TURISME DE CLÀSSICS A LA COMARCA
Tenim molt més patrimoni històric del que ens pensem, aquía la comarca, així que aquí us explicaré una mica els principals jaciments per si a algú li entra la curiositat:
EL JACIMENT DEL CAMP DE LES LLOSES DE TONA
Aquest jaciment va ser habitat per primera vegada entre el bronze final (edat prehistòrica de bronze) i el període preibèric (s. VIII - V a.C) encara que l'ocupació més notable i l'etapa més gloriosa correspon a la darrera època de la república romana (entre els segles II i I a.C). L'assentament correspondira a un vicus (o nucli de poblament) de caràcter militar, atesa la presència d'elements relacionats amb les activitats i les necessitats de l'exèrcit, i l'urbanisme, que recorda el d'alguns estages militars. Les restes, que podeu visitar, mostren un període de vida intens i relativament curt (del 120 al 180 a.C) amb un abandonament sobtat. A través de visites guiades, tallers escolars i activitats culturals es poden conèixer també les característiques de la vida quotidiana a l'època romana.
Jaciment del camp de les lloses |
Datat del VII a.C - V a.C, i situat al municipi osonenc d'Oristà. És conegut des de temps immemorables. Les prospeccions geofísiques realitzades, l'any 2005, van identificar una complexa trama urbana. El 2010 es va iniciar un projecte arqueològic - geofísic interdisciplinari per estudiar el jaciment i el seu entorn. Els treballs realitzats des d'aquell moment han identificat alguns elements del seu urbanisme, així com la presència d'una muralla al seu extrem est. La troballa d'àmplies superfícies cremades i d'una quantitat significativa d'armament apunten que l'assentament hauria patit un final violent. Això va ser degut a què la seva última fase, durant el període romà tardorepublicà, hauria fet funcions de guarnició militar al territori, en un moment d'inestabilitat com és la Guerra Civil entre Juli Cèsar i els partidaris de Pompeu Magne. Què trobareu? Doncs, material ceràmic, d'adscripció romana, que us permetrà aproximar-vos a una època compresa entre el 80 i el 30 a.C. A més, l'any passat es van inaugurar les obres de museïtzació d'aquest. Des de llavors, podeu visitar aquest enclavament, ja que està obert de manera permanent al públic.
Jaciment tardorepublicà de Puigciutat |
JACIMENT DE SANT FRUITÓS DEL GRAU
Datat del III a.C - V a.C, està emplaçat a uns camps de conreu propers a l'esglèsia de Sant Fruitós del Grau de Gurb. Es tracta d'una zona on es van localitzar restes arqueològiques en superfície a principis del segle XX. El material arqueològic localitzat consisteix en fragments de ceràmica a torn, fragments d'àmfora romana i unes quantes peces de roda de molí. Alguns d'ells es conserven al Museu Episcopal de Vic. Aprofiteu per veure aquests fragments que expliquen l'estil de vida dels romans. No he sabut trobar una imatge d'aquest jaciment, ja que quan el busco em surten imatges de l'església o ,estranyament, de l'Esquerda. Així que us deixo una foto de l'església romànica.
Església de Sant Fruitós del Grau |
FORN ROMÀ O JACIMENT ARQUEOLÒGIC DE CAN ROQUET
Datat del II a.C - I a.C. Un autèntic centre d'explotació ceramista d'època romana. El jaciment es troba en un marge al costat del camí antic de Vic a Savassona, pròxim a Can Roquet. Es conserva un forn de planta rectangular, fet amb murs de terra cuita, amb la graella intacta. Als camps dels entorns, s'hi han recollit una gran quantitat de materials arqueològics, corresponents a fragments de ceràmica feta a mà i a torn, amb una major concentració als voltants del camí i de la piscina de can Roquet. Sempre podeu visitar primer el forn i després tirar-vos a l'aigua! Aquí em passa el mateix que amb lanterior, ja que com que no són coneguts, no trobes moltes fotos per internet. Així que us deixo amb un vídeo del Jaciment de Puigciutat des de l'aire, que explica com era antigament.
Maria Erra
1r Batx
Comentaris