CUPIDO

Tots hem sentit a parlar alguna vegada sobre Cupido i tots tenim la seva imatge al nostre cap, ens l'imaginem com a un nen nu i amb ales que porta un arc i unes fletxes que dispara a dos persones perquè s'enamorin. Ara us explicaré una mica més sobre qui va ser en la mitologia grega i romana.

Cupido va ser una divinitat romana inspirat en un altre déu de la mitologia grega, en aquest cas Eros. Tot i això, hi ha bastantes diferències entre Eros i Cupido. Eros (de la mitologia grega), és el déu de la luxúria, l'amor, el desig i la fertilitat. 

La mitologia grega ens explica que va ser el fill d'Afrodita i Ares i els seus símbols són l'arc i les fletxes, l'espelma, el cor i les ales. També hi havia un Cupido en la mitologia hindú, però que anomenaven Kamadeva. Era una divinitat, però la seva funció era encarregar-se de l'amor i la passió d'entre els mortals, ella era qui ho controlava tot. 


          
 Cupido                                       Eros                               Kamadeva


Sempre se'l ha representat com un nadó sense vestimenta, amb ales i que ens recorda a un petit angelet. En alguns casos apareix amb els ulls tapats amb una venda per demostrar-nos que l'amor és cec. Shakespeare va dir: "El amor no mira con los ojos, sinó con el espíritu; por eso pintaron ciego al alado Cupido"

Es diu que va ser el fill de Venus i Mart, tenint en compte que es tracta de la deessa de l'amor i el déu de la guerra. Per aquest motiu es va suposar que podria ser perfectament el seu fill. Cupido, té la capacitat de, com he dit abans, crear un fàcil enllaç entre el que coneixem com amor i la tragèdia. 

Cupido amb els ulls tapats


Ara una mica de la història de Cupido:

Cupido ajudava molt Venus, la seva mare, però a l'hora de portar l'amor als mortals no tenia escrúpols. A l'esquena portava dos tipus de fletxes: unes daurades que provocaven l'amor instantani i unes de plom que provocaven la indiferència. Cupido acostumava a no obeir els déus, i això els va portar molts problemes. 

Un dia es va enfadar molt amb Apol·lo i va fer que s'enamorés d'una nimfa, però a la nimfa li va disparar amb la fletxa de la indiferència, finalment la nimfa va ser transformada en un arbre de llorer. Venus es va començar a preocupar perquè el seu fill no creixia i va anar a consultar a l'Oracle de Temis, el qual li va dir "El amor no puede crecer sin pasión". Venus no va entendre res fins que va tenir el seu altre fill Anteros, ja que quan Cupido estava al seu costat creixia i es convertia en un jove molt guapo, però quan estaven lluny tornava a ser un nen. 

Per altra banda, a la Terra hi vivia una noia anomenada Psique, era tant bella que no trobava marit, cap d'ells es sentia digne. El seu pare, preocupat, va demanar ajuda, però li van dir que la seva filla trobaria marit en un precipici. Venus estava molt gelosa de la bellesa de Psique, així que li va manar al seu fill que fes que s'enamorés de l'home més lleig.

Cupido va acceptar, però en veure-la se'n va enamorar plenament. Aquest se la va emportar a un castell aïllat i es va casar amb ella amb la condició que no podia mirar-lo. Cada nit Cupido l'anava a visitar, però una nit, per culpa de les germanes de Psique, la noia va decidir mirar-lo. En aquell moment Cupido la va abandonar dient-li: "El amor no puede vivir sin confianza"

La noia va tornar al món i va estar molt de temps buscant el seu marit i passant els obstacles que li posava Venus. Aquesta li va dir que havia de portar una petita capsa a l'infern, però que no podia obrir-la. Psique finalment va obrir la capsa i va caure en un son que semblava la mort. Cupido, en trobar el cos de Psique, li va tornar la vida i els déus, en veure el gran amor que sentia per ell van decidir convertir-la en una deessa perquè pogués viure amb el seu estimat. A partir d'aquesta història ha estat simbolitzat l'amor com un cor travessat per una fletxa. 

Cupido i Psique


Enmig d'aquesta història us he parlat d'una nimfa que va ser convertida en llorer, podríeu dir de qui es tracta i completar la història?


Paula Campelo
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Bona entrada Paula!
Crec que tots hem sentit a parlar de Cupido algun cop, i realment és interessant tots els seus mites. Tot i així, desconeixia completament que hi havia un Cupido en la mitologia hindú, tot i que igualment tots tenen la mateixa funció: encarregar-se de l'amor.

Per altra banda, mai m'havia fixat que a vegades ell aparegués amb els ulls tapats, realment és molt curiós, i mai havia pensat que ho fessin per demostrar que l'amor és cec.

Respecte a la història de Cupido amb Apol·lo, no entenc el per què fan que la que acabi afectada sigui la nimfa, ja que ella no va fer res anteriorment.

Per altra banda, el primer cop que vaig sentir allò de que Cupido no creixia si no estava a prop del seu germà, em fa molta gràcia, ja que realment és original aquesta història.

