EL COLISEU ROMÀ

Aquest monument és un del més emblemàtics i més visitats de l'antiga Roma. Es va construir al s. I d.C, exactament, es va començar a l'any 71 d.C, sent l'emperador Vespasià el seu creador.

PER QUÈ ES VA CREAR?

Com està explicat al principi, va ser construït per un espai d'entreteniment al poble romà, però, també van haver-hi més raons:

- CONSOLIDACIÓ DEL PODER DE LA DINASTÍA FLAVIA:

Com ja he dit abans, el creador va ser Vespasià, aquest, era fundador de la Dinastia Flàvia que va ser completada pel seu fill Tito. Vespasià va pujar al poder després d'un període de guerra civil a Roma i el seu govern necessitava consolidar. Amb el coliseu, va guanyar la lleialtat del poble demostrant que la dinastia era capaç de promoure entreteniment i serveis pels ciutadans.

- PROPAGANDA POLÍTICA:

La va començar l'emperador Vespasià, el fundador de la dinastia Flàvia. Aquest, va pujar al poder després de la guerra civil a Roma i el seu govern necessitava guanyar suport. Així, va guanyar la lleialtat del poble, demostrant que podien proveir entreteniment i serveis per els ciutadans.

- CELEBRACIÓ DE VICTORIES MILITARS:

Commemoraven les victòries militars més recents. Els diners obtinguts dels botins de guerra, era utilitzat per finançar la construcció de l'amfiteatre.

- REFORÇAR LA UNITAT SOCIAL

En el coliseu, també es reunien romans de diferents classes socials. També hi havia llocs específics per els més importants, com el senador o el emperador. Encara que els ciutadans normals també podien assistir. Això, fonamentava una sensació d'unitat en un imperi on l'emperador mostrava que valorava a tots els seus súbdits.

    El coliseu romà

CARACTERÍSTIQUES:

En aquesta foto tenim el coliseu romà i veiem la seva forma. Podríem dir que té una forma ovalada i segons la meva recerca, la seva mida és de 188 metres de longitud, 156 d'amplada i 57 d'altura. 

Si ho comparem en camps de futbol, molts estan inspirats en aquest coliseu, que poden entrar fins a 50.000 persones a les grades.

FUNCIONS I ESPECTÀCLES:

Principalment, el coliseu va ser construït per l'entreteniment de la població i es realitzaven espectacles: 

· LLUITA DE GLADIADORS: Els combatents lluitaven entre si o animals salvatges.

· VENATIONES: Eren caceres d'animals exòtics exportats des d'altres parts de l'imperi. Hi havia lleons, elefants o tigres.

· EXECUCIONS PÚBLIQUES: Els criminals o els presoners de guerra eren condemnats a lluitar o morir en escenes de batalla.

En aquest vídeo podem conèixer més a fons el coliseu romà:

Sergio Mansergas 

1r Batx

Comentaris

Judit Muñoz ha dit…
Bona entrada Sergio! Una curiositat és que el nom de Coliseu no és l'original, és un nom que es va començar a utilitzar posteriorment per la proximitat del amfiteatre a una gran estatua anomenada el Colossus de Neró.
Martina Pareras ha dit…
Molt bona entrada Sergio! M'ha sorprès molt la quantitat de funcions que tenia el Coliseu, ja que jo només coneixia la d'entretenir a la població. Una curiositat sorprenent és que el Coliseu tenia un sistema de teles anomenat "velarium". El "velarium" era una estructura enorme de tela que s'estenia sobre la meitat del Coliseu, les grades i part de l'arena. Tenia la funció de protegir als espectadors dels fenòmens meteorològics (pluja, sol...) i representa una innovació increïble per a l'època.
Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Sergio! M'ha agradat com has pogut destacar tots els motius pel qual es va crear el Coliseu, que mai havia sentit a parlar, com així mateix les funcions que en té. M'ha sorprès que molts camps de fútbol estiguin inspirats en el Coliseu, és increïble com en l'actualitat encara fem servir el nostre passat!

Realitzant una mica més de recerca, m'he trobat amb un fet molt sorprenent, per la inauguració del Coliseu Romà es va organitzar una festa que va durar cent dies, provocant la mort de desenas de gladiadors. També, Dió Cassi, un historiador romà, ens explicar que en aquesta festa van morir 9000 animals.
Molt interessant la teva entrada, Sergio! El Coliseu no només va ser creat per entretenir, sinó també per guanyar el suport del poble romà i reforçar el poder de Vespasià. Com dius, era un lloc on es reunien persones de totes les classes socials, cosa que ajudava a mantenir la unitat dins de l’Imperi Romà. A més, els espectacles, com les lluites de gladiadors, eren una manera de mostrar la força de Roma.
Alba Gabasa ha dit…
Bona entrada, m'ha semblat molt interessant com expliques les diverses funcions del Coliseu, especialment la seva importància per reforçar la unitat social i consolidar el poder polític de la dinastia Flàvia. Una altra dada curiosa és que, tot i la seva grandiositat, el Coliseu va patir diversos danys al llarg dels segles, pero avui en dia continua sent una gran part de la cultura romana que ha deixat empremta tant en la història com en l'arquitectura moderna.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)