L'HOMOSEXUALITAT A L'ANTIGA ROMA

Fa uns mesos, la meva companya Angie Pérez va publicar una entrada parlant sobre l'homosexualitat a l'Antiga Grècia i el Complex d'Aquil·les. Doncs bé, jo us parlaré una mica sobre l'homosexualitat a l'Antiga Roma, ja que considero que està bé conèixer les diferències entre els dos imperis quant a aquest aspecte, i fins i tot comparar-ho amb l'actualitat.

Als inicis de la república romana les relacions homosexuals entre homes lliures eren castigades, fins al punt que es podia rebre pena de mort. Això ho dictava la Lex Scantinia, de la qual no es coneixen els termes exactes però també prohibia altres formes de contacte sexual com la pederàstia o el sexe anal.

Cap a mitjans i finals de la república, els costums grecs van anar-se acceptant per la societat romana. Tot i això, les relacions amb el mateix sexe van sorgir de manera diferent a com era l'homosexualitat a l'Antiga Grècia. Les relacions del mateix sexe sovint eren interaccions entre amo i esclau. Ara bé, l'esclau no podia penetrar, sinó que havia de ser l'amo qui ho fes.

Copa Warren on s'hi poden observar detalls homosexuals

Al segle I, Suetoni i Tàcit afirmen la generalització de matrimonis entre homes sense impediments, degut a que el matrimoni en la societat romana era un contracte privat. Avui dia, el matrimoni en parelles homosexuals està permès en alguns països, però desgraciadament, no en tots.


Un fet curiós que es coneix és que al voltant de l'any 200 d.C. hi havia una calçada on es reunien els prostituts masculins, ja estiguessin especialitzats en el paper tant actiu com passiu.

En la societat romana, ni s'afirmava ni es negava la idea d'homosexualitat femenina, així que quedava en la vida privada. En l'actualitat, l'homosexualitat femenina no és inferior ni menys important que la masculina.


Silè i Eros
Personalment, mai he entès els canvis que ha patit la homosexualitat durant tota la història. Si a l'Antiga Roma i a l'Antiga Grècia estava acceptat o com a mínim, ningú et jutjava per ser homosexual, per què fa 1 segle estava tan mal vist, considerat fins i tot un pecat? M'agradaria llegir les vostres opinions sobre això.

Marta Orte
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
És molt interessant la teva entrada Marta. Estic completament d'acord amb tu, ja que és una cosa perfectament normal i no es pot jutjar a ningú per qui li atrau. De fet, durant els anys, s'ha agafat la idea errònia, que porten sobretot algunes religions, que tant les relacions sexuals com el matrimoni servien tan sols per crear descendència. Avui en dia, i tenint en compte que hi ha sobrepoblació i molts nens i nenes que s'han quedat orfes, l'adopció és perfectament viable. La nostra societat és a la vegada profundament crítica i hipòcrita, i esperem que això millori en el futur, pel bé de tots.
Martina Vilar ha dit…
La veritat és que no sabia que a l'Antiga Roma i a l'Antiga Grècia acceptessin la homosexualitat, la veritat és que m'ha sorprès molt perquè el segle anterior, la homosexualitat era mal vist tal com has dit. Aquelles èpoques, les persones eren lliures. La veritat és que m'hagués agradat viure a l'època romana i grega. I tal com ha dit la Maria, el comentari anterior:"esperem que això millori en el futur" espero que sigui així. Molt bona entrada!
Helena ha dit…
És irònic veure que la lluita per a la homosexualitat que va acabar aconseguint els seus drets ha perdut tota validesa en l'actualitat i que hagi de tornar a ser començada. Estic d'acord amb tu en l'aspecte de que no hem de ser jutjats, i menys per decidir qui t'agrada. L'amor és amor i ha d'esdevenir amor, sense normes ni impediments.
Anna Canadell ha dit…
M'ha sorprès molt que l'homosexualitat en el segle I estigués generalitzada i que com molt bé expliques, que avui en dia en moltes regions estigui prohibida o mal vista. En la meva opinió, crec que tothom és lliure de triar la seva orientació sexual i que ningú ens ha de jutjar per ser diferents, o perquè es digui que no és natural. A mi també em sorprenen molt els canvis que ha patit al llarg de la història i estic segura que han estat deguts a la influència de la religió cristiana.
Judith Rodríguez ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant i realment necessària. A l'Antiga Roma i Grècia l'homosexualitat jugava un paper ben normal, mantenir relcions amb individus amb el teu mateix sexe no era mal vist. Per què actualment no esta tan normalitzat? A mesura que han anat passant els anys, el pensament de la gent ha canviat i ha fet que tot el que es va aconseguir en el seu moment (l'acceptació totalitària de l'homosexualitat) perdi força i s'hagi de tornar a lliutar per aquesta. Molt bona entrada!
Karina Szabo ha dit…
M'ha sobtat saber que en l'antiga Roma s'acceptés la homosexualitat, tot i que va costar el seu temps. Antigament tenien la seva llibertat, i la societat no era tan perfeccionista com ara, i és difícil de creure que un segle anterior, una cosa totalment normal, en la meva opinió, ja que tothom te el dret a tirar la seva orientació sexual, fos tan mal vist. També trobo que s'hauria de acceptar a totes les cultures, ja que tu no tires el que t'agrada i per quin sexe et sens atret. Molt bona entrada.
Bruna Villegas ha dit…
Trobo molt indignant que l'homosexualitat s'acceptés a aquella època (tot i que va costar) i, en canvi, avui en dia encara costa d'acceptar. En aquest cas hauríem de tornar enrere en el temps! Molt bona entrada.
No entenc què va passar que fes que encara actualment a molts lloc l'homosexualitat estigui mal vista. Tot i que a Roma va costar que es normalitzes, crec que qualsevol forma d'amor ha de ser acceptada ja que no som ningú per jutjar als altres. Encara que fins i tot en aquest tema, l'amo tingués més poder que l'esclau. Molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)