HIPÀTIA

Hipàtia de Alexandria, va ser una filòsofa, mestra neoplatònica grega, que va destacat en la matemàtica, la filosofia i l'astronomia, i va ser un membre de l'escola neoplatònica d'Alexandria. No és amb exactitud la seva data de naixement però es diu que va néixer el 355 o 370 d.C, i va morir l'any 415 o 416 d.C a Alexandrina, Egipte.
Hypatia, Jules Maurice Gaspard
(1862-1919)

Hi ha una pel·lícula que està basada amb la seva vida, la seva època i les seves circumstàncies de vida que Hipàtia va tenir al llarg de la seva vida. Aquesta pel·lícula és anomenada " Àgora " i va ser dirigida per Alejandro Amenábar i es va estrenar el 9 de d'octubre del 2009. 
Pel·lícula Àgora,
dirigida per Alejandro Amenábar
 
El que es posa en joc a la Pel·lícula és la seva condició de dona, filòsofa dona , en un món on predominava l'home. En aquest sentit, Hipàtia representa el Principi de la dissolució de l'predomini masculí sobre el gènere femení. 
Hipàtia, no només apareix com una persona molt més intel·ligent que tots els homes que apareixen a la pel·lícula, sinó també els seus 2 ajudants que són esclaus, són millors alumnes, i miren més enllà de la pròpia societat, que a els homes de grans famílies que acaben ocupant un gran paper, tant polític com eclesiàstic a la societat. 
Queda involucrada en una lluita entre religiosos i pagans, i és acusada injustament per un grup de religiosos cristians que van ser la causa de la seva tràgica mort. 
Ja a la vida real, la van apedregar i cremar, els mateixos cristians, el març de l'any 415. 

Escultura de Odoardo Tabacchi,
 moments abans de la seva mort. Aquí podem veure un fragment de la pel·lícula Àgora, on Hipàtia descobreix el moviment el·líptic de la Terra.  

Clara Machuca 
1r Batx 

Comentaris

Clàudia Dot ha dit…
Una entrada molt interessant, m’ha agradat que parléssis sobre Hipàtia, ja que normalment són més coneguts els filòsofs que les filòsofes.
Una informació que podriem afegir sobre Hipàtia és que el seu preera el filòsof i matemàtic Teó d’Alexandria, i ell sempre es va cuiar de la seva educació perquè volia que Hipàtia fos “perfecte”, i per això va rebre una educació tant completa.
Meritxell Barniol ha dit…
Jo l'any passat vaig veure la pel·lícula basada en Hipàtia que tu parles en aquesta entrada. M'agradaria dir que a l'arribar al final, em vaig quedar molt decepcionada perquè van matar a Hipàtia d'una manera molt violenta i inhumana, a part que no es mereixia morir, ja que va ser acusada injustament, com dius a l'entrada...

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE