EL MITE D'ECO I NARCÍS

Eco era una dona que pertanyia al grup de les Oreades, nimfes que habitaven a les muntanyes i boscos. Ella era molt alegre i xerraire i això la va portar a enfurismar a Hera. Eco distreia a Hera amb les seves llargues converses i mentrestant, Zeus, marit d'Hera, buscava aventures amoroses. Hera, en adonar-se'n, la va castigar cruelment; fent que no pogués parlar, només podia repetir el final de les frases que escoltava, perdent així la seva pròpia veu. Eco deambulant pels boscos entristida, va veure per primera vegada a Narcís. 

Narcís era fill de Liríopè, una nimfa del riu, i de Cephisos, déu del riu. Quan Lirópè estava embarassada, va consultar l'oncle de Tirèsias per saber si el seu fill viuria una vida llarga, i l'oncle va respondre que Narcís viuria molt temps, sempre que no es conegués a ell mateix.

Des de jove, Narcís destacava per la seva bellesa, que enamorava qualsevol. Però ell no corresponia mai als sentiments d'aquells que el buscaven. Es mantenia distant, sense demostrar cap afecte o compassió cap a aquelles persones. 

Eco observava Narcís des de la distància i va enamorar-se completament d'ella. La seva maledicció però, li impedí confessar-li el seu amor de manera directa. Tot el que ella podia fer era repetir les paraules que ell deia.

Eco i Narcís, Nicolas Poussin (1629-1630, Museu de Louvre)

Narcís va adonar-se que algú el seguia i va cridar amb burla; "Hi ha algú aquí?". I com Eco només podia repetir el final de les frases que escoltava, va respondre amb un; "Aquí...". Quan ella va apropar-se el va intentar abraçar, però Narcís la va rebutjar amb menyspreu. Devastada pel rebuig, Eco va fugir al bosc, consumida per la tristesa.

Narcís va cometre un gran error al rebutjar a Eco, ja que quan Eco va fugir, es va retirar el boscos, on va morir de pena. El seu cos es va esvair fins que només va quedar la seva veu, que encara ressonava en els ecos de la natura.

Encara així, Narcís no va aprendre la lliçó. Un dia mentre passejava a la vora d'un estany, va veure el seu propi reflex en l'aigua. Al principi, no sabia què era, però a mesura que es va apropar, va quedar completament captivat per la seva imatge. Va enamorar-se del seu propi reflex, tot i que sabia que no podia tocar-lo ni posseir-lo. Va passar hores davant l'estany, sense poder apartar-se'n. Aquest amor tan profund per ell mateix el va portar a la mort.

Narcís (obra de Caravaggio, ca. 1594-1596)

Després de la seva mort, els déus van transformar el cos de Narcís en una flor, la qual va ser batejada amb el seu nom. Aquesta flor creix a prop de l'aigua, com una referència constant al seu amor impossible per la seva pròpia imatge, reflectida en l'estany. Els narcisos són coneguts per la seva bellesa i també per la seva fragilitat, que simbolitza la vanitat i l'autodestrucció que aquest mite vol transmetre.

Janat El Louah
1r Batx

Comentaris

Ona Coll ha dit…
Bona entada Janat. M'agrada molt com has relatat aquest mite clàssic, destacant tant la tragèdia personal d'Eco com la de Narcís. La manera com expliques el càstig d'Hera i la situació desesperada d'Eco fa que el lector senti empatia amb ella, mentre que el retrat de Narcís ilustra perfectament la seva arrogància i la seva caiguda tràgica. També es fascinant la manera com connectes la flor del narcís amb la moralitat del mite.
Pol Fernàndez ha dit…
M’ha encantat com expliques la tragèdia d’Eco i Narcís, especialment el moment en què Narcís queda captivat pel seu reflex. Una història captivadora que has narrat amb molta emoció! Molt bona feina Janat!
Maria Cruz ha dit…
Molt interessant! M'agrada com has enfocat el tema, especialment quan menciones la connexió entre creativitat i curiositat humana. Creus que podríem explorar encara més com aquets conceptes e tradueixen en acció en el món real?
Aina Cruz ha dit…
Bona entrada! M’ha agradat molt la manera com has sabut transmetre la profunditat emocional de la tragèdia. La teva descripció de la maledicció d’Eco és commovedora, especialment com expliques la seva pèrdua de veu pròpia i la seva tristesa per l’amor no correspost. La connexió final entre la flor del narcís i el destí del personatge és un detall molt ben treballat.
Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Janat! M'ha agradat com has relacionat tan bé el mite d'Eco amb el Narcís, de dos mites diferents has pogut trobar les seves similituds i enllaçar-los d'una manera molt ben explicada. El fet que Hera castiga a Eco per mantenir relacions sexuals amb Zeus, el seu marit, no és la primera vegada. En altres mites sempre Zeus busca aventures noves i Hera sempre castiga a la persona amb qui manté relacions, en canvi, a Zeus no rep cap mena de lliçó o almenys no es menciona, cosa que és injust perquè és el responsable.

Hi ha un altre versió completament diferent, però que es pot relacionar amb aquest mite, en què hi ha un Narcís, que es descriu cregut tal com és en aquest mite. Hi havia un jove noi que era admirador seu, Aminias, però Narcís no volia el seu afecte, pel qual li va enviar una espada perquè es matés a si mateix, i així o va fer. En morir, Aminias va maleir a Narcís i que mai trobes l'amor. Àrtemis va respondre al seu desig fent que Narcís s'enamorés del seu reflex.

Una curiositat és que la paraula narcisista, prové d'aquest mite, es defineix com una qualitat d'una persona en que té exageradament egocentrisme, és a dir que només pensa en si mateix i no té empatia per les altres persones, tal com és Narcís.
Martina Pareras ha dit…
Bona entrada Janat! No és el primer cop que Hera maleeix a una jove per mantenir relacions amb el seu marit o per ocultar que algú altre les mantenia. De fet, a aquesta deessa se la coneix principalment per la seva gelosia. Un altre cas molt famós és el de la nimfa Cal·listo, de la que es va enamorar Zeus. Perquè el déu pogués mantenir relacions amb la jove va adoptar la forma de la deessa Diana, l'única persona amb qui Cal·listo confiava. Així ho va fer, degut a aquesta unió la nimfa es va quedar embarassada. Quan Hera se'n va assabentar la va transformar en un os per tota l'eternitat.
Andrea Farre ha dit…
Molt bona entrada! M'agrada com aquest blog explica de manera molt clara i interessant el mite d’Eco i Narcís. És fascinant veure com Eco perd la seva veu i es consumeix pel seu amor no correspost, mentre Narcís queda atrapat per la seva pròpia bellesa fins a la seva tragèdia final. M’agrada com es descriu la transformació de Narcís en una flor, destacant el simbolisme de la vanitat i l’autodestrucció. És un relat captivador que ens fa reflexionar sobre l’orgull i l’amor propi desmesurat.
Alba Gabasa ha dit…
Molt bona entrada, m'ha agradat molt com has explicat el mite d'Eco i Narcís de manera clara i detallada. La història transmet una gran profunditat emocional, especialment el paper tràgic d'Eco i la seva maledicció. També m'ha semblat semblet molt interessant com has relacionat la transformació de Narcís en flor amb el simbolisme de la vanitat i l'autodestrucció.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)