I respecte a la història de Cupido i Psique, m'agrada moltíssim ja que de tots els mites que hi podem trobar aquest és un dels pocs que acaba molt bé.

Per acabar, sobre la pregunta que fas, crec que la nimfa de la que es va enamorar perdudament Apol·lo va ser Dafne. Es diu que com que ell no parava de perseguir-la ella va demanar al seu pare Peneu que li traiés la bellesa i que la convertís en un llorer. I que Apol·lo, després va convertir el llorer en el seu símbol, i des d'aleshores sempre ha portat una corona de llorer.
Carla Espinosa ha dit…
Molt bona entrada Paula!
Sempre m'ha agradat aquesta petita figura, ja que hi ha bastantes històries en les que apareix cupido, i es una figura mitològica que sempre m'ha semblat interessant, en quant el fet de que sempre aparegui amb els ulls tapats ja havia sentit alguna cosa, però realment la frase de que l'amor és cec és molt bona, ja que es totalment certa.

Llúcia Gómez ha dit…
Bona entrada Paula!
La veritat és que cupido és un personatge molt important i molt elaborat. Apareix a molts mites de la història grecoromana, i com bé diu l'Angi, també a la hindú!

M'agraden molt totes las característiques que té Cupido com la de no creixer si no està el seu germà aprop, dur els ulls tapats en alguns casos, i portar sempre fletxes per l'amor i també per l'odi. El mite esmentat en l'entrada és un dels més famosos i interessants.

Responent a la teva pregunta, crec que parles del mite de Apol·lo i Dafne, un dels més coneguts de la mitologia. Parla sobre Apol·lo, fill de Zeus, ell tenia moltes relacions amoroses i un cop va atrevir-se a riure's de Cupido. Aquest molt enfadat, el va castigar amb un amor no correspost, el de Dafne. Va disparar la fletxa de l'amor a Apolo i la de l'odi a Dafne. A ella li repugnava la idea de que Apolo estigués enamorada d'ella, i va demanar ajuda als Déus. La van convertir en llorer com a ajuda, Apol·lo molt trist va agafar una branca i s'he la va posar de corona.
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Paula, molt completa i entenedora! Tots hem sentit a parlar de Cupido alguna vegada que altra, i tots hem escoltat també la frase de l'amor és cec, el que possiblement pocs saben és que aquesta frase s'atribueixi a aquest petit Déu.

Com l'Angi, no era conscient de l'existència d'un Cupido hindú.

Penso que generalment la història de Cupido és bonica, encara que com a totes les històries sempre hi ha algú que surt perjudicat.

Una altre cosa curiosa és el fet de que Cupido tingués fletxes de plom i daurades, ja que la majoria de gent creu que només disparava fletxes per a que dues persones s'enamorin.

Bona entrada!!
Unknown ha dit…
Una entrada molt interessant Paula!
Tothom ha sentit parlar sobre cupido algun cop però no gaire gent sap que la frase "l'amor és cec" estigui relacionada amb ell.
Mai m'hauria imaginat que a vegades apareguès amb els ulls tapats per fer referència a la ceguesa de l'amor.
Una de les coses que m'ha sorprès més de tota l'entrada és que cupido no creixi sinó té el seu germà aprop.
Crec què en la teva pregunta et refereixes al mite d'Apol·lo i Dafne què és un dels més coneguts tot i no acabar gaire bé.
Laia Fernández ha dit…
Com bé han dit els meus companys és sorprenent l'existència de diferents Cupidos a les diferents religions, tot i que són físicament molt desiguals. Tot i així, tots els ells es dediquen a l'amor. bona entrada!
Unknown ha dit…
La història de Cupido ja la coneixia, però no sabia res sobre la resta de cupidos que hi havien a diferents religions. És interessant veure com a moltes religions esta present l'amor.
Responent a la teva pregunta crec que a la nimfa que et refereixes és Dafne, la qual odiava a Apol·lo i com que aquest estava bojament enamorat d'ella la perseguia contínuament, fins que ella va demanar que la convertissin en un arbre de llorer. Però tot i així ell la va seguir estimant.
Molt bona entrada Paula!
Irene Sánchez ha dit…
Sempre m'ha semblat graciosa la historia de cupido, pero hi han hagut coses que m'han sorprès, com que existeixen diferents cupidos a les religions.
És molt interessant que la dita "l'amor és ceg" tingui a veure amb aquesta figura, la veritat!
Molt bona entrada :)
Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada, penso que ha estat molt bé l'entrada sobre cupido. Ja en tenia constància sobre la llegenda de Cupido!

Crec que és el mite que mé m'agrada de tots. M'ha semblat una molt bona entrada no sabia que hi havia un Cupido hindú, mai ho hagues dit. Crec que el mite de Cupido és un dels mites menys coneguts però que s'hauria de conèixer per diferents motius molt clars com són: que és un dels millors mites que he escoltat i l'altre és per l'aprenentatge que et dona aquest mite!

Molt bona entrada Paula!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)