3 de desembre del 2014

ELS AMFITEATRES ROMANS

Un amfiteatre és un edifici oval on hi tenien lloc espectacles violents. Constava de diferents parts:

· La pista o arena: Era una superfície coberta de sorra. És on hi tenien lloc els espectacles.

 ·El soterrani o fossae: Estava situat sota l'arena. En el soterrani hi havia els magatzems pels decorats, els departaments pels lluitadors i les gàbies de les feres. Les feres i els lluitadors pujaven a la pista per un sistema de rampes.

· La graderia o cauea: Estava separada de l'arena per un mur d'uns 4 metres d'alçada anomenat pòdium. Estava construïda per un sistema de graderies en volta. Les escales i els accessos que permetien arribar-hi s'anomenen uomitoria. Una o més tribunes estaven reservades per a la gent important, entre elles l'emperador.

 

Vista general de l'amfiteatre de Tàrraco.                      Planta d'un amfiteatre

Als amfiteatres romans hi tenien lloc espectacles violents. Aquests espectacles eren de diferent tipus:

    - Les lluites de gladiadors: Els gladiadors eren condemnats a mort, o bé es convertien en esclaus castigats pels seus amos. S'entrenaven en escoles específiques per preparar els combats. Quan finalment arribava el dia del combat, els gladiadors sortien a la pista i saludaven al rei amb el crit tradicional: aue Caesar, morituri te salutant.  Es feien a sort els aparellaments dels combats i començaven a lluitar. 

Quan un dels dos lluitadors queia ferit, alçava la mà per demanar gràcia. L'emperador o magistrat era l'encarregat de decidir segons la opinió dels espectadors. Si creien que el lluitador havia lluitat bé, el públic aixecava el polze. Si creien que no havia realitzat un bon combat, abaixaven el polze. Si passava això, el vencedor del combat era l'encarregat de matar el perdedor. 

Exemple d'una lluita de gladiadors 

- Les uenationes:  Eren espectacles amb feres. Aquests espectacles incloïen exhibicions d'animals exòtics, lluites entre feres i també caceres fetes pels homes armats.

Exemple de uenationes. Es pot observar com els homes armats lluitaven contra les feres. 

- Les naumachiae: Eren batalles navals. Per a realitzar-les, s'inundava l'arena de l'amfiteatre. Els gladiadors i els condemnats hi tenien batalles navals històriques.

Exemple d'una naumachiae 

A l'amfiteatre també s'hi duien a terme les execucions. Els condemnats, desarmats, es lliuraven a les feres o bé s'enfrontaven a gladiadors armats. Aquests condemnats sovint eren enemics de l'Estat, com per exemple els cristians.
Exemple d'una execució, en què una fera està devorant un condemnat a mort 

AMFITEATRE DE TÀRRACO 

A Catalunya tenim l'amfiteatre de Tàrraco, l'actual Tarragona. Va ser construït a principis del s.II, i reformat l'any 218. Es va construir fora de la muralla, a la vora de la platja, aprofitant un pendent que hi havia. La graderia tenia una capacitat per a 14.000 espectadors, que es distribuïen segons el seu estatus social. 

Vista aèria de l'amfiteatre romà de Tarragona. 

Gerard Casanovas
1r batx

3 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt l'entrada, però personalment, tot el relacionat a la violència em desagrada bastant. Lo que els gladiadors fossin castigats a mort o es convertissin en esclaus doncs és quelcom que em desagrada i no hi estic d'acord, em sap greu per ells.

Unknown ha dit...

Ostres! L'entrada és molt interessant, però trobo que eren molt egoistes al fer que els gladiadors lluitessin a mort amb altres o amb feres.

Anònim ha dit...

Molt bona entrada Gerard,l'entrada és molt interessant. Però això de lluitar a mort i que la gent ho anés a veure per divertir-se ho trobo molt poc ètic i una mica desagradable.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts