CARACTERÍSTIQUES DE L'ART A L'ANTIGA GRÈCIA

L'Antiga Grècia s'utilitza com a referència del món de parla grega de l'antiguitat. Molts historiadors consideren que la cultura de l'època de l'Antiga Grècia és el fonament i la base de la cultura occidental, ja que va influenciar de manera molt important en la cultura de l'Imperi Romà, de la qual després es va estendre a diverses parts d'Europa. 

L'Antiga Grècia va aportar un estil d'art que va estar elaborat pels antics artistes grecs dels quals sempre el van recrear basant-se en una bellesa natural i el món ideal.

Mapa de l'Antiga Grècia

Durant el gran període de tota l'Antiga Grècia podem distingir 4 etapes diferents:

-L'etapa geomètrica o època fosca: Es data entre els segles: XII-VIII a.C. Aquesta etapa rep aquest nom (la geomètrica) ja que el seu art es considera molt primitiu, cúbic, simètric... i referint-se a època fosca a causa de la poca informació que en tenim d'ella.

-L'època arcaica: Es troba aproximadament entre els segles: VIII-VI a.C. Durant aquest període de temps les persones van començar a abandonar un hàbit camperol i van transformar la seva vida a una forma més ciutadana (canvi dels camps a les ciutats).
Escultura de Kritios
Quant a formes artístiques, durant aquesta etapa es produeix un avenç cap el naturalisme tot i que es manté la frontalitat i la simetria. Mai es presenta una dona totalment nua, encara que el nuu masculí predomina bastant com a propaganda dels jocs atlètics.

-L'època clàssica: Aquesta etapa dura aproximadament des del segle: V-IV a.C. Durant aquest període es comença a desenvolupar la democràcia com a sistema d'equilibri social i polític per a les diferents classes socials entre els valors individuals i col·lectius.
Auriga de Delfos
Els principals materials que utilitzaven els escultors per a realitzar les seves obres d'art eren el marbre i el bronze. Es van centrar en la bellesa i la proporció de la figura humana i van començar a predominar les dues tendències artístiques: el naturalisme i la idealització.

-L'època hel·lenística: Aquesta etapa va des del segle III-I a.C. que comença amb les conquestes d'Alexandre el Gran i amb la seva mort. Es caracteritza per l'arribada del cristianisme a territoris grecs que porten a la fi de la seva independència. Predomina el colossalisme i el luxe ornamental. S'acaba la sobrietat clàssica.


Escultura de Lacoont i els seus fills
Paula Gumà 
4t  ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Mai m'havia parat a pensar que l'art tenia tantes etapes/èpoques. Com ha arribat a canviar des dels principis fins l'actualitat!
Bona entrada Paula :)
Unknown ha dit…
Bona entrada Paula!
Realment la cultura de l'antiga Grècia ha estat molt important per nosaltres, ens ha aportat moltíssimes coses, i sens dubte això ho sap tothom.

Per una banda, la primera etapa, la geomètrica, és la que considero una de les més importants ja que no em puc imaginar com hagués estat la vida sense els avanços que van fer ells.

Respecte a l'època arcaica, el canvi dels camps a les ciutats ens ha influenciat també molt al nostre dia a dia, tot i que considero que han estat altres coses com diverses crisis, que han fet que la gent fugís de la vida camperola a una vida de ciutat molt més millor.

L'època clàssica també la trobo molt interessant i destacable ja que ens va aportar la democràcia atenenca, tot i que hi ha moltes diferències avui dia com és la nostra (directa-indirecta) però la idea bàsica va ser d'ells, ens van mostrar que els propis ciutadans podien governar el poble.

En conclusió, bona entrada Paula! Ens has demostrat que en general la cultura grega ens ha aportat moltíssim i com bé diuen diversos historiadors és el fonament i la base de la cultura occidental.
Carla Espinosa ha dit…
Mai m'ha interessat gaire l'art, però trobo que la teva entrada és molt interessant i esta bastant completa.
Es pot veure reflectit que tot el que tenim actualment en l'àmbit de l'art en gran part ha estat gràcies a l'art de l'antiga Grècia.

Bona entrada Paula!
Irene Sánchez ha dit…
Podem observar que molts àmbits nostres els hem agafat de l'època romana. Com bé diu l'Angi, jo tampoc m'imagino la vida sense els avanços que van fer ells respecte la geometria.
M'ha sorprès força que l'art estigui dividit en tantes èpoques ja desde l'edat romana.
Una entrada molt interessant, ens has donat a coneixer una cosa que gairebé ningu coneixía.
Unknown ha dit…
Estic d'acord amb les meves companyes quan diuen que sense molts avenços que ja van fer els romans, nosaltres no podríem haver fet moltes de les coses que hem fet.
M'ha agradat la informació sobre els materials, ja que a dia d'avui, s'utilitzen materials difícilment imaginable que s'utilitzin per fer art. Així doncs, crec que és una informació molt encertada.

Bona entrada Paula!
Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada, tenia alguna constància sobre quins tipus de materials feien servir en l'antiga Grècia, com araa el marbre o el bronze que eren dos components molt importants com be tu has explicat en la teva entrada. Avui en dia tot l'art que hi ha és gràcies a l'antiga Grècia i a altres països de l'antiguitat que ens han anat deixant diferents obres d'art per tal de arribar avui en dia a l'art contemporani.

Molt bona entrada Paula!
Alba Masnou ha dit…
Una explicació molt clara i entendedora!!
Aquí deixo una imatge de l'etapa geomètrica. És una píxide (un tipus de recipient):

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/Pyxis_geometric_BM_GR_1910-11-21-1.jpg
Alba Masnou ha dit…
L'autor ha suprimit aquest comentari.
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Paula enhorabona

Mai m'hi havia fixat a l'antiga grecia fins ara!

Felicitats!

Entrades populars d'aquest blog

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE