EL CULTE A DIONÍS

El culte a Dionís és un dels aspectes més fascinants de la religió de l'antic món grecoromà.

Dionís

Dionís, escultura en marbre, s. II aC, Museu del Louvre

Va ser un dels déus més complexos de la mitologia grega. Es diu que va néixer d'una manera no convencional (hi ha diverses teories sobre els seu naixement, però la més coneguda diu que la seva mare va morir després de veure el poder de Zeus i el seu pare el va porat a la cuixa fins al dia que va néixer), i va haver de ser criat per les nimfes. Se'l vincula amb la mort i la resurrecció, però també amb la transformació i la superació de les limitacions humanes. Aquest déu tenia la capacitat de portar a l'home a una harmonia amb el diví a través de l'ebrietat i la dansa extàtica



El seu culte es va propagar els segles IX-VIII aC. Era central en diverses comunitats de l'antiga Grècia, i més tard es va propagar a Roma. 

Les Dionísies

Mosaic hel·lenístic que representa a Dionís


 






Les Dionísies eren, com ja he dit, una sèrie de celebracions dedicades a Dionís. Aquestes combinaven elements religiosos, socials i culturals.  Són particularment conegudes les celebrades a Atenes, ja que van ser l'origen del teatre. Tot hi això, hi havia dues variants; les dionísies rurals i les dionísies  urbanes.

Les Dionísies rurals

Les Dionísies rurals se celebraven a les zones de camp durant l'hivern , i estaven centrades en les processons alegres i els rituals per assegurar la fertilitat de la terra i el renaixement. També tenien un caràcter més íntim i comunitari. 

Duran aquestes festivitats es feien processons, danses i càntics en honor a déu, obres de teatre  senzilles i rituals de fertilitat, en els que portaven ofrenes per assegurar una collita fèrtil.

Les Dionísies urbanes

Les Dionísies urbanes tenien lloc a Atenes durant la primavera, i eren més grans i sofisticades. Eren una celebració publica i estatal que atreia assistents de diferents ciutats.

Durant aquestes, es realitzaven diverses activitats; Competicions teatrals, processons amb ofrenes de vi i aliments, sacrificis rituals, càntics i danses d'himnes dedicats a Dionís, banquets i celebracions comunitàries.

Núria Marimon

1r Batx

Comentaris

Andrea Farre ha dit…
Molt bona entrada Núria! No sabia que aquest déu estava relacionat no només amb l’ebrietat i la dansa, sinó també amb la resurrecció i la transformació. M’ha semblat molt interessant com les Dionísies van donar origen al teatre a Atenes i com aquestes celebracions combinaven rituals de fertilitat, processons i competicions teatrals.
Aina Cruz ha dit…
Molt bona entrada! No sabia que el culte a Dionís tenia tantes facetes i que estava tan estretament relacionat amb la mort, la resurrecció i la transformació. M’ha semblat especialment interessant la diferència entre les Dionísies rurals i urbanes, i com aquestes festes no només eren rituals de fertilitat, sinó també l’origen del teatre a Atenes. És fascinant veure com la religió i la cultura estaven tan interconnectades en l’antiga Grècia.
Janat El Louah ha dit…
M'agrada molt com expliques el culte a Dionís i la seva relació amb el teatre i la fertilitat! És un text clar i interessant. Potser podries aprofundir una mica més en com es vivien aquestes festes a nivell social o com van influir en la cultura posterior. Però en general, molt bona entrada Núria!
Pau Mendez ha dit…
Molt interessant!! M'agrada com es destaca la complexitat de Dionís i la seva relació amb la transformació i el diví, també quan expliques les diferencies de les Dioníses rurals i urbanes.
Mariam El Lahioui ha dit…
Una entrada molt interessant Núria! M'ha agradat com ens has donat dues variants de les diferents celebracions que es fan en cada lloc. M'ha sorprès que se'l vinculés amb la mort i la resurrecció, ja que només sabia que se'l relacionava amb el vi, la diversió i el teatre. Una curiositat important és que Hera, la dona de Zeus, estava gelosa de l'aventura del seu marit amb Sèmele, la mare de Dionís. Llavors, amb astúcia, va persuadir ha Sèmele perquè li demanes a Zeus que es revelés amb la seva figura més esplanadora i divina. Aquesta esplendor va ser tan abundant, que la mortal no va poder suportar-ho i immediatament es va morir.
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! El culte a Dionís també estava relacionat amb rituals secrets, com els de l’orfisme, que buscaven purificar l’ànima i aconseguir la vida eterna. A més, a Roma, Dionís es va convertir en Bacus, i les seves festes, les Bacanals, eren tan descontrolades que fins i tot van ser prohibides en alguns moments.
Alba Gabasa ha dit…
M'agrada com ho has explicat, destacant la seva complexitat i els seus múltiples significats, com la relació amb la mort, la resurrecció i la transformació. També és molt interessant com divides les Dioníses en rurals i urbanes i com cada tipus tenia les seves característiques i finalitats. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCRIPTURA GREGA

LES CASES ROMANES