11 de desembre del 2020

HIPÀTIA

Hipàtia de Alexandria, va ser una filòsofa, mestra neoplatònica grega, que va destacat en la matemàtica, la filosofia i l'astronomia, i va ser un membre de l'escola neoplatònica d'Alexandria. No és amb exactitud la seva data de naixement però es diu que va néixer el 355 o 370 d.C, i va morir l'any 415 o 416 d.C a Alexandrina, Egipte.
Hypatia, Jules Maurice Gaspard
(1862-1919)

Hi ha una pel·lícula que està basada amb la seva vida, la seva època i les seves circumstàncies de vida que Hipàtia va tenir al llarg de la seva vida. Aquesta pel·lícula és anomenada " Àgora " i va ser dirigida per Alejandro Amenábar i es va estrenar el 9 de d'octubre del 2009. 
Pel·lícula Àgora,
dirigida per Alejandro Amenábar
 
El que es posa en joc a la Pel·lícula és la seva condició de dona, filòsofa dona , en un món on predominava l'home. En aquest sentit, Hipàtia representa el Principi de la dissolució de l'predomini masculí sobre el gènere femení. 
Hipàtia, no només apareix com una persona molt més intel·ligent que tots els homes que apareixen a la pel·lícula, sinó també els seus 2 ajudants que són esclaus, són millors alumnes, i miren més enllà de la pròpia societat, que a els homes de grans famílies que acaben ocupant un gran paper, tant polític com eclesiàstic a la societat. 
Queda involucrada en una lluita entre religiosos i pagans, i és acusada injustament per un grup de religiosos cristians que van ser la causa de la seva tràgica mort. 
Ja a la vida real, la van apedregar i cremar, els mateixos cristians, el març de l'any 415. 

Escultura de Odoardo Tabacchi,
 moments abans de la seva mort. 



Aquí podem veure un fragment de la pel·lícula Àgora, on Hipàtia descobreix el moviment el·líptic de la Terra.  

Clara Machuca 
1r Batx 

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant, m’ha agradat que parléssis sobre Hipàtia, ja que normalment són més coneguts els filòsofs que les filòsofes.
Una informació que podriem afegir sobre Hipàtia és que el seu preera el filòsof i matemàtic Teó d’Alexandria, i ell sempre es va cuiar de la seva educació perquè volia que Hipàtia fos “perfecte”, i per això va rebre una educació tant completa.

Anònim ha dit...

Jo l'any passat vaig veure la pel·lícula basada en Hipàtia que tu parles en aquesta entrada. M'agradaria dir que a l'arribar al final, em vaig quedar molt decepcionada perquè van matar a Hipàtia d'una manera molt violenta i inhumana, a part que no es mereixia morir, ja que va ser acusada injustament, com dius a l'entrada...

Franny Beltre ha dit...

M'ha agradat molt! Tot i que no he vist aquesta pel·lícula, em sembla molt bé que per una vegada representin una filósofa grega als cines.
Però per el que he llegit la pel·lícula tracta mes de l'historia de la seva vida que no pas les seves obres i la seva influència. Tot i que no es conserven informació de les seves obres em semblaria interessant que es parles més d’elles.

Gina Rodrigo ha dit...

Bon tema! Crec que és interessant poder conèixer cinema inspirat amb el món clàssic i més si dona representació a dones filosofes a les quals normalment no es dona importància.

Laura Font ha dit...

Entrada interessant, mai havia sentit a parlar d'aquesta filòsofa i del que va dir, i em sembla curiós, ja que s'ha fet una pel·lícula sobre ella, això vol dir que realment era una persona important i rellevant i que realment va fer coes interessants en el seu àmbit. Això de que no sigui tan coneguda pot ser és degut a que sigui dona, i del poc reconeixement que se'ls otorga aquestes

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts