"CIRCE" DE MADELINE MILLER

Circe és una novel·la escrita per l'autora nord-americana Madeline Miller, coneguda pels seus retellings mitològics. Aquest llibre va ser tot un èxit després del seu debut literari amb La cançó d'Aquil·les. 


Portada de la novel·la
Circe ens presenta la història de la deessa de la bruixeria des d'un punt de vista innovador. Narrada sempre en primera persona, la novel·la ens permet conèixer més profundament un personatge que molta gent coneix simplement com "la bruixa que va transformar els homes d'Ulisses en porcs".

Filla del tità Heli i l'oceànide Perseis, germana del rei Eeetes de Còlquida i de la reina de Creta Pasífae, Circe es cria en un palau fins que és exiliada a l'illa d'Eea. La història segueix la protagonista durant el procés de descobriment dels seus poders i la seva evolució com a bruixa. 


       Circe,  John Williams Waterhouse (1891)

Si ets un amant de la mitologia grega aquest és un llibre perfecte, ja que la vida de Circe es creua amb molts personatges coneguts. Entre ells, Didal i Ícar, Medea i Jàson, Ulisses i Penèlope, i la llista podria continuar. Ben bé sembla una reunió de vells amics i et fa recordar que tots els mites i històries que hem escoltat per separat estan connectats d'alguna manera o altra. 

Ara bé, la novel·la és una mica extensa i no té un ritme gaire ràpid, o sigui que pot ser que si en un principi no t'enganxa, et costi avançar i realment gaudir la lectura. Personalment us recomanaria que li donéssiu una oportunitat. 

Una altra cosa a tenir en compte és que, com ja hem dit abans, el llibre és un retelling. L'autora es basa en la història de Circe per escriure el text, però pot canviar i afegir elements en la mesura que vulgui. O sigui que la novel·la no busca imitar exactament la història de Circe com se'ns havia presentat abans sinó aportar una altra versió.

Si voleu descobrir més sobre la figura de Circe en la mitologia us deixo un vídeo per aquí que us pot interessar: 


Per acabar, només vull dir que si decidiu llegir la novel·la i la gaudiu, hi ha bones notícies, ja que s'està parlant de fer-ne una sèrie.

Maria Teresa Valls
1r Batx

Comentaris

Irene Roldán ha dit…
Moltes gràcies per la recomanació!

M'agrada molt llegir i ja coneixia a l'autora per "La canción de Aquiles" però no sabia l'existència d'aquesta altra. Com has dit l'autora fa retellings i no és fidel a la història original, cosa que ha generat polèmica. Molta gent fanàtica de la mitologia considera aquest tipus d'història innecessària i una manera de què la gent no conegui la versió original i es pensin que la història és així. Tu què opines al respecte?
Amina Boukhzar ha dit…
Desconeixia totalment la identitat de la bruixa que va convertir els homes d'Ulisses en porcs! Simplement, pensava que era un personatge secundari a la història, penso que està molt bé que autors i autores donin més importància als mites de personatges femenins o personatges que no van rebre l'atenció que haurien d'haver tingut. Penso que la mitologia pot ser difícil de llegir actualment per la majoria de joves, però crec que el recurs literari utilitzat per l'autora són molt adequats; afegeix una mica d'imaginació, narració en primera persona per entendre el personatge. Em sembla que més autors haurien (a la seva manera) animar a un públic més ampli a llegir mitologia.
Aina Garcia ha dit…
Gràcies per la recomanació! La veritat és que ja m'han recomenat varies vegades aquest llibre. Pel que he llegit, a part de explicarnos la mitologia des de un angle diferent, el llibre i el personatge volen donar també visibilitat al Patriarcat i la misogínia que hi ha en la mitologia.
Volia preguntar-te si tú t'has llegit el llibre i que t'ha semblat?
Maria Teresa Valls ha dit…
Hola Irene, amb relació a la pregunta que m'has fet crec que no hi ha res de dolent en crear la teva pròpia versió d'una història, sempre que sigui mínimament fidel i respectuosa amb l'original. Molta gent s'ha mostrat en contra aquests retelling perquè pensen que porten a que la visió general sobre la història original s'alteri. Sí que és veritat que això pot passar, però cadascú com a lector ha de ser conscient que el que està llegint és com indica el nom una nova, per tant, diferent, explicació d'un mite o història.
A més, els mites no són històries fixes i idèntiques sinó que la major part de les vegades un sol mite té diverses versions. Per això crec que està bé que des de l'actualitat donem el nostre punt de vista i aportem el nostre toc a les històries clàssiques.
Moltes gràcies per la recomanació!

Maria Teresa m'agrada molt el mite i la teva entrada! Em sembla un mite que captura l'essència de la mitologia grega i ofereix una mirada profundament humanitzadora sobre un personatge mític. És una lectura que val molt la pena per als amants de la mitologia i els lectors que busquen una narració fresca i envolvent.
Nora Agulló ha dit…
Hola Maria Teresa! Que interessant! Crec que m'hel llegiré... Et voldira fer un petit dubte. Aquest llibre dóna algun tipus de missatge al darrere o algun valor?, si és així, quin és?
Noah ha dit…
Hola Maria Teresa, desconeixa totalment l'existencia d'aquest llibre i del mite de Circe, però tinc un petit dubte i és, perquè Circe converteix en porcs els homes d'Ulisses?
Bruna Safont ha dit…
M'ha agradat molt! Crec que està molt ben escrit. Parles sobre la bruixa que va transformar als homes d'Ulisses en porcs. I també, m'ha agradat com Circe interactua amb altres personatges de la mitologia grega, la qual cosa fa que la història sigui més interessant i mostra com totes aquestes històries estan relacionades entre si en la mitologia grega.
Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada, desconeixia aquesta novel·la i m'ha sembat bastant interessant. He buscat informació i he trobat que tal com expliques tú, l'autora descriu la història de Circe basant-se amb mítes i documents, però hi afegueix elements inventats per donar més força al relat i fer-lo més actual. A més a més la novel·la parla sobre temes feministes i l'empoderament de la dona.
Gràcies per la recomenacó!!!
Ishtar Botey ha dit…
Que interessant Maria Teresa!

Quan dius que l'autora ofereix una altre versió de la història de Circe, penso que pot ser una manera positiva de captar mes atenció als lectors a llegir-se el llibre, ja que si es una altre versió, seria una versió mes creativa i mes original de les històries mitològiques ja conegudes. Et volia fer una pregunta sobre el llibre. T'has llegit el llibre? Si es així, que diries que pot aportar el llibre a la humanitat?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES