CIRCS ROMANS

A l'actualitat els circs són molt diferents dels que hi havia a l'imperi Romà, ja que ara són carpes on gent es disfressa de pallasso per fer riure, o gent amb habilitats extraordinàries ensenyen el seu talent. Però a l'antiga roma no eren així, casi sempre estaven destinats, igual que ara, a l'oci però, el circ també s'hi feien diversos espectacles i, quan algun general celebrava un triomf militar, part de la cerimònia es celebrava al circ.

Espectacles: l'espectacle més habitual del circ eren les curses de carros però també s'hi podien veure: combats de gladiadors, pugilats, reconstruccions de maniobres militars, batalles navals (també dites naumàquies), caceres (també dites venationes) amb animals exòtics, curses a peu o a cavall i exhibicions de cavalls.

Aquí us deixo un combat de pugilat:


Edifici: l'edifici del circ romà prové de l'hipòdrom grec. Com que en el circ principalment hi feien curses de carros, tenia una forma allargada, rectangular i amb els costats menors corbats. Parts:

-La pista (arena) estava dividida per un terraplè (plataforma feta amb terra sobreposada, pedres i altres materials) també dit spina.
Circ romà
-A cada extrem de la spina hi havia una meta en forma de columnes.
-Sobre la spina hi havia obeliscs egipcis, estàtues de déus i comptadors ( set ous o set dofins que marcaven les voltes que havien de fer a la cursa).
-Tot el voltant de l'arena estava ocupat per la caurea o graderia, sustinguda per un joc d'arcs i voltes, i separada de la pista per una barrera (podium). El puluuinar era on s'asseien els magistrats, la família imperial i els espectadors més privilegiats.
-A un dels extrems de la pista hi havia les cotxeres (carceres) des d'on sortien a córrer quan el magistrat que presidia els jocs llançava un mocador a l'arena.

Els carros s'anomenen quàdrigues, i els conductors, aurigues. Els aurigues professionals eren de classe social baixa, i s'organitzaven en equips (factiones). N'hi havia quatre que es distingien pel color i els espectadors cridaven el color segons si volien que guanyes un o un altre equip:
-Vermell (russata)
-Verd (prasina)
-Blanc (albata)
-Blau (veneta)
Cap al segle IV dC, els jocs de circ van ser malvistos per l'Església i van caure en desgràcia, i finalment es van prohibir. Van reautilitzar les pedres dels circs abandonats per això, del Circ Màxim de Roma que podia acollir 150.000 persones a l'època de Cèsar nomès en queda una planura.



Clara Serrat
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
És realment destacable que tot circ, tan el d'aquella època com l'actual, tenien o tenen un únic objectiu: l'entreteniment. Tot i que és un entreteniment entès de formes molt més diferents unes respecte les altres.
Moltes vegades, quan es pensa amb el circ romà es pensa en un lloc on s'hi feien espectacles majestuosos com ara, tal com has dit, lluites entre gladiadors, sobretot gràcies a pel·lícules com Gladiator.
Però tot i així, en obres fictícies com Astèrix i Obèlix trobem que el circ era un lloc on lleons o altres animals ferotges es menjaven, davant de públic i en directe, a persones que havien estat infidels a l'imperi o que els havien dictat pena de mort.
Unknown ha dit…
Ostres Clara, m'ha agradat molt aquesta entrada. Molta gent només té la idea principal del que es feia a un circ, és a dir, les curses de carros, però realment era un lloc on s'hi feien moltes activitats i durant el temps ha canviat bastant aquesta idea. M'ha cridat l'atenció la classificació dels colors segons cada grup.
Helena ha dit…
A més a més, se li atribuïa molta mes importància de la que li donem avui en dia, tal i com tu dius, servia com a mètode d'oci i per relacionar-se, utilitat que avui en dia s'ha perdut. A diferència de l'actualitat, la seguretat era molt baixa i hi havia el risc de mort molt proper en el cas dels combats. La concepció de entreteniment de l'antiga Grècia era clarament diferent a l'actual. Molt bona entrada!
Unknown ha dit…
La paraula entreteniment pot connotar moltes coses. POtser avui dia no tant la mort, però, si ens hi fixem, hi continuen havent places de toros. Tot i així, crec que prefereixo el circ d'avui en dia, que té la seguretat molt més alta i no mor ningú. Tot i així, ha estat una entrada molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES