14 de març del 2012

ETAPES DEL LLATÍ


A continuació explicaré les diferents etapes que el Llatí va experimentar des de la seva creació fins els nostres dies:

Arcaic:(Des dels orígens fins a finals del segle II aC)
Abasta els primers testimonis literaris no escrits en objectes quotidians de l'època, va ser una etapa en què es van rebre moltes influències de la cultura i llengua grega.

Clàssic:(segle I aC segle I dC)
Es el llatí més consolidat i el que presenta el moment de màxima esplandor amb la que Virgili , Ovidi , Livi i Ciceró, van arribar a aconseguir un nivell literari quasi insuperable.

Post clàssic:(segles I-II dC)
Van continuar havent-hi grans autors, però aquests utilitzaven un llenguatge molt farcit , ple de termes populars i arcaics , que van fer del Llatí una llengua Barroca, és a dir, molt carregada. Al II dC acabà la gran època de la literatura llatina.

Tardà:(segle III al segle VIII)
És el moment en què finalitzà la gran època de la literatura llatina fins el punt que el llatí va arribar a ser una llengua poc utilitzada tot i que no es va manifestar en tot territori roma igualment. Això va succeir entre el (600 -- 800 dC).

Llatí medieval:(Segle VIII al segle XIV)
El Llatí és ja una llengua poc parlada, ja que han aparegut noves llengües romàniques. Però no va desaparèixer del tot ja que qualsevol persona que volgués tenir un mínim de cultura n'havia de saber.

Llatí humanístic:(a partir segle XV)
Van ser un grup d'individus que van voler recuperar el llatí com a llengua tan en l'àmbit escrit com parlat per tal d'imitar als antics.

Neo Llatí:( llati del segle XXI)
És el llatí dels nostres dies que ha creat paraules noves per associar-les a aparells tecnològics i diversos àmbits de la societat actual.

Oriol Colchón
4t ESO

5 comentaris:

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Quan he llegit la teva entrada sabia que hem sonava d'alguna cosa perquè aquestes etapes les havien treballat. Encara que no m'enrecordava molt ha sigut pla de bon gust, llegir-ho i comparar-ho amb altres informacions. El link informatiu que has posat tambè m'ha servit d'ajuda per contrastar mes bé l'informació.
Bona entrada.

Artur Bossy ha dit...

La veritat és que moltes d'aquestes etapes que tu has nombrat no les havia escoltat encara, ni sabia que significaven. Tot i això, ni havien d'altres com l'arcaic, el clàssic i el tarda que si que les havia escoltat. Bona entrada!

Pau Laviña ha dit...

la veritat es que jo mai havia sentit a parlar de les etapes del llatí i em sembla molt interessant.

Fatima El Attar ha dit...

Quantes etapes del llatí! La veritat es que mai n'havia sentit a parlar fins aquesta entrada! Esta molt ben feta i molt ben explicada!:D

Laia Fernández ha dit...

M'ha anat bé recordar-ho, ja que ho vam fer a principi de curs. És molt interessant saber-ho tot i que és una de les coses "romanes" menys conegudes. bona entrada!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts