VIURE EN SOCIETAT

Com ja sabeu, avui en dia hi ha diferències socials, per molt que es lluiti perquè no sigui així. Bé doncs, ja a l'antiga Roma hi havia de diferències socials.

Roma es va formar quan unes quantes famílies de la regió de Laci es van unir per habitar conjuntament un mateix territori. Entre aquestes famílies no hi havia cap diferència, totes tenien la mateixa importància i el mateix poder. Al cap d'un temps les diferències van anar apareixent per diverses raons: l'augment demogràfic de la ciutat, provocat per les persones que venien de la resta del Laci i d'altres poblats més llunyans. Una altra raó va ser el creixement econòmic desigual. 

Les diferents classes socials de Roma es basaven en el naixement i en la riquesa de la família o fins i tot d'una sola persona. Al llarg de la història aquestes classes van anar canviant i transformant-se amb l'ascens d'una classes superior. 

La primera diferenciació que va haver-hi va ser entre homes lliures i esclaus.  

Patricis   -   Soldat i esclau   -    Plebeus


Homes lliures  
Es consideraven homes lliures totes aquelles persones que no havien nascut o esdevingut esclaus. Tenien drets i deures, però variaven en funció d'unes classes socials internes. Així doncs, podem dir que no tots els homes lliures eren iguals. Es van dividir en dos grups socials: els patricis i els plebeus.

Patricis: eren els descendents de les famílies fundadores de la ciutat. Representaven l'aristocràcia de la societat romana i gaudien de tot tipus de privilegis econòmics, religiosos, polítics i socials.

Plebeus: eren els descendents de les primeres famílies que van instal·lar-se a Roma provinents de la resta del Laci i d'altres zones properes. Com que eren considerats estrangers, en els primers temps de Roma, no tenien cap deure, però tampoc cap dret. Així doncs no podien accedir a cap càrrec polític, ni religiós, no podien rebre terres de les conquestes i fins i tot no podien casar-se amb cap membre patrici.

Hi havia un grup social anomenat, clients. Eren plebeus que voluntàriament es posaven sota la protecció d'un patrici, a qui anomenaven patronus.

Les diferents classes d'homes lliures

Esclaus 
Els esclaus eren homes, dones i nens que no tenien llibertat i que per tant eren propietat d'un amo. No eren considerats com a persones, sinó com a objectes que es compraven i es venien, així doncs no tenien cap dret. Jurídicament no existien, per tant el matrimoni entre esclaus era il·legal i els seus fills passaven automàticament a ser propietat de l'amo. 

La societat romana era esclavista i es basava en el treball dels esclaus, els quals feien les feines més dures. 

Hi havia dos tipus d'esclaus: els esclaus públics, que eren propietat de l'Estat i s'encarregaven de les obres públiques, i els esclaus familiars, que eren propietat d'un amo i rebien un tracte més humà pel fet d'estar cada dia en contacte amb els membres de la família.

Els esclaus romans
Us deixo unes diapositives sobre les diferents classes socials romanes:



Què en penseu de les diferents classes socials romanes i de les d'ara? esteu d'acord amb l'esclavitud?

Mireia Linares
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Molt bona entrada Mireia!
Com bé dius, tot i que es lluiti perquè tots siguem iguals encara avui dia hi ha diferències socials, i estic segura que en un futur també.

Molt bona explicació Mireia, la veritat és que pensava que sabia el significat d'homes lliures, però estava equivocada, mai havia pensat que signifiquessin això, per tant, al cap i a la fi he arribat a la conclusió que 'hi havia pocs d'homes lliures... els patricis i plebeus!

Pel que fa els esclaus, trobo molta injustícia sobre la existència de la esclavitud. No trobo just que cap persona tingui dret d'una altra. Tot i així, de tota la història romana, s'hauria d'admirar tot el treball que van fer els esclaus ja que gràcies a ells, que van ser els que se'n van encarregar de fer les feines més dures, l'imperi va progressar tant. Els esclaus són els més importants de tota la història, sense ells res hagués estat igual.

Respecte a la teva pregunta, no crec que calgui respondre-la; per suposat no estic d'acord amb l'esclavitud, això és inhumà, però avui dia en altres parts del món encara es fa encara que estigui prohibit...

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)