HÈSTIA: LA DEESSA DE LA LLAR

És la deessa de la llar, l'Estat, l'arquitectura i la família, és pacífica i per això no intervé en cap guerra dels titans ni d'altres de menors. Es deia que estava present en les flames de totes les llars de foc de totes les cases.

FIGURA DE LA DEESSA
Zeus li va concedir el do de mantenir la seva puresa ja que ella havia demanat mantenir-se verge. Aquesta deessa, tot i que va arribar a ser de les més importants en l'antiga Grècia, va passar desapercebuda i per això més d'un cop és anomenada la deessa oblidada per alguns erudits. El seu nom significa "l'essència de la verdadera naturalesa de les coses".
Hèstia és filla de Rea i Cronos i és la més gran però alhora la més jove a causa d'una història molt llarga però que es resumeix així: 
Cronos es va menjar els seus fills a mida que naixien per temor a que un d'ells pogués superar-lo en poder però Zeus va créixer d'amagat i el va "derrotar" els fills van ser expulsats de l'estómac per ordre i des de llavors es diu que el més gran és Zeus i llavors els altres per ordre de sortida de l'estómac de Cronos. I Hestia va ser l'última de sortir així que tot i ser la primera de néixer se la considera la més jove.

REPRESENTACIÓ
Se la representava amb una actitud solemne i aguantant una flama al seu palmell dret. Portava un vel i el seu símbol era el cercle. En la mitologia romana, tot i que també era la deessa de la llar i la família i es representava de la mateixa manera, l'anomenaven Vesta.

representació d'Hèstia













RESPECTE

En més d'una ocasió va cridar l'atenció d'altres déus i humans, per exemple:
Hèstia guardava les claus dels subministres ja que era la més fiable i Príap es va acostar per intentar-la violar, però pel respecte de tothom fins i tot dels animals, un burro que estava al seu costat va començar a bramar i va despertar  Hèstia i tots els déus que el van avergonyir fins que va fugir corrents.
Hèstia també és coneguda com la creadora del significat de "santuari" i del "pritaneu" ja que per a ella era una ofensa rebutjar l'hospitalitat d'un estrany.
Hèstia va ser vista com el centre de la casa, la família, la ciutat i del món i es deia que era completa i que es completava a ella mateixa.


L'escalfor que Hestia transmetia a les cases a través del foc
 Paula Sala
 1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
He trobat molt curiós el fet que Hèstia fos la més gran però alhora la més jove, segons has explicat. Però m'agrada molt que tothom las respectés tant, encara que hauria de ser el normal.
Anònim ha dit…
Ostres Paula! El mite és molt interessant, però no entenc per què és la Deesa de la Llar. Em podries justificar per què li van donar tal poder?
Unknown ha dit…
És la deessa de la llar perquè és la que permet que hi hagi foc a les llars de foc, les típiques fogueres de camp que donen sesació de família, etc. A més, ha estat sempre vista com la deessa que ha intentat mantenir tota la seva família unida, per molt desestructurada que fos.
Espero que la meva explicació t'hagi resolt els dubtes.
Helena ha dit…
El respecte que li tenien és sorprenent tenint en compte les ideologies i la moralitat que practicaven a l'època. Trobo molt bonic que el seu nom posseeixi un significat més enllà i un motiu que el representi. Una entrada molt interessant i molt entranyable. Molt bona entrada!
Judith Rodríguez ha dit…
Ja havia escoltat la història d'Hèstia abans i la veritat és que trobo que és un personatge molt interessant i que hauria de tenir més importància que altres deus. Només voldria afegir una petita curiositat; el respecte cap a la deessa era tan gran que no podien acudir a una reunió sense ella, és a dir que si s'havien de reunir per discutir alguns assumptes, no podien començar fins que ella no arribés perquè la seva presència era molt important per a tots. Bona feina!
Anònim ha dit…
Hi ha una cosa molt interessant sobre aquesta deesa, i és que es diu que el seu animal preferit era l'ase. Això era perquè, durant una festa organitzada per Rea, el déu menor de la fertilitat, Príap, va intentar abusar d'ella mentre Hestia dormia. Afortunadament, un ase va bramar i ella es va despertar amb temps de fugir de Príap. A partir de llavors els ases van convertir-se en els seus animals predilectes.
Franny Beltre ha dit…
Em sembla molt interesant l'entrada! Però també voldria afegir que Hestia va tenir bastants pretendents com el Deu Apol·lo i Posidó. Ella els va rebutjar ja que volia conservar la seva virginitat i aixins no dependre del desig sexual sinó de ella mateixa.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES