EMPÚRIES: LA CIUTAT GREGA

Els grecs van arribar a la Península Ibèrica entre el 575-550 aC i van fundar la ciutat d'Empòrion, mot que vol dir "mercat".

Per què mercat?
Doncs perquè els grecs van arribar amb la intenció de comerciar amb els ibers, que eren els indígenes que habitaven aquella zona i tenien el seu propi mercat amb els aliments bàsics.
Com heu pogut observar els que habitaven la xona d'Empúries quan els grecs van arribar eren unes tribus indígenes, anomenats ibers.

Empúries, la gran polis grega
L'excedent de la població explica les noves empreses que van iniciar. Les seves rutes i camins d'expansió es situaven naturalment cap a Occident i cap al sud, on es trobaven les riques terres metal·líferes de Tartessos, explotades del de ja feia quatre segles pels fenicis, en aquests territoris, i sota la protecció del rei filohel·lènic Argantonios, ja existia la factoria comercial grega de Minake, prop de l'actual Málaga.


LES RUÏNES D'EMPÚRIES
les ruïnes d'Empúries
El jaciment arqueològic i museu. Empúries és l'únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on  conviuen les restes d'una ciutat grega, l'enclavament colonial d'Emporion, amb les restes d'una ciutat romana, creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d'un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior.

Constitueix un lloc privilegiat per entendre l'evolució de l'urbanisme grec implantat a l¡extrem occidental de la Mediterrània, així  com per analitzar l'urbanisme romà del període final de la República i la seva transformació posterior durant l'època imperial.

Algunes imatges més sobre Empúries.
ciutat grega d'Empúries
ciutat grega d'Empúries

escultura situada al jaciment d'Empúries


Us deixo algun vídeo més sobre Empúries.





Sílvia Pampliega
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Tinc molt bon record de quan era petita haver anat Empúries i disfrutar molt sobre les ruïnes de l'antiga ciutat dels grecs. Això que és l'únic jaciment arqueòlogic que es conserva de la península ibèrica no ho sabia llavors em sento molt bé sabent que una ciutat dels grecs és conserva a Catalunya.
Bona entrada
Martina Vilar ha dit…
És molt interessant aquesta entrada. La veritat és que no ho sabia que el nom de la ciutat "Empúries" venia d'"Empòrion", però si que em sonava que aquest mot tenia alguna relció amb el comerç. Tampoc no ho sabia que Empuriés fos l'únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d'una ciutat grega. Algun dia aniré a visitar les ruïnes d'Empúries. Molt bona feina!
Anònim ha dit…
El fet que els grecs aixequessin la ciutat grega d'Emporion va ser clau pel desenvolupament del nostre territori. De fet, la història diu que molt probablement, sense els grecs a la zona empordanesa, Catalunya hagués estat molt diferent.
Una de les curiositats d'Emprorion és que hi ha part antiga i part nova. De fet, a la part vella és on es troben les ruïnes més ben considerades del conjunt arquitectònic.
Helena ha dit…
La ciutat grega Empòrion o Empúries, va suposar ser un dels pilars més importants pels grecs envers el mercat i diverses comunicacions gràcies a la seva localització geològica i per els subministres que podia aportar la terra. És molt impactant com de bé es conserven les ruïnes que podem visitar avui en dia tenint el compte els milers d'anys que han passat.
Unknown ha dit…
Estic totalment d'acord amb el que han dit la Judit i en Ferran; em sento orgullosa de que Empúries i la seva importància formin part del nostre territori, Catalunya. A més, és una zona molt bonica de visitar.
Jana Casacuberta ha dit…
Gràcies a Empòrion es va desenvolupar el sistema del comerç a aquella zona. El qual es va propagar ràpidament pels voltant i gracies a això ara tenim un sistema tant desenvolupat. M'agradaria afegir que els Ibers i els Grecs vivien en harmonia, sense cap conflicte però, quan arribaren els Romans a la ciutat, van trencar la pau i van començar a imposar lleis i normes. Creant així molts conflictes.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES