ELS HIPOGRIFS

Dibux d'un hipogrif
Els hipogrifs són uns animals mitològics que neixen d'un encreuament entre un griu i una euga. Tenen el cap, les ales, el pit i les potes de davant com les de una àguila i la resta del cos la tenen com un cavall. Aquesta criatura busca insectes, però també menja ocells i petits mamífers. Construeixen nius sobre la terra, on posen un sol ou, que eclosiona 24 hores després i el pollet tardarà una semana en volar.

Es considera a l'hipogrif un símbol de l'impossible, ja que els grius solien representar-se com animals que detestaven els cavalls i també representen la lleialtat i l'honorabilitat.

En aproximar-se a un hipogrif, cal mirar-lo als ulls, sense apartar la vista. Una reverència mostrarà que es tenen bones intencions. Si l'hipogrif torna la salutació, és possible acostar-se sense perill.

Una llegenda grega explica que el déu Apol·lo havia anat a buscar grius i havia tornat a Grècia cavalcant sobre el llom d'un d'ells. Estaven consagrats a Apol·lo i vigilaven els seus tresors per protegir-los dels Arimaspos. També custodiaven les craters de vi de Dionís.

Els hipogrifs en la literatura

Com totes les criatures mitològiques, els hipogrifs són elements presents en la literatura. El primer que va escriure sobre ells va ser el poeta italià Ludovico Ariosto en el seu poema èpic Orland Furiós (1516). En aquest poema es narren les gestes d'alguns cavallers de Carlemany que muntaven hipogrifs.

Novel·la de J.K. Rowling
També molts escriptors romànics van escriure sobre els hipogrifs en les seves aventures amb l'emperador. Per aquesta raó, la informació que podem obtenir actualment sobre ells està molt barrejada amb elements afegits a les obres literàries i, per això, es confonen molt amb els grius i els opinicus.

J.K.Rowling en la seva novel·la Harry Potter i el pres d'Azkaban(1999) presenta un hipogrif que descriu detalladament en el llibre Bèsties fantàstiques i on trobar-les. Aquest és Becbrau, un hipogrif fidel als seus amics: a Hagrid i més tard també a Harry. Gràcies al Becbrau els protagonistes arriben a la presó d'Azkaban i salven Sirius Black.

Èrica Palomares
1r Batx

Comentaris

Cecília ha dit…
Tot el que sabia dels hipògrifs era de harry potter. Ja m'agradaria que tinguessim una assignatura que ens ensenyessin com comportar-nos amb aquests animals. Gràcies per ampliar-me informacio :)
M'ha encantat, i tenia només un xic d'informació però m'has ajudat a completar. El què si sabia es que surtis a la pel·lícula de "Harry Potter"-

Genial!
Oh Erica! M'ha encantat la teva entrada, tot i que sabia forces coses sobre els hipogrifs mai m'havia imaginat que procedeixen de la mitologia grega.
Anònim ha dit…
M'agrada el que simbolitza, lo impossible. Preciós. I per molt que sembla que sigui un animal ferotge, en el fons pots arribar al seu cor i que al tu respectar-lo, ell no et vulgui fer mal.
Sara ha dit…
Erica molt bona entrada.No en sabia gents jo d'aquest tema, i m'has ajudat a en entendre com funcionava tot, i en conèixer coses que no m'imaginava, però que són molt interessants.
En quant el L'Hipogrif és un animal molt estrany, però alhora impressionant.
M'ha agradat molt!!
Anònim ha dit…
M'ha agradat molt. L'origen etimològic de la paraula hipogrif és: "híppos", que prové del grec i significa cavall; i "gryp" que prové del llatí i significa grif. És curiós perquè, tot i ser una criatura amb diferents parts d'animals, no disposa de cap part de cavall.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)