LA VESTIMENTA ROMANA

Una societat, i més ben dit una civilització, es defineix per diferents patrons culturals. La vestimenta és gran part de la cultura d'una nació: ens permet conèixer els seus gustos, les seves idees, i el seu poder de creativitat. Roma va convertir la vestimenta en un símbol nacional i estatus social. Veient a un romà per la seva vestimenta, podríem saber en qüestió de segons,  si aquest és ric o pobre. També veient a dos romans rics, podríem saber immediatament quin d'aquests té un càrrec públic. La vestimenta no només ens diferencia del qui és romà i del que no ho és, sinó que també ens permet diferenciar al romà del romà. Va ser dissenyada per ser un símbol d'estatus i poder personal, aquesta es va anar adaptant des dels seus principis. 



1.Els teixits a Roma


Els romans van usar pràcticament els mateixos teixits que els grecs, però els més comuns, eren la llana i el lli. Hi ha alguna evidència de que van utilitzar cotó importat de la Índia. 
La llana era la més emprada degut a la seva disponibilitat i la facilitat del seu tractat.
Altres materials utilitzats, van ser la seda, teixit que era importat de Xina, i les pells d'animals, que en principi eren pròpies de pastors, però en època imperial, es van convertir en objectes de luxe. 
La túnica, va anar evolucionant en colors i formes. La major part dels tints eren d'origen vegetal, i alguns colors resultaven especialment cars com la porpra (extret del múrex) .



La porpra era extreta d'un gasteròpode anomenat "múrex"  importat de l' India 
2.Models de peçes: interiors i exteriors
  • Interiors:
    • Subucula/Subligaculum: túnica que els  servia per dormir.
      Subucula home i dona 
    • Subligar/Cinctus: una mena de pantalons blancs. Amb el temps aquests calçons van passar a ser utilitzats tan sols pels còmics, atletes o camperols. 
    • Subligar dels homes
    • Fascia: Una mena de franja de tela que s'utilitzava com a sostenidor. Altres dones portaven el Strophium, cinta de cuir suau que sosté tot el pit. 

Fascia de dones
  • Exteriors: 
    • Túnica: formada per dues peces de llana cosides, amb obertures per al cap i els braços. Es lliga amb un cinturó.
      Túnica de l'home 
    • Toga: tros de tela, que es posava difícilment mitjançant plecs i voltes.
      Toga de l'home i de la dona 
    • Stola: era el vestit de la dona romana casada, i es posava sobre la Subucula.
      Stola (la tela blava)
    • Palla: una mena d'esclavina usada per les dones. 
3. El calçat 
Els romans utilitzaven el tipus de calçat etrusc, encara que fos amb petites modificacions. En l'antiga Roma, el calçat també depenia de la classe social del que el portava. 
No hi havia gran diferència entre el calçat masculí i el femení, però el calçat femení estava fet amb pells més suaus, de diferents colors i era més ornamentada.
El calçat s'utilitzava segons el clima i l'activitat que s'havia de fer. Al arribar a casa, el costum era treure's el calçat usat al carrer. 
  • Tipus de calçat:
    • Carbatina: calçat dels pagesos, fabricat en una peça de cuir.
    • Calceus: una mena de sabata tancada, que era prohibida pels esclaus i que s'utilitzaven en públic per les grans ocasions. 
    • Caliga: una espècie de sandàlia amb unes corretges lligades per sobre els turmells i que eren usats pels soldats i els legionaris. 
    • Cothurnus i Crepida: calçats utilitzats pels actors.
    • Pero: botes pels treballadors agrícoles. 
    • Solea: era una simple sola de cuir destalonada. 
    • Soccus: era el calçat més comú entre la plebe, una 'sabatilla' de llana, utilitzada per homes i dones.  
Aquí es poden veure tots els calçats romans.
Meryem Merimi 
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
És molt curiós la quantitat de vestits diferents que pode trobar,i la quantitat de calçat diferent. També podem veure com els romans agafaven tendències d'altres cultures, com per exemple les sabates. Bona entrada!
Anònim ha dit…
Des del meu punt de vista, és innegable i destacable l'ús de la llana en els teixits. Sembla impossible però, segons una cerca que acabo de fer, la llana és una fibra que s'utilitza des de fa més d'onze mil anys a la zona de Mesopotàmia, el lloc on va començar la història i on la humanitat va deixar enrere la Prehistòria. El descobriment de la llana, doncs, devia ser tot un revulsiu en aquella època!
Martina Vilar ha dit…
Pel que veig, has dit totes les peces de roba i em sembla que no falta cap peça més. Però jo no ho sabia que hi hagués tants tipus de calçat. I sobre els teixits a Roma, sabia que els romans utilitzaven els mateixos teixits que els grecs, com ho has dit: la llana i el lli, però no ho sabia que els teixits fossin importats de la Índia. Molt bona entrada!
Helena ha dit…
És evident que a l'actualitat la nostra tecnologia ha millorat molt, i així proporcionant una gran i àmplia varietat de peces de roba i diferents estils. Tot i així, tenien un gran ventall de modes i és interessant, però, com de poc estaven decorades les peces de roba. A més, és molt curiós com d'un, aparentment, tros de tela, se'l podien arribar a posar de diferents maneres per confeccionar diferents estils. Molt interessant!
Anònim ha dit…
M’ha sorprès saber que hi haguessin tants tipus de peces de roba, sobretot depenent de la situació social de cada persona. Tot i així tinc una pregunta, el calçat que vestia la gent, depenia del gènere al que pertanyien?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES