SER "FASHION" A L'ANTIGA ROMA

Avui en dia tots ens cuidem i ens preucupem amb l'aparenca externa i ens influenciem d'alguna manera amb la moda, tots intentem ser "fashion". Donç en a l'època romana també se seguia una moda i es tenia un prototip de personatge "fashion".




Perquè les dones puguin arreglar-se, cuidar-se , pentinar-se i cuidar el seu aspecte en general hi havia persones encarregades d'això, com una espècie de perruqueres o esteticiens d'avui en dia. En aquells temps es feien perruques amb cabells reals, importats d'esclaves de menys importància. Ser ros o rossa era una novetat molt buscada entre la societat i es posaven pols d'or al cabell per que fossin rosses.


L'Ornatrix La funció d'una ornatrix era dutxar, arreglar, pentinar, treure les canes més visibles i assessorar sobre la imatge en general a una matrona Romana més fàcilment. També es confeccionen recollits, element fonamental per diferenciar-se d'una prostituta.

Els assessors d'imatge, els ornatrix, també ajudaven a l'hora de arreglar la imatge facial d'una dona, res millor que blanquejar la cara amb pols de guix per semblar més blanca, esbandir-se la boca amb vinagre per tenir les dents més blanques o ressaltar-se els ulls amb carbó per tenir una mirada més seductora.




Per part dels homes, encara no havien arribat al punt de metrosexuals, i tenien gairebé tots el mateix aspecte. Fins al segle II se solien tallar els cabells, i deixar-se'ls cap endavant i no es deixaven cap pèl a la barba.

Però la moda va canviar quan l'emperador Adrià, per culpa d'un problema dermatològic que li va afectar la cara deixant-li unes cicatrius, va haver de deixar-se barba i a partir de llavors els altres homes van començar a deixar-se barba també.




Yasmina Ketami
1r Batx

Comentaris

S van Roessel ha dit…
Estar 'fashions' ha estat sempre important en la nostra vida i ha afectat a la nostra societat en tot moment. Els romans ja ens ho demostren, la bellesa i la cura d'un mateix son imprescindibles, i és clar que ajuden a pujar l'autoestima. M'imagino que aquesta mena de perruquers, els Orvatrix, tindrien un munt de feina cada dia! Per altre banda com en els nostres dies sempre hi ha algú que marca tendència, com l'emperador Adrià que sense voler-ho ja es va convertir en model a seguir. Molt interessant l'entrada!
Joan Giralt ha dit…
Curiós. Suposo que és normal que llavors la gent ja es preocupés per la seva imatge. Ara bé, la curiositat que més m'ha agradat ha sigut la barba de l'emperador Adrià.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Per totes les pel·lícules antigues i modernes i a la vida quotidiana he vistque ser "fashion" i estar presentable sempre ha sigut molt important. Quan he llegit la teva entrada he arribat a la conclusió de que avui dia i abans utilitzavem mètodes iguals però avui dia els hem modernitzat, com per exemple abans els ornatrix i avui dia són perruquers. Amb la teva entrada arribem a la conclusió de que l'imatge personal és molt important.
Cèlia ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada Yas! Es veu que això de preocupar-nos tant per la nostra imatge externa no és nou d'avui, i menys encara el fet d'anar igual que els famosos. Definitivament, la nostra era no és la vanguardia de res!
Laia Fernández ha dit…
La bellesa potser no ha sigut una cosa que hagi preocupat sempre, però ara mateix i ens el temps futurs serà una de les més grans preocupacions de dones (i ara també de molts homes!!) bona entrada:)
Unknown ha dit…
M'ha sorprès molt aquesta entrada! El que més gràcia em fa de la història són aquests capítols en què un personatge important (com l'emperador Adrià i la seva barba) fa una cosa simple, llavors tota la societat l'imita, i així ha canviat la història! M'agrada molt veure els canvis que fa la societat, que quan es coneix bé la història es pot arribar a conèxer-ne el perquè i com van passar.

Bona entrada!
Mireia Cutura ha dit…
Crec que sempre és interessant conèixer altres trets dels romans, en aquest cas la preocupació per l'aparença externa. No sabia que en aquella època ja es preocupéssin per aquestes coses. I com han dit altres companys, m'ha fet gràcia el fet que fins que l'emperador Adrià no es va deixar barba l'altre gent no se'n deixés. I també el fet que el cabell recollit diferenciava les prostitutes de les altres dones.
Bona feina!
Rosa Galán ha dit…
Ja desde la prehistòria la societat ha anant fent que ens obsessionem en ser més guapos i en anar tots a la moda per ser fashons.
La meva pregunta és, que si tots podíen anar a que la perruquera els arregles, o nomès els que tenien prous diners?
M'ha agradat molt veure que en la prehistòria també es fixaven en el físic com ara, molt interesant.
Nerea ha dit…
Rosa, jo crec que només els que tenien bastants diners anaven a la perruquera i les altres persones s'arreglaven ells.
El que hem sembla més fort es haguessin fet perruques amb el cabell d'esclaves de menys importància.
Molt bona entrada
Anònim ha dit…
No sabía que en la antiga Roma ja es preocupaven per aquestes coses i que tambè seguien una moda. Molt bona entrada!
En aquesta página he trobat algunes coses més sobre La Moda Romana.
http://www.slideshare.net/guest1447de/la-moda-romana

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES