GRANS MARES DE LA MITOLOGIA (V): HERA

Quan sentim la paraula mare, pensem en una figura acollidora i reconfortant. Bé, Hera podríem dir que no era res d'això. Tot i així, és una gran deessa i convé explicar la seva història.

ZEUS I HERA
Zeus, després d'intentar emparellar-se amb les seves altres dues germanes, es va decidir per Hera. Era la més bonica de totes, i Zeus n'estava ben enamorat. Però Hera, havent sentit el que els havia passat a les anteriors pretendents, sempre el rebutjava. Tot i així, gràcies a un pacte i a la perspicàcia de Zeus, es van acabar casant, i Hera es va convertir en la deessa del matrimoni. Després, van tenir uns quants fills: Ares, déu de la guerra, Enió, deessa de les batalles, Hebe, deessa de la joventut i Ilítia, deessa dels parts.
Estàtua d'Hera
ELS SEMIDÉUS I HERA
Zeus no és conegut precisament per ser un marit bo i fidel. Enganyava Hera sempre que podia amb princeses mortals, cosa que feia que Hera s'enfurismés molt sovint. Podem parlar de molts herois que van passar infortunis per culpa d'Hera, per exemple Hèracles, o, com és més conegut, Hèrcules, que va néixer de Zeus i una mortal, així que Hera no estava molt contenta. De fet, va intentar matar-lo unes quantes vegades.

HEFEST I HERA
Ja que Zeus l'enganyava constantment, Hera volia venjar-se, però no podia der-ho amb cap home, ja que era la deessa del matrimoni. Així, va decidir que tindria un fill sola (ja he dit en anteriors entrades que als déus no els interessa gaire la biologia). Així, va ser, però quan va néixer, era un bebè molt lleig, amb les extremitats més petites del que solen ser i amb la cara deformada. Hera va decidir que a aquell bebè no el volia, així que el va tirar daltabaix del Mont Olimp. Hefest va caure al mar on va aprendre l'art dels ferrers i la forja amb els ciclops. Quan va ser més gran, va decidir tornar a l'Olimp i venjar-se de la seva mare. Però això ja és una altra història.

Tot i l'autèntic caràcter d'Hera, Disney n'ha fet una versió molt més maternal, precisament a la pel·lícula "Hèrcules". Aquí la podeu veure:


Maria Erra
1r Batx

Comentaris

Angie Pérez ha dit…
Altres versions respecte al mite diuen que Zeus, enfurismat amb Hera per haver volgut fer mal a Hèracles/Hèrcules, va ser interromput per Hefest, que va mirar d'auxiliar la seva mare. Zeus el va fer caure daltabaix de l'Olimp i després d'estar caient un dia sencer va estimbar a l'illa de Lemnos, on amb l'ajuda dels cíclops fabrica totes les armes dels herois, inclosos els llamps de Zeus.
Unknown ha dit…
Déu ni do, sembla un culebró televisiu, l'Olimp! Com tu bé has dit, als déus no els importava la biologia, però m'ha semblat molt curiós que Hera decidís tenir un fill ella sola.
També m'ha semblat si més no estrany el fet que Zeus es volgués emparellar amb dues de les seves germanes, i ho acabés aconseguint amb la tercera. Avui dia, seria molt mal vist, voler fer el que ell va fer.
Anònim ha dit…
Amb el vídeo es pot comprovar que Disney sempre s'utilitza com un fet que magnifica i fa majestuós "fets" que no ho són tant; i és que la història d'Hera n'és un bon exemple.
És obvi que Hera havia patit certes injústicies, però és necessari tirar el teu fill pel físic? Per sort, és mitologia...
Permet-me afegir la meva satisfacció en veure com continues acabant les teves entrades d'una forma tan original i misteriosa com "però això ja és una altra història".
Unknown ha dit…
Gràcies a tots pels vostres comentaris! He de dir Ferran, que encara que sembli un segell personal, ho faig perquè la mitologia és molt extensa, tant, que no l'acabariem ni amb totes les entrades del blog. Així, amb aquesta frase, indico que la història no s'acaba aquí. Però m'agrada que et resulti interessant!
Coneixia a Hefest però no sabia la història del seu naixement. Possiblement si Hera no hagués acceptat casar-se amb Zeus, com tenia pensat en un principi, no hagués passat tot el que va passar i possiblemnt els mites serien diferents.
Crec que la forma d'enfocar el personatge d'Hera segons Disney és curiosa perquè fan com si no li hagués afectat la infidelitat de Zeus. Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES