FAETONT I EL CARRO DEL SOL

Faetont era fill d'Hèlios, el déu del Sol, i de la nimfa Clímene. Va ser criat per la seva mare, i molta gent dubtava del seu origen diví. Faetont, amb l'orgull ferit va decidir buscar al seu pare per demostrar la seva divinitat.

Quan va trobar el seu pare Hèlios al seu palau brillant. Faetont li va demanar una prova, i Hèlios, per demostrar el seu amor va jurar que li concediria qualsevol desig. Faetont, ignorant les conseqüències que podia tenir, li va demanar poder conduir el carro del Sol durant un dia.

Hèlios, alarmat amb el desig del seu fill, va intentar advertir Faetont dels perills: el carro era molt difícil de controlar, fins i tot per al mateix Hèlios, ja que els cavalls divins que l'estiraven eren molt poderosos. Però, obligat pel seu jurament, Hèlios va haver de complir el desig del seu fill.

Quan Faetont va pujar al carro i va agafar les regnes, va perdre el control gairebé a l'instant. Els cavalls divins, veient que no era el conductor habitual, van començar a córrer més ràpid, ignorant les ordres que Faetont pogués donar. El carro va pujar massa alt, cremant el cel i creant el que en un futur serien les constel·lacions. Però després va baixar massa, cremant terres, mars i muntanyes. Segons aquest mite, el descontrol del carro del sol en mans de Faetont va provocar deserts i altres catàstrofes naturals.

La caiguda de Faetont - Jan Carel van Eyck(1636-1638)

Zeus, veient el caos que s'estava causant, va intervenir per evitar la destrucció total. Va llançar un llamp a Faetont, matant-lo i fent-lo caure al riu Eridan.

Judit Muñoz

1r Batx

Comentaris

Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! També en el mite s'explicava que quan Faetont amb el carro va passar massa a prop de la terra va "cremar" a part de la població d'una zona, explicant així perquè la gent del continent africà eren negres, ja que segons la mitologia era degut a aquest fet.
Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Judit! M'ha agradat com has explicat el mite de Faetont. A l'hora de què Faetont, hagi anat corrents al seu pare per explicar-li que la gent s'havia rigut d'ell, demostra que és un fill consentit pels seus pares. Una curiositat interessant és que el mite de Faetont ha sigut integrat amb diferents noms en moltes mitologies, en la cristiana es relaciona perquè la figura que ha caigut del cel, és Lucífer.
Sergio Mansergas ha dit…
Molt bona entrada Judit! Expliques motl bé i de manera molt detallada el mite de Faetont. És una història de superació interessantísima que segur que més extensament és encara més interessant. A mi m'havia sonat escoltar aquest mateix mite amb un altre nom. Bon treball!
Andrea Farre ha dit…
Molt bona entrada Judit! M'ha agradat molt con expliques aquest mite. També m'ha sorprès molt com els cavalls van ser capaços de diferenciar si era el seu conductor habitual.
Júlia Romero ha dit…
Molt bona entrada, Judit! M’ha agradat com expliques la imprudència de Faetont i el caos que va causar. Un detall interessant és que les seves germanes, les Helíades, el van plorar tant que van acabar convertides en arbres.
Ona Coll ha dit…
Bona entrada Judit. Has explicat molt bé el mite de Faetont i el seu tràgic destí. Aquest relat ens mostra un dels grans temes de la mitologia grega: les conseqüències de la desmesura i de no escoltar els avisos dels deus. M 'ha semblat molt interessant com expliques les conseqüències del viatge descontrolat de Faetont, relacionant-ho amb fenòmens naturals com la formació de deserts i constel·lacions.
Alba Gabasa ha dit…
Molt bon treball m'ha agradat com expliques la història de Faetont i el seu desig de conduir el carro del Sol. Em va sorprendre veure com un desig tan gran va causar tant de problemes.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCRIPTURA GREGA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)