Minotaure

Minotaure, significa toro de Minos. Era fill de Pasífae, esposa del rei Minos de Creta, i d'un toro blanc enviat per Posseïdor. Va néixer com a venjança de Posseïdor, deu del mar, cap a Minos després de què l'ofengués. Fent que Pasífae s'enamorés plenament de l'animal. 

Minotaure es considerava un ésser violent, meitat home i meitat toro, que s'alimentava de la carn humana. Minos avergonyit del fruit del toro blanc i de la seva esposa Pasífae. Va anar a buscar ajuda Dèdal, un arquitecte. Suplica'n que construís un laberint del qual el monstre mai pogués sortir.

MINOTAURE I TESEU

Cada nou anys Minos l'hi oferia 6 dones i 6 joves, que eren elegits a l'atzar a la ciutat d'Atenes, per calmar-lo una mica. Un dia Teseu fill d'Egeu, va oferir-se voluntari com a víctima, per acabar amb ell i matar-lo, així alliberant a Atenes d'un destí miserable.

Teseu quan arriba a Creta coneix a Ariadna una de les filles de Minos. Ariadna enamorada plenament  d'ell, li suplica que no lluiti contra la bèstia, però Teseu la convenç de què el pot vèncer amb la seva ajuda.

Així Ariadna, accepta ajudar-lo, dóna'n-li un fil de cabell, que li havia donat Dèdal, l'arquitecta del laberint. Advertint-li que no deixes anar en cap moment el fil, ja que un cop el perdés, ell no podria sortir mai més del laberint. 

Va lligar el fil en un dels extrems de l'entrada. M'entres caminava amb el fil lligat, per així poder-lo seguir de tornada. Teseu i altres voluntaris que volien lluitar, van entrar en el laberint, després d'unes quantes hores, es van trobar amb el Minotaure. 

Teseu lluita amb ell, aconseguint matar-lo. Amb l'ajuda del fil que li havia donat Ariadna, va aconseguir sortir del laberint.

                             Pablo Picasso, Minotauromaquia del 1935.

Per aprofundir més sobre el tema, us adjunto aquest vídeo:


Najlae Amazian
4t ESO

Comentaris

Lídia Poyato ha dit…
Molt interessant, m'ha agradat molt. Deixa'm afegir que, la raó per la que els 12 joves elegits provenien d'Atenes (i no de la mateixa ciutat), era per un acte venjatiu. Segons el mite, els atenesos van assassinar a Androgeo (fill de Minos i Pasífae), i com a venjança, Minos va decidir que fossin d'Atenes els joves que haguessin d'enfrontar-se al minotaure.
Berta Godoy ha dit…
Una entrada molt interesant, deixem afegir que Teseu oblida canviar les veles negres per les blanques i Egeu, el seu pare es suicida llençant-se a la mar.


Maria Pou ha dit…
Una història molt interessant, però m'he quedat amb les ganes de saber més detalls sobre la lluita entre Teseu i el Minotaure.
Guillem Vivet ha dit…
Bastant interessant, jo també e parlat una mica sobre el minotaure a la meva entrada i veig que el saps explicar be amb les teves paraules.
Clàudia Dot ha dit…
Una entrada molt interessant i molt ben explicada.
Però unainformació que podem afegir, és que, el minotaure no només apareix en la mitologia, sino que uns segles després va aparèixer en la divina comèdia, una comèdia escrita per Dant
Duna Garcés ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada!
Després d'informar-me sobre el mite, he trobat que tot el que va passar es podria haver evitat, ja que en principi Poseïdó havia demanat que es sacrifiqués aquesta criatura en el seu honor. Tot i això, el rei Minos no va obeïr aquesta ordre i les conseqüències a aquest acte són les que ja coneixem.
Meritxell Barniol ha dit…
Una història molt interessant, ja que no coneixia perfectament el mite de Teseu i el Minotaure. Ara m'ha quedat més clar per què hi influïa tant a la història Ariadna, pel fil i el consell que li dóna ella a Teseu. A més, no me'n recordava com acabava la història, però gràcies a aquesta entrada ja lligo caps.

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE