LEDA I EL CIGNE

El mite de Leda i el cigne és un dels relats més sensuals de la mitologia grega, en ell ens explica de manera figurada les passions i debilitats humanes. 

                                                                      Escultura de Leda

Uns dels atributs més sorprenents de Zeus és la seva capacitat per transformar-se en qualsevol forma que triï, sovint en la forma d'algun animal per tal de seduir a les dones. 

La versió més popular d'aquest mite diu que Leda era una dona molt bonica, tant que fins i tot Zeus la desitjava. Un dia mentre caminava pel costat del riu Eurotas, es va trobar amb un cigne preciós que s'escapava de l'atac d'una àguila. Ella el va protegir i es va deixar seduir per aquest, que era Zeus transformat. Aquella mateixa nit Leda es va unir al seu marit Tindàreu rei d'Esparta i van engendrar fills.

                                                     

                                                       Rei d'Esparta

D'aquesta doble unió va pondre dos ous, d'un van néixer Pòl·lux i Helena fills de Zeus i per tant immortals, i l'altre Càstor i Clitemnestra fills de Tindàreu i per tant  mortals. 

Una altra versió ens explica que la deessa Nèmesis era perseguida per Zeus i s'anava transformant en diferents animals per poder-se escapar. Zeus la imitava fins que  ella es va convertir en una oca i ell en un cigne, de manera que la va seduir. D'aquesta unió ella va posar un ou que el va deixar en un pantà i que després va ser trobat per Leda. El déu Hermes va ser l'encarregat de posar l'ou a les cuixes de Leda perquè donés a llum.

La versió més acceptada és la primera i la que més han representat els artistes des de l'Antiguitat fins a l'actualitat. Els fills de Leda van ser protagonistes de grans mites i llegendes. Castor i Pòl·lux (els dioscurs) que van ser herois famosos. Helena la dona més bonica de la terra i suposada causa de la caiguda de Troia, i Clitemnestra. 

Castor i Pól·lux 
I per aquí  us deixo un vídeo on ens explica, més detalladament el mite de Leda i el cigne

                                           

Claudia Claramunt Cortijo

1r Batx

Comentaris

Irene Roldán ha dit…

No coneixia aquest mite i m'ha agradat molt saber-ne la història. Sense cap dubte la part més pertorbadora de la història és com Zeus encara amb la forma d'un cigne aconsegueix seduir a Leda. No només això sinó que era una cosa que ell feia sovint quan volia obtenir l'atenció d'una dama. Això em crea el dubte de si a l'antiguitat tenir relacions amb animals era una cosa normal. Actualment, aquest tipus de situacions es considera maltractament animal i inclòs les persones que senten aquest tipus d'atracció pels animals se'ls coneix com a zoofílics i està extremadament malt vist.
Ishtar Botey ha dit…
Claudia, m'ha semblat molt interessant aquest mite però no molt maco.
El fet de que Zeus tingues la capacitat de transformar-se en qualsevol animal per poder seduir a qualsevol dona, em sembla molt malament i molt injust. Quan estava llegint el mite, m'he preguntat a mi mateixa un dubte. Com és que Zeus es podia convertir en qualsevol animal i perquè volia seduir les dones?

Maria Teresa Valls ha dit…
M'ha semblat molt interessant l'entrada. Si t'ha agradat descobrir la història de Leda et recomano que escoltis una cançó anomenada "Swan upon Leda". El que fa el cantant a través de la lletra de la cançó és agafar aquest mite i utilitzar-lo com a fil conductor per a parlar de les vivències de diferents dones amb el part i el fet de tenir fills.
Espero que t'agradi!
Bruna Safont ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant, també com l'has explicat, però em sembla inapropiat el que fa Zeus perquè implica engany i una falta de consentiment, el que m'ha sorprès que pogués transformar-se en diferents coses, com un cigne, per a enamorar a les dones.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES