LES JOGUINES AL MÓN CLÀSSIC

Les joguines sempre han sigut els objectes més característics de la infància. La tradició de regalar-ne als nens a finals d'any (Sturnàlia), al que ara és el nostre Nadal, no és res innovador, sinó que per exemple els grecs i romans ja tenien aquest hàbit. 

Les joguines no eren les mateixes per a tots els infants, igual que a l'actualitat depenent de la seva classe social tenien accés a unes joguines o altres, un nen que formés part d'una família d'esclaus no tenia les mateixes joguines que un que vingués d'una família benestant. Principalment no tenien les mateixes possibilitat per aconseguir segons quins materials, però els nens de famílies de classe alta també tenien al seu abast joguets fets per artesanats

La primera joguina que es regalava a un nou nat era un  sonall que podia ser fet amb ossos, argila, fusta, o fins hi tot closques de nous, com moltes altres joguines.


                                                      Sonall de gos s. IV, trobat a Grècia.

Una altra joguina força típica ,com avui en dia, eren les nines. Aquestes eren fetes de ceràmica i roba i molts cop també eren acompanyades de petits mobles de fusta, animals, carretons, llances...


 Nina, Empúries ( l'Escala, Alt Empordà), època grega, segles VI-IV aC. Museu d'Arqueologia de Catalunya, Girona.

De fet, gran part de les joguines actualment ja havien sigut jugades pels grecs i els romans com per exemple les baldufes, les bales, els io-ios. En canvi també tenien jocs que ha s'han perdut com el cas de les tabes. Aquest joc es jugava amb vèrtebres de xai, fent servir cinc tabes en llençaven quatre a l'aire i la cinquena s'anava llençant però sense deixar-la caure i  menters aquesta era a l'aire el jugador havia de recollir totes les tabes restants fins passar per totes les cares sense deixar caure la cinquena taba al terra. Aquest joc ja no és dels més populars entre els infants del segle XXI, però si que hi ha algunes zones on s'hi juga i fins hi tot hi han versions modernes comercialitzades. 


Joc de les tabes al segle XII i tabes amb les que es jugava a l'antiga Grècia.

Així com veiem, les joguines s'han anat modernitzant, però l'escènica d'aquest petits objectes de fer passar una bona estona als infants i continua sent la mateixa des de sempre. 


Gina Rodrigo 
1r Batx

Comentaris

Bassma Boukilou ha dit…
¿En aquesta època les persones tenien certes joguines per ells com per exemple, si tenies 5 anys només podies jugar amb alguna joguina concreta, o es podia jugar amb totes les que vulguis i no importava la edat i la joguina?

Estic d'acord amb la última cosa que has dit, ja que amb la teva explicació sobre les joguines es pot observar la diferencia d'abans amb com són actualment.
kawtar el mouden ha dit…
M'ha agradat molt la teva explicació, ja que no sabia res sobre les joguines al món clàssic. Però es pot saber perquè la primera joguina que es regalava a un nou nadó era un sonall? Tenia algun significat o alguna cosa en especial si regalaves aquesta joguina?
Sara Torres Pedret ha dit…
Amb aquesta entrada pogut veure que no hi ha tanta diferència entre l'època grega i romana
fins arribar el dia d'avui.
Avui en día també hi han famílies que els seus fills
no poden rebre certs tipus de joguines per que els pares
no tenen suficients recursos per poder comprar-los.
També he vist que no hi ha gran variació entre les joguines antigues
i les modernes, ja que el concepte base és el mateix.
Encara els nadons i els infants aprenen a través del joc.
M'ha semblat molt interessant ja que jo no sabia que en aquelles èpoques tenien aquest hàbit també de regalar joguines. És una mica lògic que no tots tenien les mateixes joguines ja que hi han clases socials diferents; hi ha gent que es pot permetre moltes coses i altres menys. En la actualitat és el mateix. Mentres llegía m'ha sorgit un dubte. Perquè la primera joguina que es regalava era un sonall?
Lucas Torres ha dit…
Una entrada bastant curiós. Es bastant interessant que el grecs tenien joguines per els nenes. Però tinc un dubte. Aquestes joguines els compraven amb tendes o els tenien que fer a ma?.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)