25 d’abril del 2018

MITOLOGIA EGÍPCIA (I): UN (ANTIC) NOU MÓN

Si no n'havíeu tingut prou amb la mitologia grega i romana, aquí us presento un nou seguit d'entrades sobre la mitologia egípcia. Crec que la meva companya Paula n'ha fet sobre mitologia nòrdica, així que feu-els-hi una ullada també!

INTRODUCCIÓ
La mitologia egípcia s'entén com l'estudi de les creences de la religió de l'Antic Egipte des de l'època predinàstica fins a la imposició del cristianisme, l'any 535. La seva influència van perdurar més de 3000 anys, i per tant hi ha diversitat a l'hora d'explicar els mites, com a totes les mitologies. Tot i així, el que la diferencia, per exemple, de les mitologies grega i romana, entre d'altres coses, és com representen els déus, ja que a l'egípcia es mostren amb cos d'home i cap d'animal.

PRINCIPALS DIVINITATS
Les divinitats estaven dividides en 5 grups:
  • L'Enèada d'Heliòpolis ("Les ànimes de Tot"): Atum, Shu, Tefnut, Nut, Geb, Isis, Osiris, Neftis i Seth; el déu principal és Atum.
  • L'Ogdòdada d'Hermòpolis: Num, Nunet, Heh, Hehet, Kek, Keket, Amon i Amonet; d'on va sorgir el déu Ra.
  • La tríada d'Elefantina: Jnum, Satis i Anuket (on Jnum és el déu principal).
  • La tríada de Tebes: Amon, Mut. Khonsu (on el déu principal és Amon).
  • La tríada de Memphis: Ptah, Sekhmet, Nefertum (on Ptah era el déu principal). Aquesta tríada és estranya, ja que els déus no estaven relacionats fins que es va formalitzar.
Pergamí que mostrs Isis, a l'esquerra, i Ra, a la dreta
ALGUNS MITES FAMOSOS
Aquí us apunto alguns dels mites més famosos (que potser o potser no els trobareu explicats en futures entrades). Us deixo l'enllaç d'alguns d'ells:
VIDA DESPRÉS DE LA MORT
Els egipcis creien en la vida d'ultratomba, i es preparaven per aquesta tant seguint unes nores determinades (el Llibre dels morts) com preparant la tomba.
Antigament, només els faraons tenien dret a participar a la vida futura, però quan va arribar el nou imperi tots els egipcis esperaven viure al més enllà, i es preparaven, d'acord amb les seves capacitats econòmiques, la seva tomba i el seu cos: a tots els cadàvers se'ls extreia els òrgans, que eren dipositats en vasos especials, i després cobrien el seu cos amb resina per preservar-lo, embolicant-o amb lli. A la cambra funerària s'hi dipositaven aliments i pertinències del difunt, perquè les fés servir a la següent vida.

Tomba de Tutankamón
Si voleu una mica d'història d'Egipte, relacionada amb els seus mites, aquí us deixo un vídeo.




Maria Erra
1r Batx

3 comentaris:

Martina Vilar ha dit...

És curiós que aquella època, quan es morien, creien que tornarien a viure, però a una altra vida. A més a més per preparar una tomba tenien que seguir una sèrie de coses perquè aquest enterrament fos perfecte i ben preparat per la següent vida. Una entrada molt interessant sobre dels egipcis!

Helena ha dit...

Trobo molt interessant l'agrupació que feien dels déus en diferents grups depenent de la zona, entenc. Sempre he trobat molt curiós el fet de que les il·lustracions egípcies tan sols siguin del perfil i gairebé inexpressives: factor totalment diferent a les pintures que s'han fet sobre els déus grecs. Molt bona entrada!

Anna Canadell ha dit...

M'ha agradat molt aprendre més coneixements sobre la mitologia egípcia, i la seva creença de la vida després de la mort, els egipcis pensaven que quan es morien tornarien a viure però en una altra vida, per això els enterraven al costat de tots els obejctes que creien que necessitarien a la pròxima vida que els esperava. Una entrada molt interessant !

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts