i dolços. 

Ientaculum/ Esmorzar
Prandium: Aquest àpat era el dinar. A diferència d'aquí, en aquest no acostumen a alimentar-se gaire, era anomenat el menjar ràpid. En aquest àpat destaquen els aliments preparats, freds, o guisats.

Prandium/ Dinar
Cena: Aquest àpat era el sopar. Es començava a fer sempre en el mateix horari; Començaven quan queia la tarda, i el sol s'amagava. 
Era el més llarg, i per ells era un dels moments més importants de la jornada ja que es solia reunir els amics i tota la família. Per ells no era només un sopar qualsevol, era una ocasió de convivència i de plaer.  
Aquest durava de dues hores a tota la nit fins el matí següent. 
Cena: Aquest àpat era el sopar. Es començava a fer sempre en el mateix horari; començaven quan queia la tarda, i el sol s'amagava. 
Cena/ Sopar
El sopar es distingia en tres parts: 

Gustus: Aquest consistia en prendre uns entremesos: ous, olives, enciam, xicoira, alls, ostres, bolets o peix. i babien vi amb mel. 

Cena: Basat de plats de verdures, cereals, ous, llegums, carn i peix. 

Secundae mensae: Aquest consistia en els postres: Habitualment eren postres i dolços. 

Com feien els àpats?

Els àpats els feien o bé el carrer o el triclinium que era el manjador.
Les dones com  de costum feien els àpats amb els seus marits, i els esclaus de les cases només podien estar amb ells per algunes festes puntuals.
Un tret característic de la cuina romana és el gran ús de les salses i les espècies. 



Sara Noguera
1r Batx

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bona entrada Sara! M'ha agradat saber els àpats que feien i que menjaven. Ara el que m'ha vingut ganes de fer es menjar jajaja Bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts