6 de desembre del 2013

EL COMPLEX DE PROMETEU

Prometeu

La influència de Prometeu a la literatura occidental ha sigut molt forta, ja que ha inspirat als escriptors per crear herois que alliberen els oprimits i donen coneixement i/o recursos a la gent que no en té. Després del segle XIX, quan es va inventar la psicoanàlisi, molts autors i psicoanalistes han analitzat a Prometeu com un salvador i benefactor de la humanitat, ja que li va entregar el foc, que segons el filòsof francès Gaston Bachelard, simbolitza el coneixement. Bachelard diu que com que el foc simbolitza el coneixement, els nens n'han de tenir però no n'han de tenir tant com per cremar-se. El complex de Prometeu, en canvi, és l'impuls de les ments joves per conèixer més que els seus pares i rebel·lar-se contra un ensenyament limitat impulsat per les figures paternes, que volen que el seu fill conegui menys que ells fins a l'edat adulta, quan ha d'aprendre a espavilar-se sol. Hi ha molts exemples de persones i personatges que formen part de la cultura general actual, com per exemple el Cid Campeador, Robin Hood o el Che Guevara. Alguns escriptors han donat a Prometeu papers ben diferents a la història, per exemple Hesíode deia que era un pecador, ja que havia desafiat als déus, però el filòsof i pensador comunista Karl Marx deia que era el salvador de la classe treballadora.

Karl Marx

Robert Maynou 
4t ESO
Així es podria dir que Prometeu i tots els personatges que s’hi assemblen, representen els drets humans, la llibertat, el progrés, ideals en els que, en teoria, es basa la societat actual.



2 comentaris:

Unknown ha dit...

M'ha cridat molt la atenció la comparació que fa Bachelard entre el foc i el coneixement, i a part d'això és curiós com els deus són utilitzats per crear personatges en obres tant importants com Robin Hood fent que el protagonista sigui un prometeu actualitzat.

Unknown ha dit...

Ha set interessant veure com històries de l'antiguitat es poden aplicar a la societat actual, i d'aquesta manera poder crear teories psicoanalítiques, personatges de llibres, etc. I inspirar-se també per fer canvis o millorar la societat actual.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts