24 de desembre del 2013

LES SATURNALIA

                                                                   Celebració de les Saturnalia
Les Saturnalia eren una important celebració romana i es celebrava per dos motius; el primer era per honrar a Saturn, déu de l'agricultura, i el segon era per homenatjar un victoriós general. Les Saturnalia es van començar a celebrar a partir del 217 a.C i es va convertir en una festa tan apreciada que el poble, de manera no oficial, festejava al llarg de set dies. 

Les Saturnalia es celebraven amb molt menjar i beguda. Al llarg d'aquesta setmana s'invertia l'ordre social, el que significava que els amos servien els esclaus i aquests es convertien en amos i ocupaven alts càrrecs de l'estat. 
Era tradició intercanviar-se regals fets de plata tot i que casi qualsevol cosa podia servir per regalar en aquesta ocasió.

Aquesta celebració també servia per celebrar el fi de les tenebres i el començament d'un any nou. 

Durant les Saturnalia es celebrava un ritual i aquest era un petit fragment de tot el discurs que la sacerdotessa pronunciava:  

"Aquesta és la nit del solstici, la nit més llarga de l'any. Ara les tenebres triomfen i tot i així encara queda una mica de llum. La respiració de la naturalesa està suspesa, tot espera, tot dorm. El Rei Forc viu en cada petita llum. Nosaltres esperarem el trenc d'alba quan la Gran Mare doni novament a llum el sol, amb la promesa d'una nova primavera. Així és el moviment etern, on el temps mai es deté, en un cercle que ho envolta tot. Girem la roda per subjectar la llum. Cridarem al sol del ventre de la nit. Que així sigui. "

Durant les Saturnalia es decoraven les cases amb plantes i s'encenien espelmes per celebrar la nova arribada de la llum. 

La celebració de les Saturnalia va continuar fins el tercer i quart segle d.C però quan l'imperi romà va caure en domini cristià, alguns dels seus costums es van veure influenciades per celebracions que envolten el Nadal i any nou. Així doncs, l'Església va convertir un costum romà en una festa que cada país celebra diferent. 

A Catalunya el dia 24 de la nit es "caga el tió" i el dia 5 de gener els Reis Mags d'Orient arriben amb regals per tots els nens que s'han portat bé. I a aquells que han set dolents els hi porten carbó. 


Tió de Nadal
Els Reis Mags

   











Ioana Sofrea
4t ESO

3 comentaris:

Unknown ha dit...

En celebrar Saturnalia has esmentat que hi havia un ritual, quin era ?

Anònim ha dit...

Doncs bé, bàsicament el ritual consistia en que la sacerdotessa recités un discurs. El discurs tenia dues parts; la primera consistia en que la sacerdotessa recités com una mena de poema dedicat a Saturn i la segona part tractava de que la sacerdotessa fes una sèrie de preguntes i el poble les contestés.

Et deixo aquí el ritual sencer. (és en italià)

http://digilander.libero.it/IlRisveglioDellaDea/Saturnalia.html

Espero haver resolt el teu dubte.

Unknown ha dit...

Moltes gràcies Joana

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts