24 de març del 2011

ELS RAPTES EN LA MITOLOGIA CLÀSSICA

El raptes són una cosa habitual a la mitologia clàssica i que passava entre déus i persones. El rapte segurament més conegut és el rapte d'Helena, esposa de Menelau i rei d'Esparta, que va fer el troià Paris i que va durar deu anys (tot això surt a la pel·licula de "El cavall de Troia"). La llegenda explica que ,quan Paris va morir, Helena va tornar amb Menelau un altre cop. Ara us explicaré tres raptes molt curiosos:

El rapte de Ganimedes


El déu Júpiter era conegut perquè s'enamorava de mortals i deesses i es transformava en animals per poder aconseguir els seus objectius. Una vegada es va fixar en Ganimedes. Júpiter per poder aconseguir els seus propòsits es va transfromar en àliga i va portar Ganimedes a l'Olimp. Allà la va porta i la va convertir en l'amanat del pare del déus.


Peter Pauls Rubens, el rapte de Ganimedes


El rapte de Persèfone


Persèfone era filla de Cepiteres i Júr i explica el mite que estava collint flors en un prat en companyia de nimfes quan es va esquerda la terra i en va sortir el seu oncle Plutó (déu dels inferns), i la va raptar i la va porta el regne subterrani amb la inteció de fer-la la seva esposa. la seva mare la buscava nit i dia peró no va trobar-ne cap pista.

Després el Sol, que tot ho veu i ho sap li va explicar el que havia pasat a Demèter i aquesta molt enfadada volia torna la terra estèril. Júpiter que es va enterar del que havia succeit va ordenar el seu missatger Mercuri que baixes fins als inferns a parla amb Plutó, però Plutó que era molt llest va donar de manja uns grans de magrana a Persèfone per retenir-la. Llavors van acordar que Persèfone estaria mig any als inferns i mig any a la terra amb la seva mare. Aquesta llegenda explica simbolicament les estacions del any.


El rapte de Persèfone per Hades, palau Riccardo, Florència

El rapte d'Europa


Aquest mite comença quan Júpiter es va enamorar d'una princesa que es deia Europa, per poder-si acosta es va convertir en un brau blanc i va passejar-se entre les noies. Europa quan el va veura va pujar a l'esquena i va marxa mar endins i no la van torna a veure. Van tenir tres fill i diu la llegenda que els territoris que va veure Europa pujada a sobre el brau porten el seu nom.


El rapte d'Europa, per Rubens

Aquí teniu un enllaç per si voleu saber més del rapte d'Europa.



Espero que us hagi agradat.


Àngel Marcos 4rt ESO

14 comentaris:

Cristian Martinez ha dit...

Gràcies per aquesta bona explicació sobre els raptes en la mitologia clàssica. Ja coneixia el rapte d'Helena i n'havia sentit a parlar una mica del rapte d'Europa però gràcies aquesta entrada he pogut ampliar el que sabia i he conegut un nou i interesant mite, el de Ganimedes.

Bona feina

Zoé ha dit...

Que interessan!
Que curios els diferens tipus de reptes.
M'ha agradat;)

Janet Galvez ha dit...

Jo no sabia cap d'aquest rapte. Molt bona entrada :)

Arnau Riera ha dit...

Bona entrada
No sabia que hi haguesin reptes i es molt curios els diferent tipus de reptes.

Joan Ariño ha dit...

Molt interessant a més sabeu que era comú entre els deus masculins raptar homes?

Anònim ha dit...

No sabia que al llarg de la mitologia s'aguessin produit tants raptes, coneixia el rapte d'Europa, pero no el d'Helena i crec que es interessant tindre'ls presnets
M'agradat molt la entrada!

Aina ha dit...

No en tenia ni idea del rapte de Ganimedes, els altres dos ja em sonaven però aquell és la primera vegada que el sento. Bona feina!

Brian Vásquez ha dit...

que interesant! sabia que era el rapte, pero el que no sabia es que era una cosa tant habitual en la mitologia.

Maria Rodriguez ha dit...

Són interessant aquestes històries i ja en coneixia algunes, però sempre està bé ampliar l'informació.
Bona entrada!

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Adrià Gallardo ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Adrià Gallardo ha dit...

MOL BOONA ENTRADA LA MILLOR VISTA!!!! No sabia que el rapte de Persèfone estigues relacionat amb les estacions

Anahi ha dit...

És veritat, hi ha masses raptes a l'història mitològica... Però de tota manera cadacún no deixa de ser original!

Àngel Enrich ha dit...

Molt bona entrada Àngel, ja tocaba fer una entrada ehh

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts