27 d’octubre del 2022

PROMETEU: EL LLADRE DEL FOC

Un dia els déus volen repartir-se un animal, per posar pau. Zeus proposa un àrbitra per fer el repartiment just i net, Prometeu serà l'àrbitra perquè és una de les persones més justes i sàvia que hi havia. A Zeus no li agraden gens els resultats perquè igualment que li donin a triar entre dos munts, es queda el pitjor. Aleshores Zeus, de tan enfadat perquè aquest agafa el foc i els deixa sense foc en aquell món, els castiga perquè a la vida sense foc es fa insuportable. 

Però Prometeu no ho pot consentir, i li roba una mica de foc a Zeus sense que s'adoni conta Zeus. Més tard Zeus ho sap tot i per la segona humiliació es disposa a castigar-los d'altra manera, aquest cop separa Prometeu i els homes. Els homes els va enviar cap a una dona que es deia Pandora, i Prometeu és enviat cap a una muntanya que es deia Caucas on va passar milers d'anys. Zeus per ell el càstig era just, però per, d'altra banda, pensaven que era un gran infern el que els havia fet el mateix Zeus.


Pandora fou la primera dona de la Terra creada per Hefest per ordre del deu Zeus, perquè, prometeu va anar en contra de Zeus i de càstig el va enviar cap aquesta dona. A la Pandora li van donar altres dons de diferents déus com per exemple: Afrodita li concedís la bellesa, Atena li concedís la saviesa, Hermes li concedís la llengua... Després Pandora baixa a la Terra i es troba amb el seu marit, Epimeteu, quan la veu es queda fascinat amb ella i és se'n orgullós de ser el seu marit. Però Prometeu li havia dit al seu germà, Epimeteu, que faci un jurament i que mai concedís cap regal de Zeus. Així i tot Epimeteu no recorda res quan veu a Pandora i l'accepta com la seva esposa.

Pandora obra la caixa que li havia regalat Zeus, d'allà surt tots els mals, i quan volia tancar la caixa l'únic que en quedava era l'esperança. L'única cosa bona entre els mals. I per això diem que l'home sempre te l'esperança perquè és l'únic que li queda.  


                                                   p

Prometeu, Heinrich Friedrich                          Zeus d'Esmirna1680          







 Pandora 
    




                                                                                                        


                                                                                                                                   
Iman barmou
1r batx  

2 comentaris:

Manal Boukilou Aouchir ha dit...

M'ha semblat molt interessant, fins i tot penso que el foc és una eina molt important, ja que ens dona molts recursos i és normal que s'enfadi, però tinc un dubte. Com s'ho ha fet en Prometeu per robar-li el foc a Zeus sense que s'adoni compte?

Justie Anaman ha dit...

Una entrada molt interessant i ben feta. Deixa'm afegir que segons la mitologia grega, Zeus va decretar que per cada sacrifici que l'home fes als déus, el sacrifici o el càstig s'havia de dividir en dues parts, una per a l'home i una altra per a Déu. Per això envia a Pandora els homes i castiga a Prometeu: Encadenat a una roca a les muntanyes i cada dia venia una àguila i es menjava part del seu fetge.

També es diu que Hèracles amb el permís de Zeus, va matar l'àguila i va alliberar Prometeu d'aquest turment.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts