5 de febrer del 2013

MONTE DEI COCCI

Al cor de Roma, hi ha una muntanya molt especial. No és una muntanya feta a partir de canvis geològics sinó que és una muntanya feta per humans, concretament, pels romans.

Aquesta muntanya s'anomena Monte dei Cocci o Monte Testaccio Es va formar entre el segle I d.C i el segle III d.C, a partir de vint-i-sis milions d'àmfores d'oli d'oliva trencades. 

Eren àmfores que arribaven al port de Roma, els romans utilitzaven i després llençaven a allà. Tot i així, no era com un abocador, sinó que tenia unes estructures amb murs de contenció que ho mantenia en forma de muntanya per ocupar el menor espai possible. Gràcies a aquestes àmfores s'han pogut descobrir moltes coses de la vida dels romans com per exemple la seva dieta. 



Ocupa una superfície de 20000 metres quadrats i medeix prop de 40 metres d'altura, tot i que es creu que en l'antiguitat va ser més alta. Es troba  dins el recinte de la Muralla Aureliana. Amb el temps, aquesta muntanya ha anat adquirint vegetació, ja no es poden veure els trossos de les àmfores a l'intempèrie.



A més a més, dins d'aquesta muntanya s'hi ha fet coves per emmagatzemar vi ja que la temperatura es manté amb molta facilitat. 

Aquí teniu un vídeo de fotos del Monte dei Cocci:



 
Si els romans haguessin tingut més campanyes de publicitat i reciclatge com les nostres... Potser no s'hauria acabat formant aquesta muntanya.

 

Quines construccions com aquesta creus que s'estudiaran en el futur?
Has visitat mai Roma? Has vist aquesta muntanya?

Anna Solà
2n Batx

9 comentaris:

Laia Fernández ha dit...

Hagués sigut realment interessant per la història romana el fet de que s'hagués conservat, ja que debia ser ben maco poder-hi mirar. És la primera vegada que escolto com una muntanya ha pogut ser creada pels humans. bona entrada!

Yasmina Ketami ha dit...

Però realment aquesta montanya va ser construida per humans o míticament parlant? Es el primer cop que escolto la història d'aquesta montanya.
Molt bona entrada Anna

Unknown ha dit...

És molt interessant que els romans hagin construït una muntanya i a més a més de àmfores. Mai havia sentit a parlar res sobre això i la veritat és que ho trobo molt curiós. Bona entrada!

Paula Campelo ha dit...

Molt bona entrada!

La veritat és que quan he començat a llegir l'entrada i he llegit que hi va haver una muntanya que va ser creada pels romans m'ha cridat molt l'atenció. Mai m'hagués pogut imaginar que els romans haguessin pogut fer una muntanya utilitzant àmfores d'oli d'oliva trencades. Tot i això, és increïble com gràcies a aquesta muntanya que van crear hem pogut arribar a saber moltes més coses d'ells com la dieta que feien en aquella època.

Tot i així, m'agradaria molt visitar Roma, tenint en compte que no hi he anat mai, i visitar aquesta gran muntanya, ja que seria una cosa molt impactant que mai oblidaria.

Responent a la pregunta que planteges, hagués estat bé que s'haguessin fet moltes més campanyes de publicitat per evitar el Monte dei Cocci, però finalment ha servit de gran ajuda per a nosaltres per a saber més coses sobre les seves vides.

Unknown ha dit...

Jo també és la primera vegada que llegeix-ho que hi ha una muntanya creada pels humans, i a més a més, amb les dimensions que com dius a l'entrada té. És un fet molt curiós. Crida l'atenció el fet que es s'hagi pogut descobrir la dieta dels romans a través de les àmfores que hi restaven. El primer vídeo és molt interessant. Trobo molt encertada la "comparació" del reciclatge i les nostres campanyes de publicitats... amb les d'abans!

Bona entrada Anna!

Unknown ha dit...

Trobo molt interesant aquesta entrada, ja que no n'havia sentit a parlar mai d'aquesta montanya. Jo no he anat mai a Roma però quan hi vagi m'hi fixaré i preguntaré com s'hi pot arribar, deu ser interesant.
Respercte a la pregunta plantejada, no crec que haguessin tingut de fer més campanyes, perque sino nosaltres sabriem menys de la seva història, i aquesta montanya no fa mal a ningú! El problema son les que estem creat nosaltres que no son de fang i la seva descomposició no serà fàcil.

Maria Guallar ha dit...

Jo tampoc n'havia sentit a parlar mai, d'aquesta muntanya, i menys d'una muntanya artificial creada pels humans, és un fet molt interessant. Ara sí, jo he estat a Roma i no hi vaig anar pas, ara que hi penso m'hagués agradat visitar-la.
Bona entrada, Anna!

Maria Guallar ha dit...

Jo tampoc n'havia sentit a parlar mai, d'aquesta muntanya, i menys d'una muntanya artificial creada pels humans, és un fet molt interessant. Ara sí, jo he estat a Roma i no hi vaig anar pas, ara que hi penso m'hagués agradat visitar-la.
Bona entrada, Anna!

Unknown ha dit...

Bona entrada Anna!
Ja havia sentit a parlar d'aquesta muntanya i el primer cop em va sorprendre moltíssim. Pel que veig als romans no els importava gaire el bé del medi ambient, tot i que tampoc en sabien gaire sobre el tema i no eren conscients, cosa que nosaltres sí i tampoc és que el protegim molt. No obstant això, com tu mateixa has dit, si haguessin hagut campanyes de publicitat i reciclatge com avui en dia, no haguéssim pogut aprendre tant sobre el passat.

Realment sí que ocupava molta superfície aquesta muntanya, i és que a mi també m'agradaria veure com és amb els meus propis ulls, tot i que ja m'imagino que ha de ser molt més impactant.

Respecte a la teva pregunta, ara mateix no sabria dir quina construcció d'avui en dia donarà informació en un futur de com som, però si a cas em decanto més cap als monuments que mostren els diferents estils d'arquitectura que hem anat creant.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts