COGNOMS


A molts pobles antics, cada individu duia un sol nom. Els romans, que en un principi seguien l'ús del nom únic, van trencar aquest costum, introduint dos, tres i fins a quatre noms per a designar cada individu, dins les classes socials elevades. Cada ciutadà romà tenia un praenomen (nom individual) i un nomen gentilicium (nom derivat de la tribu d'on descendia). Amb la subdivisió de tribus (anomenades gentes) en famílies es féu necessari distingir més, i des de la República romana es va introduir el cognomen, que era el nom de la família, i encara a vegades s'afegia un sobrenom (agnomen) que expressava una circumstància personal de l'individu.

Podem dir que el praenomen equival al nostre nom; el nomen genitlicium i el cognomen al nostre cognom; i l'agnomes, al nostre sobrenom o malnom.

A partir d'aquí, molts cognoms catalans vénen del llatí.

He agafat alguns cognoms catalans típics i he pogut comprovar d'on vénen i què volen dir gràcies al llibre Els Llinatges Catalans de Francesc de B. Moll. 

Pujol: Del llatí vulgar Podiolum, "muntanyeta".
Puig: Del llatí Podium, "muntanya".
Vila: Del llatí Villa, "vila".
Vilar: Del llatí Villare, "finca rústica".
Pou: Del llatí Púteus, "pou".

Vall: Del llatí Vallis, "vall."


Podem comprovar que diversos cognoms catalans vénen del llatí. Els nostres cognoms també tenen origen pre-romànics, germànics, celtes, àrabs... També hi han molts casos on els cognoms corresponen a ciutats, viles o muntanyes.

Pau Pratsobreroca

4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada molt original. És interessant veure com al llarg del temps aquests cognoms no s'han perdut si no que s'han mantingut vius en la llengua. També penso que està bé que hagis escollit uns cognoms típics perquè depèn de quins, no els haguessim sentit mai potser. M'ha agradat molt l'entrada.
Unknown ha dit…
No sabia que els cognoms tenien origen a Roma! Que curiós!
Ostres Pau! He trobat molt interessant la teva entrada. Sempre havia vist que certs personatges romans tenien molts noms que no sabia ben bé a què es referien. M'ha agradat molt, de veritat, ja que tot això de l'origen dels noms de les coses m'ha picat sempre la curiositat
Unknown ha dit…
No sabia tot això dels noms dels romans, i d'altra banda m'ha agradat que possessis alguns cognoms catalans que provenen del llatí. És sorprenent com alguns dels cognoms no s'han perdut i tenen l'origen a roma.
Unknown ha dit…
Està molt bé saber els origens dels cognoms, ja que molts cognoms que tenim aquí a Catalunya provenen de Roma, no en tenia ni idea. Molt bona entrada!
Unknown ha dit…
Si la nostra cultura provenia de Roma, els nostres cognoms era d'esperar que també. És molt interessant saber sobre els nostres avantpassats i d'on venim. Molt bona entrada!
Alba Le Riera ha dit…
És molt interessant! Com sempre tenim la llengua llatina influint a tot arreu, i nosaltres sense tenir-ho en compte la fem servir i és present en la nostre vida quotidiana. Molt bona feina!
Encara que sé que el català prové del llatí, mai ho tinc en compte i aquestes coses em sorprenen. Sempre havia pensat que provenien de l'edat mitjana o d'alguna època més propera. M'ha semblat una entrada molt original!
Karina Szabo ha dit…
Mai podria haver imaginat que alguns cognoms venien del llatí ,sempre m'he pensat que venien de l'ofici o del carrer d'algun avantpassat. M'ha anat molt bé aquesta entrada i la trobo molt interessant i útil. Molt bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)