L'HOMOSEXUALITAT A L'ANTIGA ROMA
Fa uns mesos, la meva companya Angie Pérez va publicar una entrada parlant sobre l'homosexualitat a l'Antiga Grècia i el Complex d'Aquil·les. Doncs bé, jo us parlaré una mica sobre l'homosexualitat a l'Antiga Roma, ja que considero que està bé conèixer les diferències entre els dos imperis quant a aquest aspecte, i fins i tot comparar-ho amb l'actualitat.
Als inicis de la república romana les relacions homosexuals entre homes lliures eren castigades, fins al punt que es podia rebre pena de mort. Això ho dictava la Lex Scantinia, de la qual no es coneixen els termes exactes però també prohibia altres formes de contacte sexual com la pederàstia o el sexe anal.
Cap a mitjans i finals de la república, els costums grecs van anar-se acceptant per la societat romana. Tot i això, les relacions amb el mateix sexe van sorgir de manera diferent a com era l'homosexualitat a l'Antiga Grècia. Les relacions del mateix sexe sovint eren interaccions entre amo i esclau. Ara bé, l'esclau no podia penetrar, sinó que havia de ser l'amo qui ho fes.
Copa Warren on s'hi poden observar detalls homosexuals |
Al segle I, Suetoni i Tàcit afirmen la generalització de matrimonis entre homes sense impediments, degut a que el matrimoni en la societat romana era un contracte privat. Avui dia, el matrimoni en parelles homosexuals està permès en alguns països, però desgraciadament, no en tots.
Un fet curiós que es coneix és que al voltant de l'any 200 d.C. hi havia una calçada on es reunien els prostituts masculins, ja estiguessin especialitzats en el paper tant actiu com passiu.
En la societat romana, ni s'afirmava ni es negava la idea d'homosexualitat femenina, així que quedava en la vida privada. En l'actualitat, l'homosexualitat femenina no és inferior ni menys important que la masculina.
Silè i Eros |
Marta Orte
1r Batx
Comentaris