LUCRÈCIA


Lucrècia és una figura llegendària en la tradició romana.


La violació de Lucrècia, segons Tizià

Tarquini, fill del rei de Roma Tarquini el Superb, que va regnar del 535 al 510 aC, va intentar seduir Lucrècia, i com que no ho aconseguia, al final la va violar. Lucrècia, després d'això, va reunir a la seva família i la va informar del què havia passat. Acte seguit es va suïcidar.

Luci Juni Brut, un parent de Lucrècia, va mostrar el cos al poble i el va incitar a revolucionar-se. Ho van acabar fent, obligant així a renunciar i a fer fugir la dinastia dels Tarquins cap a Etrúria. A partir d'aleshores, la monarquia que regnava a Roma va ser substituïda per una República Romana.

El cos de Lucrècia morta

William Shakespeare va fer una poema en dues parts que formen un total de 1036 versos. Aquí teniu l’enllaç on el podeu llegir. 

També se’n va fer una adaptació al teatre basant-se en el mite de la violació i amb el poema de Shakespeare, anomenada “La violación de Lucrecia”, estrenada aquest passat 2011. Aquí us deixo el tràiler:






Cèlia C. Asensio
1r Batx 


Comentaris

El que m'ha sorprés d'aquesta entrada és que al responsable de la vioació de Lucrècia no l'hagin castigat, hem sembla molt injust, per molt que sigui el fill del rei de Roma li devien de dir alguna cosa i fer-li pagar el que va fer, perquè per culpa d'ell es va suïcidar una dona.
Yasmina Ketami ha dit…
Com una violacio dona peu a tan important obre de teatre de Shakespeare. Si en realitat Tarquini estimava a Lucrècia no tenia perque violarla pero alfinal s'arrepenteix i es suicida. Perque la majora d'histories d'amor acavan tan tragicament?
Molt bona entrada cèlia!:D
Cuquitus24 ha dit…
Em resulta fascinant, com en aquells temps la figura d'una dona podia arribar a ser símbol d'un poble. LLàstima que en aquest cas Lucrècia es suicides...
En aquests temps la figura de la dona no s'exaltava, just el contrari, les tenien com esclaves.
Per tant Lucrècia encara que es morís, va ajudar a un poble sencer a acavar amb la tirania d'un rei que cometia injusticies.
Cuquitus24 ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Cuquitus24 ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anahi ha dit…
De debò que mai havia sentit a parlar d'aquest mite!!
Molt interessant, de debò, m'ha agradat molt. Gràcies al sacrifici d'una dona es revolta un poble sencer, magnífic. Aquestes coses ens haurien de fer pensar en les relacions entre les persones.
Laia Fernández ha dit…
Si l'amor que sentia el noi cap a Lucrècia hagués sigut real tot això no hagués passat. Que trist que la desigualtat entre homes i dones hagi creat llegendes o històries... bona entrada!
Unknown ha dit…
La història de Lucrècia ha arribat als nostres dies com un símbol més d'aquest fet que tràgicament sempre s'ha donat en la història, i encara es dóna: les violacions. Estaria bé que en els nostres dies encara hi hagués la possibilitat de fer obrir els ulls al poble i rebel·lar-se contra allò que és tan injust, com va fer Luci Juni Brut.

Per cert, aquest nom de Juni segur que prové de la deessa Juno, no? I també s'assembla molt al nom del mes de juny! Per què no us mireu aquesta entrada sobre l'etimologia de juny?:
http://tensunallenguamoltllarga.blogspot.com/2011/06/juny.html
Mireia Cutura ha dit…
Trobo que és una història molt interessant, pel fet que el poble fes fora una monarquia i d'aquesta manera s'iniciés la república. A més al Violació de Lucrècia és el punt culminant per a la revolució.
Bona feina!
Que trista aquesta història, em sembla molt injust que Tarquini la violés només perquè no va conseguir seduirla, i a més, ella es va suicidar. He vist el video i queda molt ben representat. Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES